Gdy najdzie nas chęć na coś słodkiego, szybko pieczemy bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe z wiśniami lub z innymi owocami. Powstaje z naturalnej mieszanki, jajek, cukru i oleju oraz owoców – zatem ze składników, z których piekły ciasta  nasze babcie i mamy. A dlaczego jest to bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe z wiśniami? Ha, bo do przepisu z opakowania mieszanki dodaję jeszcze łyżkę kakao. W końcu jestem miłośniczką czekolady, kto mnie zna, ten wie. Oczywiście zamiast wiśni można dodać inne owoce mrożone lub sezonowe, ale moim zdaniem wiśnie doskonale komponują się z czekoladą, idealne połączenie. Dlatego wczoraj znów upiekłam bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe z … wiśniami i zniknęło w jeden dzień. Zapraszam do przepisu, jest tak prosty, że zawsze się udaje. Co ważne, powstaje z naturalnych składników, tak jak chleb bezglutenowy Dr. Żurka

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było  – z czekoladowymi przepisami i nie tylko

Składniki na bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe z wiśniami

tortownica o średnicy około 20 cm

  • 250 g mieszanki na biszkoptowe ciasto
    czekoladowe Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao bez glutenu
  • 120 g oleju
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka octu
    lub soku z cytryny
  • około 250 g świeżych lub mrożonych wiśni
    lub truskawek, malin, borówek lub innych owoców
  • 1 łyżeczka skrobi bezglutenowej do obtoczenia owoców

Wykonanie bardzo czekoladowego ciasta bezglutenowego z wiśniami

  • spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułka tartą (możesz też całą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia)
  • mieszankę Dr. Żurka połącz z kakao i sodą
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę
  • dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez około minutę
  • stopniowo wsypuj suche składniki i miksuj bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe przez 3-4 minuty, pod koniec dodaj ocet lub sok z cytryny
  • przelej ciasto do formy
  • owoce obtocz w skrobi bezglutenowej i udekoruj ciasto
  • formę wstaw do piekarnika na środkową półkę, piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka
  • wystaw bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe z wiśniami i pozostaw do ostudzenia
  • jeśli chcesz, oprósz cukrem pudrem lub polej czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej KLIK – jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej

Naturalne mieszanki i chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu

Piekarnia Dr Żurek bez glutenu powstała dopiero w 2019 r. i szybko zasłynęła naturalnymi wypiekami oraz chlebem bez chemii. Potem w sklepie internetowym pojawiły się mieszanki, z których można samemu upiec chleb bezglutenowy (kilka rodzajów), bagietki, ale i ciasto bezglutenowe bez miksów. Piszę: „bez miksów”, bowiem mieszanki Dr. Żurka mają w składzie wyłącznie mąki i błonniki, ewentualnie kakao. To je odróżnia od tzw., miksów, które zawierają jeszcze zamienniki glutenu i dodatki funkcjonalne. 

Dlatego naturalne mieszanki Dr. Żurka znalazły wielu sympatyków, cenią je zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej poszukujące produktów jak najmniej przetworzonych. Mieszanka na bezglutenowe ciasto czekoladowe jest jednym z takich produktów. Można z niej przygotować muffinki, tartę, ale i biszkopt – trzeba tylko dać mniej mieszanki, po prostu samemu dozować proporcje. Obiecuję, że wkrótce przygotuję przepis na tartę bezglutenową lub inne ciasto bezglutenowe bez miksów na bazie naturalnych mieszanek Dr. Żurka. A ich składy znajdziecie tutaj KLIK.