Miałam okazję zobaczyć to na własne oczy: prawie 80 osób zajadało się marmurkową babka bezglutenową i mówiło, że smakuje jak klasyczna, pszenna babka! Rzecz działa się na koloniach bezglutenowych 2022, a wśród zjadaczy były dzieci z celiakią, ale również wychowawcy, panie kucharki, kelnerki i kierownictwo ośrodka – czyli glutenożercy. Jedliśmy marmurkową babkę z piekarni Dr Żurek bez glutenu, dotarła do nas w ciągu 2 dni od złożenia zamówienia w sklepie internetowym. Naprawdę zrobiła furorę! Tego samego dnia rodzice kolonistów, do których dotarła wiadomość o pysznym drugim śniadaniu, esemesowali do mnie z pytaniem o przepis na tę pyszną babkę. Co im miałam powiedzieć? Musiałam powiedzieć prawdę 😁 Przyznałam, że to gotowa, bezglutenowa babka marmurkowa, ale z dobrej, rzemieślniczej piekarni 😋
Marmurkowa babka bezglutenowa to jedno z prostszych ciast i można je upiec samemu – PRZEPIS. Taka babka może zawierać mix albo mąki jednorodne, masło albo margarynę – zamienniki każdy stosuje według diet eliminacyjnych lub zawartości szafek 😀 generalnie bezglutenowa babka marmurkowa to klasyk w domu, gdzie są dzieci lub dorośli z celiakią.
Jeśli jednak nie macie ochoty na stanie przy mikserze, z pomocą przychodzą stacjonarne i wysyłkowe piekarnie bezglutenowe – m. in. Dr Żurek bez glutenu – ich sklep to chlebbezglutenowy.eu
Babka o wadze 270 g kosztuje 11,50, nie zawiera skrobi pszennej i soi, a z alergenów są tylko jaja i mleko. To bezglutenowa babka, ale smakuje jak pszenna, bo piekarnię Dr Żurek bez glutenu założył glutenowy piekarz z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem. Wie, jak upiec bezglutenowy chleb i ciasta, by smakiem, zapachem, wyglądem, konsystencją itd. nie odbiegały od pszennych wypieków. I to się udaje 😀
Niektórzy sądzą, że dzieci z celiakią nie lubią ciast, a jedynie gotowe wafelki, ciasteczka, babeczki itd. Nic bardziej błędnego. Wiecie, jak ekspresowo znikały gotowe lub pieczone w naszej kuchni ciasta na koloniach bezglutenowych 2022?! Musielibyście to widzieć! Wszyscy chcieli dokładki!
Podawałam kolonistom ciasta i babki pieczone przez nasze panie kucharki, ale też gotowe, np. z marki Dr Żurek bez glutenu, Balviten, Bezgluten, Putka Bez Glutenu. Do tego soczysty owoc lub jogurt z owocami i podwieczorek lub drugie śniadanie gotowe.
I właśnie z marmurkową babką z piekarni Dr Żurek bez glutenu zdarzyło się tak, że rodzice usłyszeli opinie zachwyconych dzieci i poprosili mnie o przepis …. Sami byli w szoku, że ich dzieci jedzą babkę i że jeszcze ona im tak bardzo smakuje!
Na kursach o diecie bezglutenowej, szkoleniach i lekcjach z dziećmi często podkreślam, że obecnie jedzenie bezglutenowe smakuje w 95% identycznie, jak glutenowe. I babka marmurkowa Dr. Żurka jest jednym z dowodów 😁
KOMENTARZE