We wrześniu zielonogórzan czeka wspólne gotowanie, pieczenie i łasowanie. Za sprawą kulinarnych pasjonatów odbędą się tam pierwsze warsztaty bezglutenowe, organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Bezglutenowe warsztaty w studiu Look&Cook poprowadzi Bezglutenowa Mama. Trwają zapisy, liczba miejsc jest ograniczona.
Spotkamy się we wtorek, 2 września, w godzinach od 17 do 20, w studiu Look&Cook przy ul. Lotników 6 w Zielonej Górze. Osoby, które chcą poznać teoretyczne tajniki zdrowego gotowania na diecie bezglutenowej, zapraszamy już o godzinie 16. Dla członków Stowarzyszenia udział w kulinarnych warsztatach bezglutenowych jest bezpłatny. Koszt dla pozostałych osób to 40 zł. Ilość miejsc jest ograniczona. Zapisy członków Stowarzyszenia pod adresem: a.marczewska@celiakia.pl.
Deklaracje członkowskie można pobrać ze strony internetowej celiakia.pl, w studiu Look&Cook, a także w sklepie ze zdrową żywnością Green Shop przy ul. Krawieckiej 7 w Zielonej Górze.
Na bezglutenowych warsztatach kulinarnych będziemy pracować wyłącznie na produktach z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem – one są bowiem najbezpieczniejsze dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Przygotujemy potrawy na bazie mąk firmy Glutenex i Amarello, skorzystamy również z wędlin firmy Konspol.
W menu znajdzie się: chleb vitalny wieloziarnisty i bułeczki z amarantusem, naleśniki zapiekane z parówkami i serem, kluseczki z sosem, pierogi z soczewicą oraz ziemniakami, pasta z tuńczyka i amarantusa, sałatka z pestek dyni i słonecznika, ciasteczka kokosowe na bazie kokosowej mąki pełnej błonnika (nowość firmy Glutenex).
Wszyscy uczestnicy otrzymają książeczkę z przepisami na potrawy, które będziemy przygotowywać na warsztatach. Jak zawsze przy okazji takich bezglutenowych spotkań będziemy wymieniać się doświadczeniami, pracować ramię w ramię i rozsmakowywać się w daniach gluten free.
Potrawy przygotujemy wspólnie, przy samodzielnych stanowiskach, w doskonale wyposażonym studiu kulinarnym Look&Cook.
Po gotowaniu, połączonym z poradami kulinarnymi, odbędzie się degustacja. Na zajęcia serdecznie zapraszamy bezglutenowe dzieci, które będą mogły podpatrzeć, jak pracują rodzice, a potem także skosztować wszystkich potraw.
Już wiemy, że firmy Glutenex i Amarello przygotują dla uczestników słodki poczęstunek, tym bardziej więc bezglutenowym dzieciom będzie miło łasować wśród tych łakoci.
Podczas warsztatów czynne będzie stoisko z produktami bezglutenowymi firmy Glutenex i Amarello, które będzie można kupić po okazyjnych cenach.
Naszym partnerem jest tutaj Studio Kulinarne Look&Cook – miejsce przyjazne osobom ciekawym przygód z dietami, miejsce spotkań z mistrzami i pasjonatami zdrowego oraz smacznego gotowania. Miejsce, które łączy tradycję z nowoczesnością i jest otwarte zarówno dla nowicjuszy, jak i ludzi bardziej zżytych z kuchennymi blatami.
Z e-maili i wpisów na Facebooku wiemy, że w Zielonej Górze i okolicach brakuje podobnych, bezglutenowych spotkań. My jesteśmy gotowi. Do zobaczenia więc 2 września.
Szczegółowe informacje o warsztatach można uzyskać pod numerem telefonu 602 383 840, a także na Facebooku Bezglutenowej Mamy, na stronie celiakia.pl i Facebooku Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i na Facebooku Studia Kulinarnego Look&Cook w Zielonej Górze.
Rozmowy o warsztatach w Radiu Zachód można posłuchać tutaj (rozmawiała reporterka Radia Zachód Elżbieta Wozowczyk-Leszko):
A tutaj można posłuchać audycji o bezglutenowym gotowaniu mamy z córką:
KOMENTARZE