Blog

Anyżki przepis na pyszne ciasteczka bezglutenowe z dawnych lat

20/12/2018

Anyżki przepis na pyszne ciasteczka bezglutenowe z dawnych lat

20/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy współczesne dzieci, zarzucone chemicznymi słodyczami z reklam, znają jeszcze anyżki? To kruche ciasteczka wypiekane w cukierniach pod koniec XX wieku, uwielbiane przez babcie i dziadków, ale również przez dzieci. Przypomniałam sobie o nich przed Bożym Narodzeniem, gdy zamawiałam bezglutenowe przyprawy do potraw świątecznych i na ekranie komputera wyświetlił mi się anyż.

  • Upiekę w tym roku bezglutenowe anyżki – postanowiłam i w poszukiwaniu  przepisu obdzwoniłam znajome mojej Mamy. 

Nie było łatwo, ale dzięki kilku podpowiedziom opracowałam swój przepis na bezglutenowe anyżki – bez mleka i tłuszczu. Jestem z siebie dumna, bo moje bezglutenowe ciasteczka anyżowe zasmakowały wszystkim domownikom, nawet sceptycznemu zazwyczaj Antkowi. A glutenowy Daniel podkreślił, że te bezglutenowe anyżki smakują jak ciasteczka z wolsztyńskiej cukierni, a to nie lada komplement :). Uwaga, przepis na bezglutenowe ciasteczka anyżowe bez mleka jest bajecznie prosty. Potrzebujemy zaledwie cztery składniki i zero umiejętności cukierniczych. Naprawdę! Ponieważ przed świętami mam niewiele czasu, skorzystałam ze sprawdzonej mieszanki do słodkich wypieków Mix for Cake Balvitenu. W wypiekach bezglutenowych zastępuje on mąkę pszenną. Od razu uprzedzę też pytanie: gdzie można kupić bezglutenowy anyż? Gwiazdki anyżu są w ofercie sklepu internetowego www.firendlyfoodshop.pl, jest też w sklepie www.magrosprzyprawy.pl, a mielony anyż bez glutenu kupiłam niedawno w Lidlu.

Składniki na bezglutenowe ciasteczka anyżowe (około 50 szt)

  • 4 jaja
  • opcjonalnie szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki bezglutenowej do wypieku ciast
    Mix for Cake Balviten KLIK
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu lub 4 gwiazdki anyżu
    bezglutenowego

Tutaj kupisz

Bezglutenową mąkę Mix for Cake

Krok po kroku – jak przygotować bezglutenowe anyżki?

  1. Zmieszaj w misce mąkę z mielonym anyżem.
  2. Jeśli masz anyż w gwiazdkach, zmiel go w młynku do kawy
  3. 4 duże, piekarnikowe blachy wyłóż papierem do pieczenia (jeśli masz tylko 1 blachę, możesz układać ciasto na arkuszach papieru, a potem kolejno przekładać je na blachę)
  4. Ubij jaja z cukrem na puch (około 5 minut)
  5. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj mąkę z anyżem i ubijaj przez 3-4 minuty.
  6. Piekarnik nastaw na 160 stopni C
  7. Łyżeczką lub rękawem cukierniczym nakładaj na blaszkę kleksiki ciasta o średnicy około 2-3 cm. Zachowaj odstępy około 2 cm, gdyż masa się lekko rozleje
  8. Każdą blachę wstawiaj osobno do piekarnika i piecz anyżki bez glutenu i mleka przez około 10-15 minut – do zrumienienia. 
  9. Gdy anyżki ostygną, przełóż je do metalowej puszki.
  10. Smacznego!

 

INNY WARIANT

  1. By uzyskać białą skorupkę na anyżkach, wyłożone na blaszkach kleksiki ciasta zostaw do wyschnięcia na około 10- 12 godzin.
  2. Piecz w 160 stopniach przez około 10-15 minut.

Gdy nie masz czasu na pieczenie

Jeśli pamiętasz z glutenowego dzieciństwa smak anyżków, ale w natłoku zajęć nie znajdziesz czasu, by przygotować samodzielnie ich bezglutenową wersję, mam rozwiązanie :). Z tego co wiem tylko jeden producent w Polsce  – Balviten – ma w ofercie bezglutenowe herbatniki Vitaldea o smaku anyżowym. Te gotowe herbatniki anyżowe są smaczne, ale zawierają mleko w proszku i znacznie więcej składników, niż domowe. A zamiast prawdziwego anyżu dodano do nich aromat anyżowy. Więcej o ciasteczkach Vitaldea z Balvitenu – KLIK.

Mimo wszystko zachęcam zatem, by na Boże Narodzenie, Nowy Rok lub dzień babci przygotować domowe ciasteczka anyżowe – z czterech składników, bez glutenu, bez mleka i innych zbędnych dodatków.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się