To najprostsze bezglutenowe ciasto świata, na dodatek bez alergenów. Z łatwością wykonają je bezglutenowe dzieci: bez użycia miksera, blendera i innych skomplikowanych czynności. Ciasto można przelać do formy keksowej lub do małych muffinek, tak lubianych przez dzieci na całym świecie. Zdobienie gotowych babeczek zostawmy najmłodszym: zapewniam, że udekorują je fantazyjnie i apetycznie. Tak jak w Zielonej Górze na bezglutenowych warsztatach.
– 4 dojrzałe banany, mocno kropkowane;
– 1/3 szklanki oleju roślinnego;
– 3/4 szklanki brązowego cukru;
– łyżeczka cukru waniliowego bez śladowych ilości glutenu;
– 1 łyżeczka sody bez śladowych ilości glutenu;
– szczypta soli;
– 1 i 1/2 szklanki koncentratu ciasta bezglutenowego Glutenex;
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Widelcem rozgnieć banany na papkę. W misce zmieszaj mokre składniki: olej oraz rozgniecione banany. W drugiej misce zmieszaj suche składniki: przesianą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i sodę. Połącz zawartość obu misek, zmieszaj masę łyżką, a następnie przelej ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można także do małych, muffinkowych foremek). Wstaw do piekarnika na około 50-60 minut. Gdy bananowiec ostygnie, posyp wierzch cukrem pudrem.
Babeczki przygotowaliśmy na warsztatach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej „Walentynki z Glutenexem” w Zielonej Górze.