Bezglutenowe racuchy dla dzieci z celiakią to jeden z przepisów, który spodobał się personelowi podczas szkolenia w sanatorium Dukat SPA w Dąbkach. Nie dziwię się, bo przepis na te bezglutenowe racuchy ma wiele zalet: jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zawsze się udaje, a potrawa smakuje i dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. To również tani przepis: przygotowanie racuszków bezglutenowych dla dwójki dzieci kosztuje zaledwie 1,50 zł. Tanio, prawda? To dzięki temu, że racuszki przygotowałam z nowego mixu bezglutenowego do wypieków drożdżowych Mix for Bread Balviten. Mix kosztuje w marketach około 10 zł za 1 kg, a można go wykorzystać do wypieku chleba bezglutenowego i bułek, do przygotowania pizzy, rogalików z czekoladą, drożdżówek. Spróbujcie teraz, jak świetne wychodzą z niego racuchy bezglutenowe dla dzieci. Od razu napomknę, że już wkrótce podam przepis na bezglutenowe racuchy wegańskie (bez mleka i jaj).
CENA: 1,50 zł
Przygotuj rozczyn: zmieszaj drożdże z łyżką mixu, łyżeczką cukru i 2 łyżkami letniej wody. Odstaw na 10 minut, aż spęcznieje. Rozczyn dodaj do mixu i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut mikserem. Ma powstać gęste, elastyczne ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj łyżką. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Smaż racuszki na oleju, odsączaj na ręczniku papierowym. Można je podawać na obiad lub podwieczorek dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. Racuchy można mrozić.
Jak podawać bezglutenowe racuchy? Smakują z dowolnymi dodatkami, ale dzieci na diecie bezglutenowej uwielbiają je z cukrem pudrem, z dżemem lub powidłami, z musem owocowym. My najbardziej lubimy je w zdrowszej wersji: z konfiturą na ksylitolu Pięć Przemian. Spróbujcie, jest pyszna!