Blog

4

Babka marmurkowa bezglutenowa, bez kakao

12/03/2017

Babka marmurkowa bezglutenowa, bez kakao

12/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pamiętam takie babki marmurkowe z rodzinnego domu. Patrzyłam z żalem, ale nie mogłam ich jeść, bo były glutenowe. Aż nadszedł moment, gdy przerobiłam rodzinny przepis na wersję bezglutenową. Bezglutenowa babka marmurkowa z nutą pomarańczy i z karobem zamiast kakao. W ciągu minionego tygodnia upiekłam trzy, a cała rodzina domaga się czwartej. Chyba muszę ogłosić strajk….  Zerknijcie, przepis jest naprawdę prosty. A jeśli macie w domu bezglutenową mieszankę uniwersalną Grano (w 2020 r. pojawiła się w sieci LIDL, DINO oraz w sklepie internetowym producenta), podrzucam jeszcze inną recepturę. Oto przepis na bezglutenową babkę marmurkową za jedyne 6 zł KLIK !

Składniki (forma do baby z kominem, u mnie o średnicy u podstawy 16 cm, o wysokości 8 cm)

  • 250 g masła lub wegańskiej margaryny
  • 210 g cukru
  • 220 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
    opcjonalnie własna mieszanka mąk (ryżowa, jaglana, kukurydziana, skrobia)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 15 g bezglutenowego karobu 
    lub bezglutenowego kakao 
  • opakowanie bezglutenowego cukru wanilinowego
  • 5 jajek dużych klasa L 
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
    lub bezglutenowy aromat np. pomarańczowy
  • tłuszcz i bezglutenowa bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji
    lub opcjonalnie lukier lub lukier cytrynowy

Wykonanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Umyj i sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową i bezglutenowy proszek do pieczenia. Formę do babki posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. W misce utrzyj masło z cukrem przez około 5 minut, następnie dodawaj stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając mikserem. Nie przejmuj się, gdy zaczniesz mieć wrażenie, że składniki się zwarzyły. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie mikserem na bardzo wolnych obrotach. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej porcji dodaj bezglutenowy karob Celiko lub bezglutenowe kakao Celiko. Do formy przekładaj naprzemiennie: porcję jasnego i ciemnego ciasta. Nie ma znaczenia, czy zaczniesz od jasnej masy, czy od karobowej. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw formę do piekarnika na około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy babka marmurkowa bezglutenowa jest już gotowa. Wystaw formę z piekarnika, a po paru minutach wyłóż z niej babkę marmurkową bezglutenową i zostaw do ostudzenia. Udekoruj cukrem pudrem.

Babka bezglutenowa na każdą okazję

Babka marmurkowa bezglutenowa powstała z tego przepisu zachowuje świeżość przez 2-3 dni, ale z każdym dniem zaczyna czerstwieć (to naturalne przy bezglutenowych wypiekach). By uzyskać babkę dłużej świeżą, możesz skorzystać z gotowej mieszanki na babkę, firmy Seitz (KLIKNIJ TUTAJ). Wówczas będą ci potrzebne jedynie: mąka firmy Seitz, 5 jaj i 225 g masła lub margaryny oraz karob lub kakao.

Smak bezglutenowych świąt

Dwukolorowa babka pojawiała się na stole podczas każdych świąt w moim rodzinnym domu. Jednak gdy byłam dzieckiem, mogłam pomarzyć o takich wypiekach – w latach 80-tych nie było mieszanek mąk, które pozwalałyby upiec takie ciasto. Dziś, gdy sama jestem mamą, na dodatek bezglutenową mamą, , stawiłam czoła wyzwaniu. Ponieważ nasze dzieci nie mogą kakao, stworzyłam babkę marmurkową bezglutenową z karobem – znakomitym zastępnikiem kakao. Przysięgam, że nikt nie wyczuł braku kakao…. Babka marmurkowa bez glutenu, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest jeszcze ciekawsza w smaku. W jej składzie są same dobre składniki (no, oprócz cukru). Odkąd parę dni temu opracowałam przepis, rodzina niemal codziennie domaga się nowej babki marmurkowej bezglutenowej. Ale uwaga: gdy raz upiekłam ją ze skórką cytrynową zamiast pomarańczowej, nasz Antek zaprotestował…. Ta babka w naszym domu będzie więc zawsze z nutką pomarańczy. I będzie uświetniać każde bezglutenowe święta, także najbliższą bezglutenową Wielkanoc.

KOMENTARZE (4)

Ola 27/02/2021 13:16
A kiedy dodajemy skórkę z pomarańczy?????
Kasia 16/04/2017 10:32
Upiekłam tę babkę w wersji z kakao i byłam zachwycona. Wspaniała nuta pomarańczy, ale co najważniejsze, babka nawet na drugi dzień nie była sucha, jak typowe bezglutenowe wypieki. Świetny przepis, dziękuję w imieniu córki
Bezglutenowa Mama 18/04/2017 10:52
Tak, to jest największa zaleta tej babki :).
MiejskoWiejsko 23/03/2017 10:16
Wygląda pięknie :) Ja robię babkę z fasoli :D też bez glutenu a dzięki fasoli wychodzi taka "mokra" i bardzo delikatna :D
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się