Blog

5

Bezglutenowy hamburger z wędzonym boczkiem

30/06/2016

Bezglutenowy hamburger z wędzonym boczkiem

30/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Biało-czerwoni są już na stadionie w Marsylii. W naszych domach i w ogródkach atmosfera przed meczem jest rozgrzana do czerwoności. Myślę, że w menu kibiców powinno się pojawić coś specjalnego, ale i bardzo szybkiego. Co powiecie na bezglutenowego hamburgera z wędzonym boczkiem?

 

Boczek_Dojrzewający_KAMINIARZSkładniki na 4 hamburgery:

– opakowanie bezglutenowych bułek – hamburgerów KLIK poznaj różne

– 4 płaskie kotlety mielone (z pół kilograma mięsa);

– garść ulubionej sałaty;

– cebula czerwona;

– kilka plastrów pomidora;

– kilka plastrów kiszonego ogórka;

– 8 plastrów bezglutenowego boczku  wędzonego Kaminiarz lub bezglutenowego boczku dojrzewającego Kaminiarz;

– 4 plastry żółtego sera (opcjonalnie);

– bezglutenowy keczup (np. Madero, Pudliszki, Heinz, McDonald’s);

 

Składniki na bezglutenowe kotlety do hamburgerów:

 

Wszystkie składniki wymieszaj rękoma, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Mokrymi dłońmi uformuj 2 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm. Schłódź je, by stwardniały. Upiecz kotlety w piekarniku w 180 stopniach – około 15 minut. Można je również usmażyć tradycyjnie na patelni.

 

28 czerwca kolonia 2016 (18)Bezglutenowe bułki rozetnij, posmaruj keczupem, ułóż warstwami kotleta i ser.  Bezglutenowy boczek lekko podsmaż na suchej patelni – ma być lekko przyrumieniony, tak aby dodał charakteru całej potrawie. Piecz przez 5 minut w piekarniku w 200 stopniach C. Do gorącego hamburgera dołóż sałatę, pomidora, ogórka i cebulę. Udekoruj keczupem i gorące podawaj kibicom oczekującym na  emocjonujący pojedynek Roberta Lewandowskiego i Cristano Ronaldo.

 

hamburger (5)Przepis na kotlety można zmodyfikować, dodając do niego np. ugotowaną i zmieloną kaszę jaglaną.

Tak postąpiła Grażynka, nasza mistrzyni kuchni , która wczoraj przygotowała naszym dzieciom na bezglutenowej kolonii mega-pyszne bezglutenowe hamburgery. Uwierzcie, że znikały z talerzy błyskawicznie, a dokładki wystarczyło tylko dla niektórych….

 

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

KOMENTARZE (5)

idealna81 05/04/2024 21:25
Wołowina jest bardzo twarda zamiast wołowiny jakie można mięso dodać na kotlety do hamburgera
Bezglutenowa Mama 10/04/2024 09:23
Tak naprawdę możesz użyć dowolnego mięsa; w Lidlu są też dostępne gotowe kotlety wołowe lub cielęce na burgery :)
Karola 01/07/2016 22:52
bezglutenowych bułek – hamburgerów są gotowe do użycia już wyjęte z opakowania? nie są suche, nie trzeba odparować? jestem początkująca i mało wiem.
ANA 06/07/2016 22:10
w komentarzu jest napisane żeby piec je w temp.200stopni i 5 min więc się zmiękną w tym piekarniku, pozdrawiam
Ana 30/06/2016 20:19
super musi być ta kolonia dla dzieciaków, późno się zorientowałam bo chętnie wysłałabym swoją córkę, bawcie się i wypoczywajcie, pozdrawiamy Was
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się