Nie wiem jak w waszych domach, ale moja Mama świąteczne wypieki wielkanocne robiła dopiero wieczorem, w Wielką Sobotę. Jednym z hitów była bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, którą w święta ze smakiem zajadała cała rodzina.
Zmieniłam nieco przepis i dopasowałam go do obecnych realiów, użyłam między innymi mąkę bezglutenową Multi Mix polskiej marki Incola, która gwarantuje puszysty wypiek (jeśli chcecie skorzystać z innej mieszanki, zmienią się proporcje suchych i mokrych składników). Teraz z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem.
Oto moja bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, z wiśniowa polewą. Oczywiście smak i kolor polewy można sobie dowolnie zmieniać :), podobnie jak kształt formy. Tym razem użyłam klasycznej formy do babki z kominem.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak krok po kroku upiec bezglutenową babkę bez mleka, na samym dole wpisu obejrzyj minutowy filmik.
Jeśli chcesz użyć orzechy, upraż je na suchej patelni, ostudź i pocieraj nimi o siebie, by odpadła skórka. Można też kupić gotowe prażone orzechy marki Pięć Przemian.
Delikatnie przechyl formę do góry dnem i wyłóż babkę na metalową kratkę. Gdy ostygnie, przygotuj lukier wiśniowy, może też być klasyczny lukier lub po prostu cukier puder.
Jak przygotować lukier wiśniowy? Szklankę cukru pudru wymieszaj z łyżką soku wiśniowego, w razie potrzeby masę rozrzedź lub zagęść. Dekoruj babkę, a jeśli chcesz, możesz ją dodatkowo posypać suszoną żurawiną lub orzechami.
Jak przechowywać bezglutenową babkę piaskową bez mleka? W temperaturze pokojowej, przykrytą bawełnianą ściereczką lub w specjalnym pojemniku do babek. Na pewno ciasto zniknie w mig!
KOMENTARZE