Blog

6

Bezglutenowe rurki do bitej śmietany lub kremu budyniowego

29/02/2020

Bezglutenowe rurki do bitej śmietany lub kremu budyniowego

29/02/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe rurki z bitą śmietaną lub kremem budyniowym to marzenie wielu dzieci na diecie bezglutenowej, ale i dorośli z celiakią z rozrzewnieniem wspominają z lat PRL-u budki w mieście oferujące ten przysmak. To były czasy…. Czy znacie miejsce w Polsce, które obecnie serwuje bezglutenowe rurki z bitą śmietaną? Bo ja nie. Dlatego mam na blogu jeden prosty przepis, ale… na gotowcach, które kupiłam kiedyś w Czechach.

Kilka dni temu znalazłam w szufladzie metalowe foremki, które czekały na odpowiedni moment. To był impuls: wyjęłam je, zagniotłam kruche ciasto i upiekłam bezglutenowe rurki do bitej śmietany. Efekt był doskonały, ale nie mogę jeszcze podać przepisu. najpierw chcę go dopracować, przetestować na gotowych mixach i mieszankach mąk jednorodnych. Obiecuję: już wkrótce na blogu pojawi się przepis na pyszne rurki bezglutenowe z kremem lub bitą śmietaną, łatwe do przygotowania w domu od A do Z.

Rurki do bitej śmietany – bez glutenu, jajek, laktozy, pszenicy

Swoje pierwsze w życiu bezglutenowe rurki do bitej śmietany upiekłam na kruchym cieście z mixu Bread (mix B) Dr. Schär. Ta mieszanka w połączeniu z wrzątkiem (jak na pierogi) lub z masłem i śmietaną (jak na rurki) jest bajecznie rozciągliwa, zachowuje się niemal jak mąka pszenna. Owszem, ciasto świetnie pracowało, łatwo mogłam je nawijać na metalowe foremki. Miało jeden mankament: bezglutenowe rurki miały lekko słonawy posmak, bo mix B zawiera sól.

Dlatego przepis przetestuję teraz na mix C – mix Cake (do słodkich wypieków bezglutenowych), a następnie na mąkach jednorodnych. Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać elastyczne ciasto, które łatwo da się nawinąć na metalowe foremki. Trzymajcie kciuki ;) 

Na pocieszenie dodam, że moje pierwsze bezglutenowe rurki zachowały dość długo świeżość – nie stwardniały na kamień przez parę dni, a trzymałam je na talerzyku, pod bawełnianą ściereczką. Jest więc nadzieja dla dzieci na diecie bezglutenowej i dorosłych z celiakią

KOMENTARZE (6)

Anna 05/02/2021 04:39
Oj czekam na przepis z niecierpliwością ☺️
Bezglutenowa Mama 05/02/2021 08:50
Już jest, ale znajdzie się w mojej książce "W kuchni Bezglutenowej Mamy" - już za miesiąc, przed Wielkanocą 2021, będzie w skle.bezglutenowamama.pl :)
Ola 21/03/2020 09:18
Dzień dobry Jestem na stronie z rurkami i nie umiem znaleźć przepisu. Proszę o link do przepisu oraz linki do kolejnych wersji, jeśli już są :) Pozdrawiam Ola
Bezglutenowa Mama 05/02/2021 08:48
Przepis jest, ale znajdzie się w mojej książce "W kuchni Bezglutenowej mamy" - przed Wielkanocą 2021, będzie info na Fb i blogu :)
Agnieszka 01/02/2022 20:43
Witam. W jakim sklepie znajdę książkę.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:09
Agnieszko, ksiązka jest w Friendly Food , a także w moim sklepie, są też ebooki: https://sklep.bezglutenowamama.pl/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się