Kto się oprze TAKIEJ puszystej, bezglutenowej roladzie biszkoptowej? Na nic deklaracje o niejedzeniu słodyczy. Przepadają na widok bitej śmietany, prawda? Tym razem moja bezglutenowa rolada biszkoptowa zyskała nowy image. Z liofilizowanych owoców stworzyłam kolorową bitą śmietanę, dołożyłam jeszcze gorzką czekoladę 81% i maliny od Taty z działki. Tak kolorowa rolada biszkoptowa bez glutenu mogłaby startować w konkursie cukierniczym. Jedno jest pewne: taki deser będzie królem każdego podwieczorku, komunii, wesela i świąt. Nie wierzysz? Lekka i puszysta, bezglutenowa rolada biszkoptowa poleca się na każdy stół 😁
Biszkopt rozwiń i rozsmaruj na nim kolorową bitą śmietanę. Jeśli chcesz, posyp ją startą czekoladą lub świeżymi czy mrożonymi owocami (np. maliny, borówki). Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku – tak samo, jak była zwinięta w czasie studzenia. Obróć ją miejscem złączenia do dołu, owiń folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. I bacznie obserwuj miny biesiadników – będą zachwyceni!
Bezglutenową roladę biszkoptową z kolorową bitą śmietaną można mrozić, najlepiej w porcjach. W razie słodyczowego głodu wystarczy wyjąć kawałek i odmrażać przez godzinę w temperaturze pokojowej.