Czy można być na diecie bezglutenowej i jeść prawdziwy, zdrowy, smaczny i tani chleb bezglutenowy? Bezglutenowy chleb na zakwasie, który wyjęłam z piekarnika wczoraj przed północą, od razu dostał 10 punktów. Miał zaokrągloną powierzchnię, mimo że nie dodałam doń żadnego spulchniacza. Pięknie pachniał i smakowicie wyglądał. Po rozkrojeniu okazał się moim najlepszym bezglutenowych chlebem na zakwasie. I smakował dzieciom!

 

jizerkaSkładniki:

– 250 g bezglutenowej mąki do pieczenia chleba;
– 250 g innych mąk bezglutenowych (może być własna mieszanka mąk, które znajdziemy w domu, u mnie były to – w kolejności malejącej: gryczana pełnoziarnista, mąka z amarantusa, mąka ryżowa, mąka owsiana, mąka z sorgo, mąka teff, mąka kasztanowa);

– 4 łyżki gęstego ciasta z zakwasem, zostawionego z ciasta z wypieku poprzedniego chleba (zobacz tutaj jak przygotować pierwszy zakwas i pierwszy chleb);

– 1,5-2 łyżeczki soli;
– około 2 ,5-3 szklanki gazowanej wody (albo więcej – by uzyskać gęste ciasto o nieco budyniowej konsystencji);

 

platki glut– w sumie około 140-150 g bezglutenowych nasion/ziaren, np.:

  • 30 g bezglutenowych płatków owsianych (Provena, Glutenex);
  • 30 g sezamu bez śladowych ilości glutenu;
  • 40 g słonecznika bez śladowych ilości glutenu;
  • 20 g mielonej łuski gryki bez śladowych ilości glutenu;
  • 20 g nasion chia bez śladowych ilości glutenu;

 

 

amarelllo (5)Pięć godzin wcześniej wyjęłam z lodówki słoiczek z ciastem na zakwasie. Mąki płatki, pestki, ziarna i sól wymieszałam w misce, następnie dodałam 3 łyżki ciasta z zakwasem i dolewałam wodę. Mieszałam dużą drewnianą łyżką, a potem ręką, by uzyskać jednolite, gęste ciasto. W czasie mieszania ciasto ma uzyskać konsystencję budyniu: ma być nie zbite i nie płynne, lecz gęste, ale elastyczne. Stopniowo dolewałam wody i mieszałam masę.

 

chleb na zakwasie chia Bodziu (6)Trzy łyżki ciasta przełożyłam do słoiczka i wstawiłam do lodówki  – do przygotowania kolejnego chleba za kilka dni. Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w niej ciasto. Mokrą łyżką wygładziłam powierzchnię.

Przykryłam formę mokrą ściereczką i odstawiłam na około 10 godzin do wyrośnięcia.

 

chleb na zakwasie chia Bodziu (4)Kilkakrotnie skrapiałam ściereczkę wodą, by zbytnio nie wyschła powierzchnia ciasta. Chleb urósł o około 1-2 cm, ale jeszcze wtedy nie miał zaokrąglonej powierzchni. Piekarnik nagrzałam na 220 stopni C. Posmarowałam chleb rozkłóconym jajkiem i posypałam pestkami słonecznika. Formę wstawiłam do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. W sumie chleb piekłam godzinę.

Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam formę wewnątrz jeszcze na kilka minut. Foremkę wyjęłam z piekarnika i przez kilka minut nie wyciągałam z niej chleba. Potem bochenek ustawiłam na drewnianej deseczce, a po godzinie – na metalowej kratce, by dobrze odparował. Z krojeniem czekałam do całkowitego ostygnięcia.

 

chleb na zakwasie chia Bodziu (10)Słuchajcie, niezręcznie się chwalić, ale ten bochenek naprawdę upiekł się po mistrzowsku! Przekonałam się dziś, że bezglutenowy chleb bez spulchniaczy może być smakowicie zaokrąglony i dobrze napowietrzony. Lekko wilgotny, pachnący wiejskim razowcem. I bardzo, bardzo zdrowy. Tak zdrowy, że można go jeść codziennie, a piec kilka razy w tygodniu. I bardzo zasmakował Zosi i Antkowi.

 

Niestrudzenie, od trzech lat, eksperymentuję z wypiekiem bezglutenowych chlebów na zakwasie. Dlaczego? Pieczywo na zakwasie jest dla celiaków o wiele zdrowsze, niż drożdżowe. Wypieczone z naturalnych składników, ziaren i nasion, pełne wartości odżywczych i zbawiennego dla jelit kwasu mlekowego.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-03T12:05:14+00:0025 lutego 2016|

    20 komentarzy

    1. Ada 26 lutego 2016 w 22:01 - Odpowiedz

      Wygląda wspaniale 🙂 Gdzie i jakiej firmy łuski gryki znalazłaś?

      • admin 28 lutego 2016 w 09:44 - Odpowiedz

        Zdobyłam w Czechach, przesypałam do słoiczka i nie pamiętam. Ale chyba Pohankowy Mlyn.

    2. gosiasit 28 lutego 2016 w 09:20