Blog

Amerykańskie corn dogi bezglutenowe, czyli pomysł na parówki

20/09/2024

Amerykańskie corn dogi bezglutenowe, czyli pomysł na parówki

20/09/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Amerykańskie corn dogi bezglutenowe - prosty przepis nie tylko dla niejadków

W Dzień Parówki nie może zabraknąć przepisu na amerykańskie corn dogi - u mnie oczywiście w wersji bezglutenowej - to pomysł dla niejadków i dla wszystkich, którzy mają dość nudnych śniadań lub obiadów.

Przepis jest bardzo prosty, a efekt: WOW! Zobaczcie sami! 

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni, w tym parówki bezglutenowe o wysokiej zawartości mięsa.

Fajnie sprawdzi się też grubiej mielona bezglutenowa mąka kukurydziana (taką ma od niedawna polski producent Balviten), ale oczywiście każda inna kukurydziana też da radę. 

Zapraszam, moje nowe przepisy bezglutenowe są do Waszej dyspozycji.

Liczba osób 2 osoby
Czas 30 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Niezbyt drogie
amerykanskie corn dogi bezglutenowe
Przepis na parówki bezglutenowe: zapiekane w cieście francuskim

Składniki

  • 40 g chlebowej mieszanki bezglutenowej (u mnie Balviten Mix for Bread
  • 45 g bezglutenowej mąki kukurydzianej Balviten
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • około 60 ml letniego mleka (może być roślinne)
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki suszonego czosnku lub tymianku (lub innych ulubionych ziół)
  • 3 parówki bezglutenowe o wysokiej zawartości mięsa u mnie marki Zyguła
  • 1 l oleju do smażenia
Pomysł na parówki bezglutenowe - baza przepisów
przepisy bezglutenowe

Wykonanie

  • w niezbyt wysokim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 l oleju
  • wymieszaj w misce suche składniki w misce: mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól
  • w osobnej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko i wymieszaj rózgą
  • połącz składniki suche z mokrymi, aby powstało gładkie ciasto;
  • parówki przekrój na pół, każdą nabij na patyczki do szaszłyków
  • zanurz każdą parówkę w cieście, a następnie smaż w gorącym oleju (na średnim ogniu), aż corn dogi będą złociste i chrupiące (trwa to 2-3 minuty)
  • najlepiej smaż po 2-3 parówki naraz
  • bezglutenowe corn dogi odsącz na papierowym ręczniku lub na metalowej kratce i podawaj z ulubionymi dipami oraz z dużą porcją ulubionych warzyw
  • danie jest najlepsze na ciepło

WSKAZÓWKA: ciasto na bezglutenowe corn dogi ma być gęste, ale nie zbite. W razie potrzeby dodaj troszkę mleka lub mixu (czy ciasto jest dobre, przekonasz się podczas zanurzania w nim parówek - w każdej chwili możesz poprawić konsystencję, dodając mix lub mleko).

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to
pomysl na parowki bezglutenowe zygula

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się