Blog

2

Bezglutenowa rolada biszkoptowa z kolorową bitą śmietaną

18/09/2020

Bezglutenowa rolada biszkoptowa z kolorową bitą śmietaną

18/09/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto się oprze TAKIEJ puszystej, bezglutenowej roladzie biszkoptowej? Na nic deklaracje o niejedzeniu słodyczy. Przepadają na widok bitej śmietany, prawda? Tym razem moja bezglutenowa rolada biszkoptowa zyskała nowy image. Z liofilizowanych owoców stworzyłam kolorową bitą śmietanę, dołożyłam jeszcze gorzką czekoladę 81% i maliny od Taty z działki. Tak kolorowa rolada biszkoptowa bez glutenu mogłaby startować w konkursie cukierniczym. Jedno jest pewne: taki deser będzie królem każdego podwieczorku, komunii, wesela i świąt. Nie wierzysz? Lekka i puszysta, bezglutenowa rolada biszkoptowa poleca się na każdy stół 😁

Składniki na roladę biszkoptową bez glutenu

  • 3 jaja
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli 
  • 3 płaskie łyżki cukru
    lub ksylitolu
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
    do obtoczenia rolady

Składniki na kolorową bitą śmietanę bez cukru

  • 2 opakowania owoców liofilizowanych Frupp
    lub 2 batony owocowe Frupp
  • 500 ml śmietanki kremówki 30-36%
    schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
    lub ksylitolu zmielonego w młynku do kawy

Wykonanie bezglutenowej rolady biszkoptowej

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • skrobię ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej
  • ubij mikserem białka ze szczyptą soli na puszystą, sztywną masę
  • stopniowo wsypuj cukier lub ksylitol
  • dodaj żółtka i powolnymi, delikatnymi ruchami wmieszaj je do białek drewnianą łyżką
  • dodawaj po łyżce mąki i nadal delikatnie mieszaj masę
  • powstałą pianę rozłóż równomiernie na blaszce, delikatnie rozprowadź ją łyżką lub nożem; staraj się nie zburzyć piankowej struktury ciasta
  • blachę wstaw do piekarnika na środkową półkę, na 10-12 minut
  • na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę, na niej ułóż arkusz papieru do pieczenia i obsyp łyżką cukru pudru
  • wyłóż na niego upieczony spód biszkoptowy i delikatnie oderwij z góry przyklejony papier do pieczenia
  • zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia

Jak zrobić kolorową bitą śmietanę?

  • 2 batony Frupp połam na kawałki i zmiel w młynku do kawy
  • jeśli masz owoce liofilizowane, zmiel 20 g
  • owocowy proszek wymieszaj z cukrem pudrem
  • ubij śmietankę mikserem, gdy będzie puszysta i lekka dodawaj porcjami serek mascarpone i proszek owocowy i delikatnie ubijaj masę jeszcze przez chwilę
  • sprawdź, czy odpowiada Ci słodkość masy; w razie potrzeby dodaj cukier lub ksylitol
  • masę wstaw do lodówki na parę minut – do czasu wystygnięcia bezglutenowej rolady biszkoptowej

Przekładanie kremem bezglutenowej rolady biszkoptowej

Biszkopt rozwiń i rozsmaruj na nim kolorową bitą śmietanę. Jeśli chcesz, posyp ją startą czekoladą lub świeżymi czy mrożonymi owocami (np. maliny, borówki). Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku – tak samo, jak była zwinięta w czasie studzenia. Obróć ją miejscem złączenia do dołu, owiń folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką  i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. I bacznie obserwuj miny biesiadników – będą zachwyceni!

Bezglutenową roladę biszkoptową z kolorową bitą śmietaną można mrozić, najlepiej w porcjach. W razie słodyczowego głodu wystarczy wyjąć kawałek i odmrażać przez godzinę w temperaturze pokojowej. 

Zobacz na filmie, jak przygotować bezglutenową roladę biszkoptową

KOMENTARZE (2)

Natalia 05/12/2023 09:21
Zrobiłam roladę według przepisu, ale coś poszło nie tak. Być może dlatego, że to dopiero mój początek w bezglutenowej kuchni. Mimo to chciałabym wyciągnąć wnioski na przyszłość z błędów, które popełniłam. Otóż po upieczeniu miałam problem ze zrolowaniem biszkoptu - biszkopt nie chciał się trzymać po zrolowaniu, łamał się. Co zatem mogło pójść nie tak?
Żaneta 22/10/2022 16:16
Czym mogę zastąpić w przepisie na roladę serek mascarpone, jeśli nie mogę go jeść?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się