Blog

5

Bezglutenowe donaty na Tłusty Czwartek

27/01/2018

Bezglutenowe donaty na Tłusty Czwartek

27/01/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe donaty czy donuty? Zwał jak zwał, wiadomo, że chodzi o lukrowane pączki z dziurką. Niby nie polska to tradycja, a jednak takie przysmaki przydadzą się na bezglutenowy Tłusty Czwartek. W tym roku po raz pierwszy przygotowałam bezglutenowe donuty, w odpowiedzi na liczne e-maile. Usmażyły się znakomicie. Bezglutenowe donaty według mojego przepisu są puszyste i lekkie i bardzo kolorowe. Ale dekoracja to zasługa naszej Zosi, która uwielbia przystrajać wypieki, zwłaszcza słodkie :).

Składniki na donuty bezglutenowe (6 szt)

  • 250 g bezglutenowego mixu
    do wypieków drożdżowych np. Mix B Schaer
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłej wody
    do rozczynu
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki masła
  • żółtka
  • mąka do podsypania stolnicy

Dodatkowo:

  • białko jaja
  • szklanka cukru pudru
  • sok owocowy lub barwnik spożywczy bez glutenu
  • kolorowa posypka bez glutenu

Wykonanie

Bezglutenowe donaty przygotowujemy podobnie jak pączki na bezglutenowy Tłusty Czwartek. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Przesiej mąkę. Drożdże (w temperaturze pokojowej) pokrusz, zmieszaj z wodą i łyżeczką cukru. Odstaw na około 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp mix bezglutenowy, dodaj cukier, żółtka, sól i letnie mleko. Wymieszaj łyżką, dodaj rozczyn. Ciasto na bezglutenowe donaty wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut. Ma powstać dobrze napowietrzone, elastyczne ciasto. Przykryj miskę i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wycinaj krążki, a mniejszy otwór wytnij kieliszkiem. Przykryj krążki folią spożywcza i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach nastaw olej w garnku. Wyrośnięte donaty smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz je na talerzu z papierowym ręcznikiem. 

Jak udekorować donaty bezglutenowe?

Donaty mają być słodkie – bez dwóch zdań. Można posypać je cukrem pudrem, ale dzieci na diecie bezglutenowej będą zachwycone bardziej wymyślną dekoracją, np. z białka jajka. Białko z wyparzonego jajka utrzyj mikserem ze szklanką cukru pudru. Gdyby lukier był zbyt rzadki – dodaj jeszcze trochę cukru, a gdy będzie za gęsty – wciśnij kilka kropli cytryny. Do lukru można dodać bezglutenowy barwnik (niektóre barwniki Dr Oetker) albo sok malinowy lub dżem. Bezglutenowe donaty smarujemy kolorowym lukrem i ozdabiamy posypkami. Zjadamy, gdy zastygnie polewa. 

Znacie włoskie donuty bezglutenowe ze sklepu Lasuchowo.pl?

KOMENTARZE (5)

Szymon 28/03/2022 22:43
Jak z tym upieczeniem w piekarniku ?
magda 03/02/2019 09:16
również jestem ciekawa, czy można je upiec?
Bezglutenowa Mama 04/02/2019 11:00
Zainspirowałaś mnie :) Jestem właśnie na turnusie bezglutenowym i zrobię próbę :)
Kasia 18/06/2018 21:58
Czy można by te donuty upiec w piekarniku zamiast smażyć na oleju?
Bezglutenowa Mama 04/02/2019 10:59
Wydaje mi się, że tak, ale postaram się na dniach zrobić próbę :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się