Blog

8

Bezglutenowe warsztaty z uczniami

30/01/2015

Bezglutenowe warsztaty z uczniami

30/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Do dziś nie wiedzieli, jak smakują bezglutenowe pierogi, naleśniki, chleb, rogale czy ciasteczka… Uczniowie leszczyńskiego technikum żywieniowego dopiero podczas dzisiejszych warsztatów z Bezglutenową Mamą mieli okazję zetknąć się z dietą gluten free. Udały nam się wszystkie wypieki i dania. A prosty przepis na ciasteczka chcą jak najszybciej wykorzystać w domu….

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (11)Dwudziestu uczniów trzeciej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie w piątek, 31 stycznia wzięło udział w szkoleniu wprowadzającym w tajniki diety bezglutenowej. Podczas zajęć teoretycznych poznali najważniejsze zasady przestrzegania diety bez glutenu, dowiedzieli się również, jak robić bezglutenowe zakupy i jak przygotować bezpieczne dania. Prezentacja multimedialna była przeplatana dyskusją, a zakończył ją test sprawdzający zdobytą wiedzę.

 

 

 

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (13)W części praktycznej, podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy sporo dań: bezglutenowy chleb z papryczką chili i zielonym pieprzem, bezglutenowy chleb z naturalnych mąk z kminkiem i czarnuszką, bezglutenowe pierogi ruskie, bezglutenowe naleśniki z naturalnych mąk, kokosanki, a także bezglutenowe rogale i bułki z mąką dyniową. Przypadkowo ugotowaliśmy też kuleczki serowe: do masy, która została nam po ulepieniu pierogów ruskich, dodaliśmy jajka i mąkę bezglutenową.

 

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (27)Nie chciałabym cały dzień lepić bezglutenowych pierogów – przyznała z ulgą uczennica, pracująca w pierogowej grupie.

Uczniom najbardziej smakował chleb z papryczką chili, pierogi i naleśniki oraz kokosanki. Nie wszyscy jednak „załapali się” na degustację rogali i bułek, gdyż wyszły z pieca tuż przed końcem zajęć.

Muszę zrobić zdjęcie do pokazania znajomym, bo nigdy wcześniej nie piekłem zielonych bułek – zaznaczył jeden z uczniów.

Fantastyczne są te kokosowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i pyszne – mówili z uznaniem przyszli kucharze i kelnerzy. Wzięli przepisy i zapowiedzieli, że jeszcze dziś wieczorem przygotują je w swoich domach.

 

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (5)Uczniowie tej klasy byli bardzo zainteresowani tematem diety bezglutenowej. Bym jako prowadząca mogła skosztować wszystkich potraw, stosowali wyłącznie sprawdzone, bezglutenowe składniki (przekazał je m. in. sklep stacjonarno-internetowy Gluten-free.pl z Leszna, z Pl. Metziga). Specjalnie dla mnie uczniowie umyli też mikser, by nie miał pyłów glutenowych mąk.

Wspólnie również pilnowaliśmy, by do potraw nie dostały się glutenowe okruszki ze śniadań, konsumowanych w przerwie przez uczniów.

 

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (22)Uczniowie, którzy uczestniczyli w bezglutenowych warsztatach kulinarnych, otrzymają zaświadczenia Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Gdy niebawem trafią na rynek pracy, będą mogli wykazać się dodatkową wiedzą i umiejętnościami. Staną się ambasadorami nas, osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Współpraca Stowarzyszenia z Zespołem Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie jest znacznie bogatsza. Dzięki przychylności Pana Franciszka Kaczmarka- dyrektora szkoły, Pani Kamilli Splenger – kierownika szkolenia praktycznego oraz Pani Mirosławie Karpińskiej – nauczycielce przedmiotów zawodowych, od niemal dwóch wspólnie organizujemy warsztaty bezglutenowe dla dzieci i dorosłych.

 

 

warsztaty ZSRB Leszno 2015 (4)Za rok z bezglutenowych warsztatów kulinarnych skorzystają uczniowie kolejnych klas Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych. Dzięki temu przyszli kucharze i kelnerzy, opuszczający mury technikum, przeniosą w świat wiedzą o zasadach PRAWDZIWEJ diety bezglutenowej.

A jeszcze wiosną 2015 r. w ZSR-B w Lesznie odbędą się warsztaty kulinarne Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

 

 

 

KOMENTARZE (8)

xymi 30/01/2015 19:19
Bardzo fajna inicjatywa.
Bezglutenowa Mama 04/02/2015 22:12
Może dzięki temu za 5-10 lat polskie restauracje i lokale będą nam przyjaźniejsze :)
iga 30/01/2015 18:26
Proszę o przepis na buły i ciasteczka kokosowe:
Bezglutenowa Mama 30/01/2015 22:19
Tu jest przepis na kokosanki: http://bm.wysylaj.pl/szybkie-kokosanki-bez-glutenu-dzieci-je-lubia/
berta 30/01/2015 16:08
...A gdzie mogę znaleźć przepis na te bułeczki ? Fajnie wyglądają :)
Bezglutenowa Mama 30/01/2015 22:18
Przepis zaraz wrzucę :)
Myśli Nieoswojone 30/01/2015 15:04
Świetny pomysł. Myślę, że w każdej szkole żywienia, uczniowie powinni zapoznać się z taką dietą i spróbować coś upichcić.
Bezglutenowa Mama 30/01/2015 22:18
Tak, właśnie temu służą takie warsztaty. Im więcej osób zna się na diecie, tym dla nas lepiej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się