Gdy najdzie nas chęć na coś słodkiego, szybko pieczemy bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe z wiśniami lub z innymi owocami. Powstaje z naturalnej mieszanki, jajek, cukru i oleju oraz owoców – zatem ze składników, z których piekły ciasta nasze babcie i mamy. A dlaczego jest to bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe z wiśniami? Ha, bo do przepisu z opakowania mieszanki dodaję jeszcze łyżkę kakao. W końcu jestem miłośniczką czekolady, kto mnie zna, ten wie. Oczywiście zamiast wiśni można dodać inne owoce mrożone lub sezonowe, ale moim zdaniem wiśnie doskonale komponują się z czekoladą, idealne połączenie. Dlatego wczoraj znów upiekłam bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe z … wiśniami i zniknęło w jeden dzień. Zapraszam do przepisu, jest tak prosty, że zawsze się udaje. Co ważne, powstaje z naturalnych składników, tak jak chleb bezglutenowy Dr. Żurka.
Składniki na bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe z wiśniami
tortownica o średnicy około 20 cm
Piekarnia Dr Żurek bez glutenu powstała dopiero w 2019 r. i szybko zasłynęła naturalnymi wypiekami oraz chlebem bez chemii. Potem w sklepie internetowym pojawiły się mieszanki, z których można samemu upiec chleb bezglutenowy (kilka rodzajów), bagietki, ale i ciasto bezglutenowe bez miksów. Piszę: „bez miksów”, bowiem mieszanki Dr. Żurka mają w składzie wyłącznie mąki i błonniki, ewentualnie kakao. To je odróżnia od tzw., miksów, które zawierają jeszcze zamienniki glutenu i dodatki funkcjonalne.
Dlatego naturalne mieszanki Dr. Żurka znalazły wielu sympatyków, cenią je zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej poszukujące produktów jak najmniej przetworzonych. Mieszanka na bezglutenowe ciasto czekoladowe jest jednym z takich produktów. Można z niej przygotować muffinki, tartę, ale i biszkopt – trzeba tylko dać mniej mieszanki, po prostu samemu dozować proporcje. Obiecuję, że wkrótce przygotuję przepis na tartę bezglutenową lub inne ciasto bezglutenowe bez miksów na bazie naturalnych mieszanek Dr. Żurka. A ich składy znajdziecie tutaj KLIK.
KOMENTARZE