Takiego przepisu chyba nie znacie: strucla makowa bez glutenu, bez jajek i bez mleka, a jednocześnie mięciutka, rozpływająca się w ustach, z bogatym i aromatycznym nadzieniem.
To idealne wegańskie ciasto bezglutenowe na święta, nie tylko dla miłośników diety roślinnej czy dla alergików, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkości :)
Przepis na bezglutenowy makowiec bez jajek i mleka stworzyłam na bazie sprawdzonej mieszanki do wypieków drożdżowych Mix for Bread polskiej marki Balviten. Drugim sekretnym składnikiem jest zastępnik jaja w proszku, a trzecim - wegańska śmietanka lub jogurt.
Niech ten przepis będzie inspiracją do tworzenia wypieków zdrowych, smacznych i dostępnych dla wszystkich, również dla wegan na diecie bezglutenowej.
Pamiętaj, że każda strucla jest inna i dopiero praktyka czyni mistrza. Nie zrażaj się, jeśli pierwsze próby nie będą idealne. Ważne, aby cieszyć się procesem przygotowania i smakiem własnoręcznie wykonanego wypieku!
Bezglutenowe mini-strucle z makiem, ale nie w roślinnej wersji, piekliśmy na warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry. Warsztaty prowadziła Cukiernia Vaniliowa spod Poznania.
Chcesz poznać inne przepisy na Wigilię bez glutenu? Kliknij w zdjęcie poniżej i przejdź do specjalnego serwisu Bezglutenowej Mamy.
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇