Do dziś nie wiedzieli, jak smakują bezglutenowe pierogi, naleśniki, chleb, rogale czy ciasteczka… Uczniowie leszczyńskiego technikum żywieniowego dopiero podczas dzisiejszych warsztatów z Bezglutenową Mamą mieli okazję zetknąć się z dietą gluten free. Udały nam się wszystkie wypieki i dania. A prosty przepis na ciasteczka chcą jak najszybciej wykorzystać w domu….
Dwudziestu uczniów trzeciej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie w piątek, 31 stycznia wzięło udział w szkoleniu wprowadzającym w tajniki diety bezglutenowej. Podczas zajęć teoretycznych poznali najważniejsze zasady przestrzegania diety bez glutenu, dowiedzieli się również, jak robić bezglutenowe zakupy i jak przygotować bezpieczne dania. Prezentacja multimedialna była przeplatana dyskusją, a zakończył ją test sprawdzający zdobytą wiedzę.
W części praktycznej, podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy sporo dań: bezglutenowy chleb z papryczką chili i zielonym pieprzem, bezglutenowy chleb z naturalnych mąk z kminkiem i czarnuszką, bezglutenowe pierogi ruskie, bezglutenowe naleśniki z naturalnych mąk, kokosanki, a także bezglutenowe rogale i bułki z mąką dyniową. Przypadkowo ugotowaliśmy też kuleczki serowe: do masy, która została nam po ulepieniu pierogów ruskich, dodaliśmy jajka i mąkę bezglutenową.
– Nie chciałabym cały dzień lepić bezglutenowych pierogów – przyznała z ulgą uczennica, pracująca w pierogowej grupie.
Uczniom najbardziej smakował chleb z papryczką chili, pierogi i naleśniki oraz kokosanki. Nie wszyscy jednak „załapali się” na degustację rogali i bułek, gdyż wyszły z pieca tuż przed końcem zajęć.
– Muszę zrobić zdjęcie do pokazania znajomym, bo nigdy wcześniej nie piekłem zielonych bułek – zaznaczył jeden z uczniów.
– Fantastyczne są te kokosowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i pyszne – mówili z uznaniem przyszli kucharze i kelnerzy. Wzięli przepisy i zapowiedzieli, że jeszcze dziś wieczorem przygotują je w swoich domach.
Uczniowie tej klasy byli bardzo zainteresowani tematem diety bezglutenowej. Bym jako prowadząca mogła skosztować wszystkich potraw, stosowali wyłącznie sprawdzone, bezglutenowe składniki (przekazał je m. in. sklep stacjonarno-internetowy Gluten-free.pl z Leszna, z Pl. Metziga). Specjalnie dla mnie uczniowie umyli też mikser, by nie miał pyłów glutenowych mąk.
Wspólnie również pilnowaliśmy, by do potraw nie dostały się glutenowe okruszki ze śniadań, konsumowanych w przerwie przez uczniów.
Uczniowie, którzy uczestniczyli w bezglutenowych warsztatach kulinarnych, otrzymają zaświadczenia Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Gdy niebawem trafią na rynek pracy, będą mogli wykazać się dodatkową wiedzą i umiejętnościami. Staną się ambasadorami nas, osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Współpraca Stowarzyszenia z Zespołem Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie jest znacznie bogatsza. Dzięki przychylności Pana Franciszka Kaczmarka- dyrektora szkoły, Pani Kamilli Splenger – kierownika szkolenia praktycznego oraz Pani Mirosławie Karpińskiej – nauczycielce przedmiotów zawodowych, od niemal dwóch wspólnie organizujemy warsztaty bezglutenowe dla dzieci i dorosłych.
Za rok z bezglutenowych warsztatów kulinarnych skorzystają uczniowie kolejnych klas Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych. Dzięki temu przyszli kucharze i kelnerzy, opuszczający mury technikum, przeniosą w świat wiedzą o zasadach PRAWDZIWEJ diety bezglutenowej.
A jeszcze wiosną 2015 r. w ZSR-B w Lesznie odbędą się warsztaty kulinarne Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.