Blog

Bezglutenowe muffinki na Walentynki, gotowe w 30 minut

22/02/2022

Bezglutenowe muffinki na Walentynki, gotowe w 30 minut

22/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dzisiaj przetestowałam kolejny przepis z angielskiej mieszanki naturalnej Doves Farm i znowu sukces 😁 Po Walentynkach upiekłam bezglutenowe muffinki malinowo – kokosowe, gotowe w 30 minut. Są lekkie i pyszne, rozpływają się w ustach. Powstają z prostych składników, które zazwyczaj są w domu, zatem  – żadnego biegania po marketach czy sklepach internetowych. Oczywiście maliny można zastąpić jakimkolwiek owocem, nawet kawałkami jabłka. Bezglutenowe muffinki na Walentynki smakują oczywiście w każdy inny dzień w roku, a glutenożercy nie rozpoznają braku glutenu, serio. Tak na marginesie: bezglutenowe muffinki czy babeczki, którą nazwę wolicie? Bez względu na odpowiedź wskakujcie w fartuszek, najlepiej w towarzystwie dzieci lub drugiej połówki. Oto przepis na bezglutenowe muffinki na Walentynki, gotowe w 30 minut!

Bezglutenowe muffinki malinowo – kokosowe

składniki 8 babeczek

150 g bezglutenowej mieszanki naturalnej
Self Raising White Flour Doves Farm (jest na Allegro)
100 g cukru pudru
50 g wiórków koksowych bez glutenu
1 jajko
50 g oleju
4 łyżki letniej wody
16 malin (w marketach można kupić świeże także w lutym 🍓
DODATKOWO
8 foremek papierowych lub silikonowych

Bezglutenowe muffinki na Walentynki – wykonanie

🧁Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, góra-dół lub 170 termoobieg.
🧁 Na blaszce piekarnikowej rozkładamy 8 papierowych foremek do muffinek, najlepiej wstawić je do metalowych lub silikonowych foremek.
🧁 Do miski wsypujemy cukier puder, mąkę i wiórki kokosowe (z porcji 50 g wiórków odkładamy łyżkę do miseczki) i mieszamy.
🧁 Do drugiej miski wbijamy jajko, wlewamy olej i wodę. Miksujemy około minutę.
🧁 Wsypujemy sypkie składniki i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
🧁 Ciasto nakładamy do foremek.
🧁 Dekorujemy malinami, oprószonymi mąką i posypujemy pozostawionymi wiórkami.
🧁 Babeczki wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
🧁 Jeśli pod koniec pieczenia wiórki zaczną się przyrumieniać, przykrywamy je folią aluminiową.
🧁 Smacznego, zjedzcie z miłością 😍

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe muffinki na Walentynki – od Doves Farm

Przepis na bezglutenowe muffinki na Walentynki pochodzi ze strony producent, który jest znaną w Europie marką gluten-free. Te mieszanki nie zawierają nowoczesnych dodatków funkcjonalnych zastępujących gluten. Jedynym dodatkiem jest guma ksantanowa, znana od dawien i w pełni naturalna. No, ale trzeba nauczyć się piec i gotować na bazie tych mieszanek, które zachowują się w kuchni zupełnie inaczej, niż popularne w Polsce mixy. Ciasto przygotowane z mieszanej Doves Farm jest dość rzadkie i nie ma szans, by uformować z niego pączki czy bagietki bezpośredio na blaszce – potrzebne są foremki.

Dlatego pod koniec roku kupiłam na Allegro zestaw mąk, przetestowałam niemal wszystkie i wybrałam te, które moim zdaniem są najbardziej uniwersalne i przydatne. Są to:

  • self raising white flour
  •  white bread flour
  • plain white flour

Do muffinek potrzebna była właśnie mieszanka self raising, która ma już w składzie proszek do pieczenia, jest lekka, sypka i ma neutralny zapach. Podobało mi się, że te muffinki bezglutenowe powstały naprawdę w 30 sekund i że sprawiły gościom tyle frajdy 😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się