Blog

4

Bezglutenowe ciasteczka kruche bez jajek, bez miksów, bez cukru

24/02/2018

Bezglutenowe ciasteczka kruche bez jajek, bez miksów, bez cukru

24/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Twaróg, mąka i masło – nic więcej nie potrzeba,  by upiec smakowite, bezglutenowe ciasteczka kruche bez jajek, miksów bezglutenowych, spulchniaczy i cukru. Przepis dostałam od mojej najstarszej siostry. Asia piecze je, gdy kupi za dużo twarogu. Przepis jest prosty: dajemy tyle samo sera, masła i mąki. I nie używamy jajek ani cukru, bo to bezglutenowe ciasteczka bez jajek. W prostszej wersji możemy mąkę pszenną zastąpić mixem bezglutenowym do słodkich wypieków i wtedy faktycznie proporcje zostają te same, co w glutenowym przepisie (1:1:1). W zdrowszej wersji trzeba użyć mąk jednorodnych i dodać ich nieco więcej (proporcje w składnikach poniżej). Zachęcam Was do upieczenia tych bezglutenowych ciasteczek – nie są słodkie (w tym ich siła), ale można je osłodzić marmoladą, konfiturą lub ksylitolem zmielonym na puder. Oczywiście te bezglutenowe ciasteczka bez jajek przechowujemy w metalowej puszce, przetrwają 1-2 tygodnie. Jestem przekonana, że ten wypiek zachwyci nastolatki z celiakią dbające o zdrowie i linię. Przyda się również do bezglutenowej śniadaniówki. I już teraz zapowiadam, że te ciasteczka pojawią się na naszych koloniach z dietą bezglutenową.

Składniki na około 25 ciasteczek

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 60 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 60 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • 80 g bezglutenowej mąki owsianej
  • około 50 g bezglutenowej skrobi
    kukurydzianej lub ziemniaczanej lub tapioki 
  • lub ZAMIAST MĄK JEDNORODNYCH – około 220 g
    bezglutenowego mixu do słodkich wypieków 
  • opcjonalnie zmielony ksylitol
  • opcjonalnie marmolada bezglutenowa

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli zdecydujesz się na kruche ciasteczka bez miksu bezglutenowego, zmieszaj w osobnej mące mąki jednorodne. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękoma. Jeśli będzie się mocno kleić do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki. 

Stolnicę i wałek obsyp skrobią bezglutenową. Połowę ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Radełkiem lub nożykiem wycinak dowolne kształty, delikatnie zdejmij ze stolnicy i układaj na blaszce do pieczenia. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Jeśli chcesz, na ciasteczka nałóż konfiturę lub marmoladę. Piecz około 10-15 minut, na złoty kolor.  Bezglutenowe , kruche ciasteczka bez jajek studź na metalowej kratce. Przechowuj w blaszanej puszce, nigdy w plastiku lub worku. W puszce ciasteczka przetrwają 1-2 tygodnie. 

KOMENTARZE (4)

Kasia 30/03/2020 10:34
Moja rodzinka alergików zjadła zanim zdążyłam polukrować, pycha! :) u nas w wersji z konfiturą wiśniową. Dziękuję!
Bezglutenowa Mama 30/03/2020 11:56
Kasiu, nam też bardzo smakują :) Nawet bez dodatków :)
Anna 20/03/2018 15:14
właśnie zajadam, pyszne! Dziękuję za ten przepis:)
Bezglutenowa Mama 20/03/2018 15:33
Posypałaś czymś, czy zjadłaś totalnie bez cukru?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się