Blog

Bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, z wiśniową polewą

08/04/2023

Bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, z wiśniową polewą

08/04/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 12 osób
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

To najprostszy przepis: bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, z wiśniowa polewą

Nie wiem jak w waszych domach, ale moja Mama świąteczne wypieki wielkanocne robiła dopiero wieczorem, w Wielką Sobotę. Jednym z hitów była bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, którą w święta ze smakiem zajadała cała rodzina. 

Zmieniłam nieco przepis i dopasowałam go do obecnych realiów, użyłam między innymi mąkę bezglutenową Multi Mix polskiej marki Incola, która gwarantuje puszysty wypiek (jeśli chcecie skorzystać z innej mieszanki, zmienią się proporcje suchych i mokrych składników). Teraz z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem.

Oto moja bezglutenowa babka piaskowa bez mleka, z wiśniowa polewą. Oczywiście smak i kolor polewy można sobie dowolnie zmieniać :), podobnie jak kształt formy. Tym razem użyłam klasycznej formy do babki z kominem. 

Jeśli chcesz zobaczyć, jak krok po kroku upiec bezglutenową babkę bez mleka, na samym dole wpisu obejrzyj minutowy filmik. 

Składniki

  • 5 jajek
  • 175 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki bezglutenowej Multi Mix Incola
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • opcjonalnie: 100 g prażonych orzechów laskowych
  • opcjonalnie: małe opakowanie bezglutenowej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka tłuszczu i łyżka bezglutenowej bułki tartej do obsypania formy
Poznaj przepisy na najlepsze babki bezglutenowe od Bezglutenowej Mamy

Jeśli chcesz użyć orzechy, upraż je na suchej patelni, ostudź i pocieraj nimi o siebie, by odpadła skórka. Można też kupić gotowe prażone orzechy marki Pięć Przemian.

Wykonanie

  • Formę do babki posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułka tartą
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  • W misce ubij jajka z olejem
  • Dodaj cukier i ubijaj na puszystą masę około 4 minuty
  • Pod koniec dodaj sok z cytryny
  • Porcjami wsypuj mąkę i miksuj ciasto
  • Wsyp orzechy i skórkę pomarańczową (lub inne ulubione bakalie)
  • Przelej ciasto do formy
  • Bezglutenową babkę piaskową bez mleka wstaw na środkową półkę piekarnika
  • Piecz 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka
  • Wyłącz piekarnik i po 10 minutach wyjmij babkę
Poznajcie inne przepisy na najlepsze babki bezglutenowe w mojej kuchni

Dekorowanie babki

Delikatnie przechyl formę do góry dnem i wyłóż babkę na metalową kratkę. Gdy ostygnie, przygotuj lukier wiśniowy, może też być klasyczny lukier lub po prostu cukier puder. 

Jak przygotować lukier wiśniowy? Szklankę cukru pudru wymieszaj z łyżką soku wiśniowego, w razie potrzeby masę rozrzedź lub zagęść. Dekoruj babkę, a jeśli chcesz, możesz ją dodatkowo posypać suszoną żurawiną lub orzechami. 

Jak przechowywać bezglutenową babkę piaskową bez mleka? W temperaturze pokojowej, przykrytą bawełnianą ściereczką lub w specjalnym pojemniku do babek. Na pewno ciasto zniknie w mig!

Dekorowanie babki
Tutaj kupisz mieszankę uniwersalną Multi Mix Incola - w sklepie JedzBezGlutenu.pl

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się