Blog

4

Bezglutenowe racuchy z jabłkami dla dzieci

12/05/2018

Bezglutenowe racuchy z jabłkami dla dzieci

12/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe racuchy dla dzieci z celiakią to jeden z przepisów, który spodobał się personelowi podczas szkolenia w sanatorium Dukat  SPA w Dąbkach. Nie dziwię się, bo przepis na te bezglutenowe racuchy ma wiele zalet: jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zawsze się udaje, a potrawa smakuje i dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. To również tani przepis: przygotowanie racuszków bezglutenowych dla dwójki dzieci kosztuje zaledwie 1,50 zł. Tanio, prawda? To dzięki temu, że racuszki przygotowałam z nowego mixu bezglutenowego do wypieków drożdżowych Mix for Bread Balviten. Mix kosztuje w marketach około 10 zł za 1 kg, a można go wykorzystać do wypieku chleba bezglutenowego i bułek, do przygotowania pizzy, rogalików z czekoladą, drożdżówek. Spróbujcie teraz, jak świetne wychodzą z niego racuchy bezglutenowe dla dzieci. Od razu napomknę, że już wkrótce podam przepis na bezglutenowe racuchy wegańskie (bez mleka i jaj).

Składniki na 10 racuchów

  • 65 g bezglutenowego mixu do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 4 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki letniej wody do rozczynu
  • szczypta soli
  • 15 g cukru
  • pół jajka
  • łyżeczka oleju
  • 65 ml letniego mleka
  • ćwierć jabłka
  • olej do smażenia;

CENA: 1,50 zł 

Przygotowanie racuchów bezglutenowych

Przygotuj rozczyn: zmieszaj drożdże z łyżką mixu, łyżeczką cukru i 2 łyżkami letniej wody. Odstaw na 10 minut, aż  spęcznieje. Rozczyn dodaj do mixu i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez około 5  minut mikserem. Ma powstać gęste, elastyczne ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj łyżką. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Smaż racuszki na oleju, odsączaj na ręczniku papierowym. Można je podawać na obiad lub podwieczorek dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. Racuchy można mrozić.

Jak podawać bezglutenowe racuchy? Smakują z dowolnymi dodatkami, ale dzieci na diecie bezglutenowej uwielbiają je z cukrem pudrem, z dżemem lub powidłami, z musem owocowym. My najbardziej lubimy je w zdrowszej wersji: z konfiturą na ksylitolu Pięć Przemian. Spróbujcie, jest pyszna! 

KOMENTARZE (4)

Marla 15/10/2021 11:10
A bez jajka ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 31/10/2021 10:11
Mam inny przepis: https://bezglutenowamama.pl/przepis-na-racuchy-weganskie-i-bezglutenowe-i-pyszne/
Kasia 16/09/2018 17:33
a czy mozna drożdze zastąpić proszkiem do pieczenia?
Bezglutenowa Mama 17/09/2018 08:47
Cześć Kasiu, myślę że można, ale wówczas nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta, tylko można od razu smażyć. Nie wiem, czy wyjdą typowe racuszki - bo te jednak mają posmak drożdży, czy po prostu uzyskasz fajne placuszki :). czekam na efekty :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się