Twaróg, mąka i masło – nic więcej nie potrzeba, by upiec smakowite, bezglutenowe ciasteczka kruche bez jajek, miksów bezglutenowych, spulchniaczy i cukru. Przepis dostałam od mojej najstarszej siostry. Asia piecze je, gdy kupi za dużo twarogu. Przepis jest prosty: dajemy tyle samo sera, masła i mąki. I nie używamy jajek ani cukru, bo to bezglutenowe ciasteczka bez jajek. W prostszej wersji możemy mąkę pszenną zastąpić mixem bezglutenowym do słodkich wypieków i wtedy faktycznie proporcje zostają te same, co w glutenowym przepisie (1:1:1). W zdrowszej wersji trzeba użyć mąk jednorodnych i dodać ich nieco więcej (proporcje w składnikach poniżej). Zachęcam Was do upieczenia tych bezglutenowych ciasteczek – nie są słodkie (w tym ich siła), ale można je osłodzić marmoladą, konfiturą lub ksylitolem zmielonym na puder. Oczywiście te bezglutenowe ciasteczka bez jajek przechowujemy w metalowej puszce, przetrwają 1-2 tygodnie. Jestem przekonana, że ten wypiek zachwyci nastolatki z celiakią dbające o zdrowie i linię. Przyda się również do bezglutenowej śniadaniówki. I już teraz zapowiadam, że te ciasteczka pojawią się na naszych koloniach z dietą bezglutenową.
Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli zdecydujesz się na kruche ciasteczka bez miksu bezglutenowego, zmieszaj w osobnej mące mąki jednorodne. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękoma. Jeśli będzie się mocno kleić do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki.
Stolnicę i wałek obsyp skrobią bezglutenową. Połowę ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Radełkiem lub nożykiem wycinak dowolne kształty, delikatnie zdejmij ze stolnicy i układaj na blaszce do pieczenia. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Jeśli chcesz, na ciasteczka nałóż konfiturę lub marmoladę. Piecz około 10-15 minut, na złoty kolor. Bezglutenowe , kruche ciasteczka bez jajek studź na metalowej kratce. Przechowuj w blaszanej puszce, nigdy w plastiku lub worku. W puszce ciasteczka przetrwają 1-2 tygodnie.