Blog

Bezglutenowy catering na konferencji o autyzmie

20/11/2017

Bezglutenowy catering na konferencji o autyzmie

20/11/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy na konferencjach i szkoleniach zdarza się, że organizatorzy zadbają o przekąski gluten-free dla uczestników z celiakia i na diecie bezglutenowej? Z doświadczenia wiem, że to rzadkość. Ale wielką empatią wykazali się organizatorzy konferencji naukowej „Autyzm w szkole”, która odbyła się w miniony weekend w Lesznie. Dla uczestników konferencji na diecie bezglutenowej na obu piętrach czekały bezglutenowe łakocie.  Okazuje się więc, że bezglutenowy catering jest możliwy. Tylko trzeba chcieć….

Empatia, czyli  jak zadbać o wszystkich uczestników konferencji

Konferencja „Autyzm w szkole” odbyła się 18-19 listopada 2017 r. w Wyższej Szkole Humanistycznej w Lesznie. Patronat nad wydarzeniem objął prezydent Leszna Łukasz Borowiak. Wykładów specjalistów i naukowców z całej Polski słuchało ponad 500 uczestników (zainteresowanie było dwukrotnie większe – zgłosiło się ponad tysiąc osób). Byli to rodzice dzieci z autyzmem, ale przede wszystkim pedagodzy, psychologowie czy nauczyciele. Program konferencji znajdziecie TUTAJ

Uczestnicy konferencji mieli zapewniony poczęstunek: gorące napoje oraz ciasteczka. Organizatorzy zadbali również o bezglutenowy catering, spodziewając się, że przynajmniej kilkoro z 500 uczestników może mieć celiakię lub być na diecie bezglutenowej. Trafili w dziesiątkę – do bezglutenowych stoisk na pierwszym i drugim piętrze podchodzili uczestnicy konferencji na diecie bezglutenowej, ale również osoby zainteresowane dietą glute-free. Na stołach czekały na nich ciasteczka i paluszki bezglutenowe marki Glutenex, ale również czekolada biała COCOA, torciki czekoladowe i precelki marki Schaer czy bezglutenowe ciasteczka bezcukrowe BiaMar. Na talerzykach ustawiono przekąski dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, ale również na diecie bezmlecznej, bez jajek, soi czy kakao. By osoby na dietach mogły wybrać odpowiedni produkt, przy talerzykach leżały opakowania ze składnikami.

  • Pierwszy raz jestem na konferencji, na której ktoś pomyślał o bezglutenowych przekąskach. Brawa, wielkie  brawa – mówiła z uznaniem jedna z uczestniczek. 

Stoiska bezglutenowe wzbudzały również zainteresowanie osób nie związanych bezpośrednio z dietą bezglutenową.

  • No zobacz, są nawet ciasteczka gluten-free. Normalnie Zachód… – komentowały inne uczestniczki, próbując bezglutenowych przekąsek i czytając etykiety przygotowanych produktów.

Dla wielu osób spróbowanie bezglutenowych przekąsek było pierwszym w życiu kontaktem z dietą bezglutenową. I wielu było mile zaskoczonych, że przekąski bezglutenowe są tak smaczne. 

Przeciwdziałanie dyskryminacji osób z celiakią i na diecie bezglutenowej

Jednym z priorytetów działania Bezglutenowej Mamy jest przeciwdziałanie dyskryminacji dzieci i dorosłych z celiakią oraz na diecie bezglutenowej. To ważne, bo tylko głośno mówiąc o potrzebach osób chorych i na dietach zmieniamy Polskę w kraj przyjazny każdemu obywatelowi. Zbliżamy Polskę do Europy.

Osobiście wiele razy byłam na konferencjach, spotkaniach czy szkoleniach, gdzie mogłam pomarzyć o bezglutenowym cateringu. Nie było dla mnie nic oprócz wody, herbaty i kawy. Zawsze mam przy sobie jakieś przekąski, własnie na takie sytuacje. Ale mimo to zawsze interweniuję u organizatorów i zwracam im uwagę na konieczność zadbania w przyszłości o wszystkich uczestników. Bo chciałabym, aby nasze dzieci za 5-10 lat nie stykały się z murem obojętności, z brakiem empatii i z dyskryminacją. Czas głośno o tym mówić.

Tym bardziej się cieszę, że organizatorzy konferencji „Autyzm w szkole” zadbali o bezglutenowy catering. Pokazali klasę i empatię. A ja bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w tym projekcie. Przy okazji podkreślę, że bezglutenowy catering w żaden sposób nie promował diety bezglutenowej w autyzmie. Tym bardziej, że pomysłodawczyni i organizatorka konferencji, lek. Ewa Dobiała z Polskiego Stowarzyszenia Rozwoju Psychoterapii w swoim wykładzie wyraźnie rozprawiła się z mitami na ten temat. Ale o tym napiszemy wkrótce, w wywiadzie z panią doktor.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się