Za oknem piękna i ciepła jesień, na działce obfitość śliwek, a w głowie jedna myśl: ogrzać się słodyczą pysznej drożdżówki i ciepłem kawy. Też tak czasem miewacie?
Tak czy inaczej jesień to cudowny moment, by cieszyć się sezonowymi owocami i poznać tanie przepisy bezglutenowe. Moja najnowsza receptura to bezglutenowe drożdżówki owsiane z budyniem śliwkowo-malinowym, bez cukru (oczywiście jak ktoś chce, może erytrytol zastąpić cukrem). Przetestowałam je na niemal wszystkich sąsiadach, eksperymentowałam dopóty, dopóki nie powstał ideał.
Sama jestem dumna z tego przepisu :) Z podanych składników upieczecie 8 drożdżówek. Do dzieła :)
Te drożdżówki można przygotować bez mąki owsianej, z samego mixu, ale wtedy trzeba dodać nieco mniej mleka - do uzyskania elastycznej konsystencji ciasta
Następnego dnia najlepiej odświeżyć je w w piekarniku (5 minut 180 stopni C). Bezglutenowe drożdżówki można mrozić, a rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w piekarniku.
Wspomnę tylko, że spora porcja bezglutenowej mąki owsianej to gwarancja większej ilości błonnika i wartości odżywczych w diecie osoby z celiakią. Białe wypieki są bardziej puszyste i dzieci je uwielbiają, ale niestety takie jedzenie jest uboższe w składniki odżywcze. Dlatego warto jak najczęściej wzbogacać przepisy bezglutenowe dodatkiem mąk jednorodnych.
Smacznego i na zdrowie!
KOMENTARZE