Blog

12

Tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe-przepis z Wrocławia

06/08/2021

Tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe-przepis z Wrocławia

06/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

 – Dziewczyny, jak zrobić chrupiące gofry bezglutenowe? – padło pytanie po śniadaniu w pensjonacie. – Moje zawsze są chrupiące i na dodatek tanie – odpowiedziała Gosia z Wrocławia, mama Grzegorza z celiakią. Nie miała wyjścia, musiała podzielić się z koleżankami swoim sekretem. W ten sposób zdobyłyśmy jej przepis na tanie, najprostsze i chrupiące gofry bezglutenowe – z zaledwie 5 składników! Dzieci miały wieczorną ucztę, a mamy – szybkie warsztaty kulinarne. Na blogu też się podzielimy sekretem. Oto tanie, najprostsze i chrupiące gofry bezglutenowe – ekstra szybki przepis! Jak wspomniała Gosia, są to jednocześnie tanie gofry bezglutenowe, koszt porcji to zaledwie 50 groszy! Pod warunkiem, że użyjecie konkretnych składników podanych poniżej.

Pamiętajcie, że każda mieszanka bezglutenowa ma inny skład, zatem chłonie inną porcję płynów. Dlatego w przepisie na tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe proporcje składników dotyczą wskazanych surowców. Jeśli chcecie przygotować to danie z innej mieszaki, sprawdźcie pozostałe przepisy na blogu przepisy KLIK lub sami dozujcie ilość płynów i mąk.

A, jeszcze jedno: to przepis na gofry bezglutenowe bez proszku do pieczenia i jakichkolwiek innych spulchniaczy!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – są tam przepisy na ciasta, obiady, kolacje, pieczywo, święta, śniadania

Składniki na tanie i najprostsze gofry bezglutenowe

  • około 340 mieszanki bezglutenowej
    uniwersalnej marki Grano bez glutenu KLIK
  • 3 jajka
  • około 160 ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • opcjonalnie 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie tanich, chrupiących i najprostszych gofrów bezglutenowych

  • rózgą rozkłóć jajka tak, by powstała lekka piana
  • wsypuj stopniowo mąkę i wlewaj porcjami mleko, cały czas mieszając ciasto
  • dodaj olej i cukier waniliowy – i – opcjonalnie zwykły cukier
  • ciasto na tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe powinno mieć konsystencją rzadszą od ciasta na racuchy, a gęściejszą od naleśnikowego
  • rozgrzej gofrownicę i chochelką wlewaj ciasto
  • smaż kilka minut, aż staną się chrupiące i lekko rumiane 
  • podawaj z cukrem pudrem, owocami, miodem, dżemem, konfiturami, bitą śmietaną i wszelkimi dodatkami

Wersja z bananami – tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe

Gosia zdradziła nam, że do gofrów dodaje zawsze rozgniecione, mięciutkie banany i wtedy inaczej dozuje porcję mleka. Dodatek owoców sprawia, że zbędny jest cukier, a nawet dodatki.

Te gofry bezglutenowe same w sobie są wtedy pyszne, oczywiście chrupiące i słodziutkie. Dlatego smakują nie tylko dzieciom na diecie bezglutenowej, ale wszystkim glutenożercom, małym i dużym 😎

KOMENTARZE (12)

Yaha 28/01/2024 08:58
Najlepsze gofry świata 👍 dodałam odrobinę banan według wskazówek z komentarzy. Sztos!
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:37
O jak fajnie, bardzo, bardzo się cieszę :)
Kasia 03/08/2023 08:33
Możesz podać gdzie szukać przepisów na gofry ja zrobiłam wczoraj i były smaczne ale twarde i to naprawdę bardzo. Proszę o pomoc
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:33
Ten przepis jest przetestowany na warsztatach, pochodzi od jednej z bezglutenowych mam, nam wychodziły te gofry przez kilka dni na zajęciach .... może spróbuj mieszankę Mix C Balviten, dopasuj proporcje płynu i jest szansa, że będą lepsze :)
Monika 28/05/2023 08:41
Najtańszy przepis do wyrzucenia, ilość mąki tworzy gniota a nie ciasto na gofry. Dramat
Dora 10/06/2023 14:52
Właśnie rozrobiłam ciasto i również widzę, że jest gęste. Nic nie pomieszałam w proporcjach. Na razie dodałam płaska łyżeczke proszku, i usmażę jednego, ale docelowo będę dolewać mleka, bo to nie wygląda jak ciasto na gofry. Może mieszanka zmieniła skład, może miało być mniej mąki.
Bezglutenowa Mama 17/06/2023 11:10
W mieszankach niestety tak jest, zwłaszcza w tych tańszych ... Czasem wystarczy zmiana dostawcy jednego surowca (np. mąki gryczanej z innego kraju, która ma mniej białka, bo rośnie na mniej nasłonecznionych polach), by mieszanka inaczej się zachowywała w przepisie .... Dlatego często podaję w przepisach orientacyjną porcję płynu. To z kolei jest irytujące dla osób, które chcą mieć konkretne proporcje.... a w kuchni bezglutenowej nie zawsze jest to możliwe.
Bezglutenowa Mama 30/05/2023 08:45
No zobacz, a my na warsztatach w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry robiliśmy te gofry przez cały tydzień :) i zawsze wychodziły. Może coś zmieniłeś w proporcjach?
Zofia 24/03/2022 21:01
interesuje mnie mąka , nie mieszanka - możesz polecić jakieś konkretne proporcje przy ciastach czy gofrach, by wychodziły dobre, a nie " zakalcowe, zbite"?:)
Bezglutenowa Mama 15/05/2023 19:56
Jasne, mam kilka przepisów na takie gofry, ale sprawdzi się też ten podany przez koleżankę powyżej :)
Barbara 10/05/2023 15:44
60 g ryżowej 60 g kukurydzianej 40 g ziemniaczanej
Barbara 10/05/2023 15:45
Pomyłka - 150 g kukurydzianej 150 g ryżowej 40 g ziemniaczanej
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się