Blog

Bezglutenowe dodatki do pieczenia w Lidlu!

11/03/2024

Bezglutenowe dodatki do pieczenia w Lidlu!

11/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przydadzą się na święta: bezglutenowe dodatki do pieczenia w Lidlu!

Super wiadomość przed świętami: od teraz w Lidlu możemy cieszyć się jeszcze szerszym wyborem bezglutenowych dodatków do pieczenia i przygotowywania potraw.

W stałej ofercie sklepu znajdziemy aż produktów, które ułatwią bezglutenowcom przygotowania świąteczne, a co najważniejsze – wszystkie są w przystępnych cenach!

Można je znaleźć na regale z mąkami, bakaliami i budyniami.

Poznaj mój poradnik: Wielkanoc bez glutenu

Dostępne w stałej ofercie

W ofercie marketów Lidl znajdują się m.in. bezglutenowy cukier wanilinowy, żelatyna, soda oczyszczona, kwasek cytrynowy czy proszek do pieczenia. Wszystkie są oznaczone jako produkty bezglutenowe. 

Dlatego są nie tylko bezpieczne dla osób z celiakią czy alergią na gluten, ale także stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych składników, zachowując pełen smak i aromat potraw.

Co ważne, znajdują się na ogólnodostępnych regałach (zresztą Lidl w Polsce i tak nie ma wydzielonego regału bezglutenowego) i nie są w ofercie sezonowej, tylko w stałej sprzedaży. 

Dzięki temu, że te bezglutenowe dodatki do pieczenia są dostępne w stałej ofercie, możemy spokojnie planować świąteczne menu i zakupy, nie martwiąc się o brak odpowiednich składników. Kamień z serca! Teraz, gdy nagle zabraknie nam proszku do pieczenia, nie musimy robić internetowych zakupów i czekać 3 dni na kuriera, wystarczy wyskoczyć do Lidla. 

Dostępne w stałej ofercie

Sypkie produkty, takie jak mąki czy dodatki piekarnicze, są szczególnie ryzykowne dla osób z celiakią. Bywa, że w składzie mają gluten.

Uwaga! Gluten!

Niektórzy sądzą, że w wypiekach bezglutenowych wystarczy użyć specjalnej mąki, a pozostałe składniki mogą być dowolne. Nie wiedzą, że gluten znajduje się powszechnie w bardzo wielu produktach, choćby w proszku do pieczenia (zobacz zdjęcie obok) albo w czekoladzie (pod postacią słodu jęczmiennego).

Na dodatek wiele produktów, powszechnie uważanych za bezpieczne w diecie bezglutenowej (kakao, rodzynki, mak itd.) ma na opakowaniu ostrzeżenie o możliwym zanieczyszczeniu glutenem / zbożami / pszenicą. Takie ostrzeżenia oznacza, że produktu nie wolno użyć w potrawie przeznaczonej dla osoby z celiakią lub z silną alergią na gluten. 

Uwaga! Gluten!

Tym bardziej więc cieszy oznaczenie dodatków piekarniczych w Lidlu jako produktów bezglutenowych. Brawo LIDL i czekamy na osobny regał bezglutenowy (jak w Czechach, we Włoszech).


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się