Gdy od taty z działki przywiozłam kolejną skrzynkę pachnących jabłek, od razu wiedziałam, że upiekę szarlotkę bezglutenową. Taką z chrupiącą kruszonką i pachnącą cynamonem. Pełną migdałów i zdrowych płatków owsianych. Zobaczcie, jaki prosty jest przepis. A smak? Obiecuję, że będziecie chcieli jeszcze kawałek i jeszcze….
Na spód (tortownica o średnicy około 22 cm):
Kruszonka:
Mąki i migdały wymieszałam z cukrem i solą, a płatki owsiane lekko zblendowałam (Thermomix: 5 s/obroty 7). Grubo zmielone płatki wsypałam do mąki. Dodałam masło pokrojone na kawałki, esencję i sok. Energicznie zagniotłam jednolite ciasto, owinęła je folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na godzinę. Jabłka umyłam, obrałam, wydrążyłam i pokroiłam w dużą kostkę. W rondlu rozpuściłam łyżkę masła, dodałam jabłka i dusiłam je przez kwadrans, raz po raz mieszając. Dodałam cukier i cynamon oraz pokrojone migdały. Gotowałam jeszcze parę minut.
Przygotowałam kruszonkę: płatki owsiane wymieszałam z masłem, cynamonem i cukrem i wstawiłam do lodówki.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyłam jej dno i boki, nakłułam w kilku miejscach widelcem. Tortownicę wstawiłam na 10 minut do zamrażarki. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Tortownicę wstawiłam na około 15 minut do gorącego piekarnika. Na podpieczony spód przełożyłam jabłka, a całość posypałam obficie kruszonką. Piekłam około 40 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta przykryłam folią, by płatki się zbytnio nie zrumieniły.
Tortownicę wyjęłam z piekarnika i wystudziłam ciasto, a następnie wstawiłam je do lodówki na kilka godzin. Kroiłam zimne.
Moja owsiana szarlotka bezglutenowa miała idealną konsystencję, fantastycznie jabłkowo-cynamonowy smak, a kruszonkę bajecznie chrupiącą. Tak sobie myślę, że chyba kruszonka smakowała mi najbardziej. A wszystko przez to, że uwielbiam płatki owsiane – niezbędne w codziennym menu osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Płatki owsiane bezglutenowe są w ofercie Grano bez glutenu, Pięć Przemian, Denver Food, Sano Gluten Free, Provena, Amarello, Glutenex. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Płatki owsiane to naturalny lek na cukrzycę typu 2. Ich spożywanie korzystnie wpływa też na masę ciała i odporność. Ze względu na sporą zawartość magnezu, płatki owsiane pomagają oswoić stres, wzmacniają pamięć i koncentrację. Jedzmy je jak najczęściej, serwujmy je również naszym bezglutenowym dzieciom. I to nie tylko w postaci szarlotki bezglutenowej :).
KOMENTARZE