Z licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem pamiętam bajeczny smak babki makowej, którą moja Mama piekła zawsze na Wielkanoc. W mojej bezglutenowej kuchni powstaje teraz identyczna babka, tyle że z mąki bezglutenowej. Między zębami chrzęszczą ziarenka maku i drobinki orzechów włoskich, a mnie przypominają się słodkie popołudnia w dużym, rodzinnym gronie. No, i dzięki temu mam bezglutenową babeczkę do święconki, bo gdy piekłam zwykłą babkę, odłożyłam część ciasta do małych foremek i tak powstały te słodkie miniaturki. Uwaga! Przepis jest łatwy! Ale jeśli z jakichś względów nie zdołasz upiec nic w domu, możesz zamówić bezglutenową babeczką do święconki w e-sklepie piekarni Dr Żurek bez glutenu.
Gdy bezglutenowe babeczki będą gotowe, ostudź je i wyjmij z formy. Udekoruj lukrem – może być czekolada bezglutenowa rozpuszczona w garnuszku lub na parze albo po prostu cukier puder. Lukier zrobisz w prosty sposób z porządnej porcji cukru pudru zmieszanego z odrobiną wrzątku i paroma kroplami cytryny.
Jeśli potrzebujesz tylko jedną lub dwie babeczki bezglutenowe do święconki, zrób tak: większą porcję ciasta wlej do keksówki, a mniejszą rozlej do tylu małych foremek na babeczki lub muffinki, ile potrzebujesz. Pamiętaj, by dużą formę z wielkanocną babką bezglutenową piec około 35 – 40 minut, a babeczki – około 20 minut.
A gdzie zamówić gotowe, bezglutenowe babeczki do święconki? Od wiosny 2020 r. są dostępne sklepie internetowym www.chlebbezglutenowy.eu – opakowanie z 3 babeczkami kosztuje 10 zł (fot niżej). Przy okazji – jak będziecie w sklepie Dr Żurek bez glutenu, zerknijcie na idealne składy ich naturalnych chlebów bezglutenowych. I na promocję, która trwa cały czas.