Blog

Bezglutenowe drożdżówki owsiane z budyniem śliwkowo - malinowym, bez cukru

06/10/2022

Bezglutenowe drożdżówki owsiane z budyniem śliwkowo - malinowym, bez cukru

06/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ogrzej się słodyczą pysznej drożdżówki bezglutenowej i ciepłem kawy

Za oknem piękna i ciepła jesień, na działce obfitość śliwek, a w głowie jedna myśl: ogrzać się słodyczą pysznej drożdżówki i ciepłem kawy. Też tak czasem miewacie?

Tak czy inaczej jesień to cudowny moment, by cieszyć się sezonowymi owocami i poznać tanie przepisy bezglutenowe. Moja najnowsza receptura to bezglutenowe drożdżówki owsiane z budyniem śliwkowo-malinowym, bez cukru (oczywiście jak ktoś chce, może erytrytol zastąpić cukrem). Przetestowałam je na niemal wszystkich sąsiadach, eksperymentowałam dopóty, dopóki nie powstał ideał.

Sama jestem dumna z tego przepisu :) Z podanych składników upieczecie 8 drożdżówek. Do dzieła :) 

Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki ciasta

  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej (można zmienić płatki w młynku do kawy)
  • 200 g bezglutenowego mixu do pieczywa (użyłam Mix for Bread Balviten)
  • 4 g suszonych drożdży (lub 12 g świeżych)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g erytrytolu (lub cukru)
  • 2 jaja
  • około 180 ml mleka

Te drożdżówki można przygotować bez mąki owsianej, z samego mixu, ale wtedy trzeba dodać nieco mniej mleka - do uzyskania elastycznej konsystencji ciasta

Składniki budyniu

  • 1/2 kg śliwek (bez pestek)
  • około 100 erytrytolu (zamiennie może być cukier)
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu malinowego lub śmietankowego
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
Poznaj inne przepisy bezglutenowe na drożdżowki

Wykonanie ciasta

  • Wymieszaj mąki z erytrytolem (lub cukrem), solą i drożdżami (jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach wody i wlej do mąki)
  • Wbij jajka
  • Stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Jeśli ciasto jest gliniaste i zbyt gęste, dolej jeszcze kilka łyżek mleka i wyrób przez chwilę
  • Ciasto na bezglutenowe drożdżówki ma być elastyczne (zobacz to na filmiku poniżej)
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-50 minut, aż stanie się puszyste i porowate

Wykonanie budyniu

  • Śliwki pokrój (każdy owoc na kilka cząstek) i włóż do rondla i zasyp erytrytolem lub cukrem
  • Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż powstanie mus śliwkowy
  • Budyń rozpuść w zimnym mleku, mieszając wlej do gotujących się śliwek
  • Jeśli uznasz, że budyń jest zbyt gęsty, dodawaj po kilka łyżek wody i mieszaj, aż do uzyskania nieco rzadszej konsystencji
  • Uwaga: budyń ma być gęsty, a nie lejący
  • W razie potrzeby dosłodź budyń
  • Zostaw do ostygnięcia

Formowanie drożdżówek

  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C, grzałka góra - dół
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Do miseczki wsyp 2-3 łyżki mąki (mix lub mąka ryżowa)
  • Łyżką nabieraj porcje ciasta, przekładaj je do miseczki z mąka i delikatnie obtaczaj
  • Dłońmi formuj delikatnie kulki (uwaga, nie niszcz puszystej struktury ciasta)
  • Układaj je w odstępach na blaszce, spłaszczaj dłonią
  • Dnem szklanki w każdej drożdżówce zrób dołki
  • Do wgłębień nałóż budyń śliwkowo - malinowy
  • Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem
  • Zostaw do wyrośnięcia na kilka minut
bezglutenowe drozdzowki owsiane z budyniem sliwkowym

Pieczenie i zdobienie

  • Blachę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • Drożdżówki piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
  • Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce, by odparowały i ostygły
  • Jeśli chcesz, przygotuj lukier ze zmielonego erytrytolu lub z cukru pudru z dodatkiem niewielkiej ilości wrzątku
  • Uwaga: lukier z erytrytolu ma nieco inna konsystencję, niż ten z cukru pudru, ale uda się z niego przygotować dekorację
  • Na lukrze ułóż drobinki śliwek, malin lub pestki granatu
  • Owsiane drożdżówki bezglutenowe maja nieco inną konsystencję, niż wypieki z samego mixu, ale są nadal miękkie

Następnego dnia najlepiej odświeżyć je w w piekarniku (5 minut 180 stopni C). Bezglutenowe drożdżówki można mrozić, a rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w piekarniku.

Wspomnę tylko, że spora porcja bezglutenowej mąki owsianej to gwarancja większej ilości błonnika i wartości odżywczych w diecie osoby z celiakią. Białe wypieki są bardziej puszyste i dzieci je uwielbiają, ale niestety takie jedzenie jest uboższe w składniki odżywcze. Dlatego warto jak najczęściej wzbogacać przepisy bezglutenowe dodatkiem mąk jednorodnych. 

Smacznego i na zdrowie!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się