Pamiętam takie babki marmurkowe z rodzinnego domu. Patrzyłam z żalem, ale nie mogłam ich jeść, bo były glutenowe. Aż nadszedł moment, gdy przerobiłam rodzinny przepis na wersję bezglutenową. Bezglutenowa babka marmurkowa z nutą pomarańczy i z karobem zamiast kakao. W ciągu minionego tygodnia upiekłam trzy, a cała rodzina domaga się czwartej. Chyba muszę ogłosić strajk…. Zerknijcie, przepis jest naprawdę prosty. A jeśli macie w domu bezglutenową mieszankę uniwersalną Grano (w 2020 r. pojawiła się w sieci LIDL, DINO oraz w sklepie internetowym producenta), podrzucam jeszcze inną recepturę. Oto przepis na bezglutenową babkę marmurkową za jedyne 6 zł KLIK !
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Umyj i sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową i bezglutenowy proszek do pieczenia. Formę do babki posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. W misce utrzyj masło z cukrem przez około 5 minut, następnie dodawaj stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając mikserem. Nie przejmuj się, gdy zaczniesz mieć wrażenie, że składniki się zwarzyły. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie mikserem na bardzo wolnych obrotach. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej porcji dodaj bezglutenowy karob Celiko lub bezglutenowe kakao Celiko. Do formy przekładaj naprzemiennie: porcję jasnego i ciemnego ciasta. Nie ma znaczenia, czy zaczniesz od jasnej masy, czy od karobowej. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw formę do piekarnika na około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy babka marmurkowa bezglutenowa jest już gotowa. Wystaw formę z piekarnika, a po paru minutach wyłóż z niej babkę marmurkową bezglutenową i zostaw do ostudzenia. Udekoruj cukrem pudrem.
Babka marmurkowa bezglutenowa powstała z tego przepisu zachowuje świeżość przez 2-3 dni, ale z każdym dniem zaczyna czerstwieć (to naturalne przy bezglutenowych wypiekach). By uzyskać babkę dłużej świeżą, możesz skorzystać z gotowej mieszanki na babkę, firmy Seitz (KLIKNIJ TUTAJ). Wówczas będą ci potrzebne jedynie: mąka firmy Seitz, 5 jaj i 225 g masła lub margaryny oraz karob lub kakao.
Dwukolorowa babka pojawiała się na stole podczas każdych świąt w moim rodzinnym domu. Jednak gdy byłam dzieckiem, mogłam pomarzyć o takich wypiekach – w latach 80-tych nie było mieszanek mąk, które pozwalałyby upiec takie ciasto. Dziś, gdy sama jestem mamą, na dodatek bezglutenową mamą, , stawiłam czoła wyzwaniu. Ponieważ nasze dzieci nie mogą kakao, stworzyłam babkę marmurkową bezglutenową z karobem – znakomitym zastępnikiem kakao. Przysięgam, że nikt nie wyczuł braku kakao…. Babka marmurkowa bez glutenu, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest jeszcze ciekawsza w smaku. W jej składzie są same dobre składniki (no, oprócz cukru). Odkąd parę dni temu opracowałam przepis, rodzina niemal codziennie domaga się nowej babki marmurkowej bezglutenowej. Ale uwaga: gdy raz upiekłam ją ze skórką cytrynową zamiast pomarańczowej, nasz Antek zaprotestował…. Ta babka w naszym domu będzie więc zawsze z nutką pomarańczy. I będzie uświetniać każde bezglutenowe święta, także najbliższą bezglutenową Wielkanoc.