Kochane dzieci – jeśli uwielbiacie hot-dogi, macie celiakię i dopiero niedawno przeszliście na dietę bezglutenową, głowa do góry! Bezglutenowe hot-dogi istnieją i są przepyszne! Nie kupicie ich w budce na deptaku ani w barze, ale samodzielnie przygotujecie w swoim domu. Wystarczy bezglutenowa bagietka oraz parówka bezglutenowa, do tego ulubiony ketchup i spora porcja warzyw. Bezglutenowe hot-dogi jadamy od wielu lat i wcale nie tęsknimy za niezdrowymi gotowcami z barów. Bo przygotowując w domu bezglutenowego hot-doga mamy pewność, że korzystamy ze składników najwyższej jakości. Dlatego znikają z talerza do ostatniego okruszka. Spytacie jeszcze gdzie kupić produkty? Poniżej kilka podpowiedzi.
To proste nawet dla kilkulatka, zapewniam :). Z pomocą dorosłego nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Bezglutenowe parówki zagotuj w garnku. Przygotuj ulubione warzywa (paprykę, ogórki, oliwki, rzodkiewkę). Bagietkę wyjmij z folii, skrop wodą z kranu. Włóż ją na 5 minut do piekarnika. Gorącą bagietkę pokrój ostrym nożem na kawałki o takiej długości, by parówka lekko wystawała. Kawałki bułki natnij, tak aby włożyć do środka gorącą parówkę odsączoną z wody. Udekoruj bezglutenowego hot-doga ketchupem i ułóż na talerzu, wraz z porcją warzyw. Smacznego!
Bezglutenowe bagietki można zamówić w sklepie internetowym www.balviten.com, a także w sklepie www.putkabezglutenu.pl. W sklepach eko i marketach możecie też znaleźć bezglutenowe bułki do hot-dogów marki Incola. Parówki bezglutenowe zdobędziecie w każdym markecie, podobnie jak ketchup i warzywa.
Są dwa miejsca w Polsce, gdzie raz w roku można zjeść bezglutenowego hot-doga i to zupełnie za darmo. Na pikniku u Bezglutenowej Mamy w Lesznie oraz na kolonii z dietą bezglutenową, również u Bezglutenowej Mamy :). W 2017 r. do naszych kolonijnych dzieci dotarła nawet budka z bezglutenowymi hot-dogami – ZOBACZ.
KOMENTARZE