Blog

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

21/06/2018

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

21/06/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sezon truskawkowy dobiega końca, więc mimo choroby (załatwiła mnie klimatyzacja w drodze z Gluten Free Expo), upiekłam bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką. Okazja jest nie byle jaka: dziś czeka mnie Dzień Chleba w zaprzyjaźnionej szkole. Na stoisku będę serwować domowe wypieki, w tym bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami i jasny chleb, ale również gotowe pieczywo od bezglutenowych producentów. Wszystko po to, by odczarować mity, że bezglutenowe jedzenie nie jest smaczne. A wracając do placka: ten bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami piecze się tak samo, jak znany już wam placek ze śliwkami. Zmieniamy tylko owoce. 

ZOBACZ NA FILMIE KROK PO KROKU, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE PLACEK DROŻDŻOWY

Przejdź do przepisu na placek

Przepis na bezglutenowy placek drożdżowy znajdziecie TUTAJ. Wiem z targów Gluten Free Expo, że nazywacie ten wypiek bezglutenowym plackiem drożdżowym bez tłuszczu – bo faktycznie nie ma tam ani grama masła czy oleju. W skrócie powiem, że potrzeba 600 g bezglutenowego mixu do wypieków drożdżowych (Balviten, Schaer), 600 ml mleka, opakowanie (7 g) suszonych drożdży bez glutenu, 2 jajka, cukier puder, ewentualnie cukier waniliowy bez glutenu. Do tego kilogram truskawek i gotowe :).

Mnie ten placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką wyszedł wyśmienicie. Jest pięknie wyrośnięty i puszysty – jak typowe ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że zasmakuje glutenożercom, zgromadzonym na Dniu Chleba w Lesznie. A jeśli na imprezie pojawi się osoba z celiakią lub na diecie bezglutenowej, na pewno z wielka radością posili się na stoisku Bezglutenowej Mamy.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się