Ten bezglutenowy i bezmleczny tort urodzinowy składał się z: prawie 50 jajek, dwóch kilo mąki, ośmiu kilo wiśni, z kartonu galaretek i kisielów, z opakowania wiórków kokosowych, kilograma cukru, czterech tabliczek czekolady… Dla trzynastoletniej Julki, świętującej dziś 13 urodziny, upiekły go Grażyna i Małgosia, nasze kulinarne mistrzynie. Smakował? I to jak! A wiecie, ilu gości pojawiło się na przyjęciu urodzinowym na naszych koloniach z dietą bezglutenową? Ponad 60!
Grażyna i Małgosia (obie wolsztynianki) przygotowały tort przy pomocy Magdy, mamy jednego z kolonistów. Miał ponad dwa metry długości (na zdjęciu u góry Grażynka prezentuje pustą blache po torcie)! Po wielu godzinach twórczej pracy powstał wyjątkowy i zdrowy tort bezglutenowy, Był jednocześnie bezmleczny, ponieważ kilkoro uczestników naszych bezglutenowych kolonii jest uczulonych na mleko. Ale zapewniam, że ten tort nie miał sobie równych! Powstał z olbrzymich spodów biszkoptowych, przełożony został masą ze świeżych wiśni, z dodatkiem kisielu i galaretki. Kolonijne cukierniczki udekorowały go wiórkami kokosowymi BIO oraz hiszpańską czekoladą bezglutenową. Dzieci przygotowały napis „100 lat Julia” – i gotowe :).
Przyjęcie urodzinowe zupełnie zaskoczyło Julię – nie spodziewała się tortu, imprezy i tylu gości! Cała grupa odśpiewała jubilatce gromkie sto lat, a wychowawca Mateusz wręczył laurkę od dzieci i obozowej kadry. I zaczęło się świętowanie. To było chyba największe bezglutenowe przyjęcie urodzinowe w Polsce! Najpierw podaliśmy gościom bezlaktozowy jogurt naturalny (dla alergików – kisiel) ze Smoothie Frupp – owocową posypką. Następnie na stoły wjechały talerzyki z bezglutenowym tortem, a także przekąski.
Podałyśmy m. in. (by zobaczyć produkt, kliknij w nazwę):
bezglutenowe muffinki czekoladowe BIO Schnitzer
woda mineralna Staropolanka
ciasteczka Łakocie z Glutenexu
brzoskwinie
paluszki bezglutenowe Balviten
bezglutenowe chrupaki Incola o smaku pizzy
jabłka
ciasteczka bezglutenowe Milly Friends Schaer
mieszanka herbatnikowa w czekoladzie Glutenex
bezglutenowe bułeczki z czeoladą deserową Schaer
KOMENTARZE