Blog

2

Zły gluten. Czy jest groźny dla każdego?

14/09/2015

Zły gluten. Czy jest groźny dla każdego?

14/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gluten szkodzi osobom chorym na celiakię i uczulonym np. na pszenicę. Ale dlaczego odstawienie glutenu chwalą sobie również osoby cierpiące na inne schorzenia.

Odpowiedź tkwi w LGS i zonulinie, białku zwiększającym przepuszczalność jelita cienkiego – tłumaczył podczas Gluten Free EXPO 2015 dr med. Maciej Hałasa, immunolog z Katedry Fizjopatologii na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.

 

 

lgsZespół Przeciekającego Jelita (w skrócie LGS) powstaje w wyniku rozszczelnienia ścianek jelita cienkiego. W efekcie wiele substancji (mikroskopijnych), które powinny zostać wydalone, przenika barierę jelitową i dostaje się bezpośrednio do krwi oraz mózgu. Następnie u osób z pewnymi genomami substancje te wywołują zapalenie w organizmie, mogą też prowadzić do osłabienia odporności.

 

expo (10)Objawy „zatrucia” organizmu mogą być bardzo odległe, to m. in. bóle kości, choroby nerek, wątroby itp., ale także alergie, ADHD, reumatoidalne zapalenie stawów itp. Jak dochodzi do rozszczelnienia jelita?

Winna jest zonulina, której produkcję w organizmie uruchamia gluten. Zonulina powoduje otwarcie połączeń międzykomórkowych w nabłonku jelit.

 

expo (3) Gluten jest więc swego rodzaju wytrychem, prowadzącym do rozwinięcia się nieprawidłowej reakcji autoimmunologicznej.- Gluten jest praktycznie groźny dla każdego– podkreślał dr med. Maciej Hałasa, immunolog z Katedry Fizjopatologii na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. – U każdego otwiera bowiem okienko w jelitach. Konsekwencje odczują jednak tylko osoby z konkretnym genomem, a nie wszyscy ludzie.

 

expo (5)Doktor Maciej Hałasa tłumaczył również podczas Gluten Free Expo 2015 w Warszawie, dlaczego odstawienie glutenu pomaga osobom cierpiącym na alergie np. na mleko.

Otóż gdy nie ma w organizmie glutenu, to nie dochodzi do rozszczelnienia jelit, a tym samym różne inne szkodliwe dla danej osoby substancje (np. mleko) nie przenikają do krwi i nie wywołują stanu zapalnego.

 

expo (11)Wiele osób czuje się lepiej po odstawieniu glutenu. Najlepiej jednakże, by przechodzili na dietę bezglutenową dopiero po konsultacji z gastroenterologiem i po wykonaniu badań diagnostycznych w kierunku celiakii.

Można powiedzieć: odstawisz gluten i odstawisz kule! – mówił dr Hałasa podczas wykładu. – Ale nie jest też tak, że odstawienie glutenu zabezpieczy przed wszystkimi chorobami autoimmunologicznymi. Przed wieloma jednak uchroni.

 

expo (8)Czy możemy sprawić, by w naszych jelitach nie dochodziło do rozszczelnienia jelit? Niestety. Nie ma lekarstwa na LGS.  Sporym wsparciem są probiotyki, które wzmacniają układ odpornościowy. Trwają także badania na lekiem, który zablokuje produkcję zonuliny.

Uda się wówczas uszczelnić jelito, ale… utraci ono funkcję wydalania szkodliwych substancji w postaci biegunek. Nie ma więc idealnego rozwiązania. Bo gdy pozbawimy jelito funkcji biegunek, organizm nie będzie mógł pozbywać się szkodliwych substancji…

 

 

expo (6)Doktor Hałasa przyznał na wykładzie, że jest fanatykiem kolostrum bovinum – czyli siary. To pierwszy posiłek ssaków produkowany w gruczołach mlecznych matki, zawierający ponad 250 bioaktywnych czynników. W aptekach można kupić kolostrum bovinum w postaci różnego rodzaju suplementów diety.

Bez siary każdy ssak oprócz człowieka zdycha – skwitował dr Maciej Hałasa. – Kolostrum bovinum jest jedynym suplementem, który uszczelnia uszkodzone jelito.

Doktor podkreślał również na wykładzie, że probiotyki są przyjacielem naszych jelit. Pomagają ćwiczyć układ odpornościowy i lekko go stymulują. Probiotyki hamują również procesy zapalne w organizmie.

 

PS Tekst nie jest profesjonalnym artykułem medycznym, a jedynie relacją dziennikarską z wykładu.

Zdjęcia pochodzą z Gluten Free Expo w maju 2015 r. w Warszawie. Targi co dwa lata organizuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

KOMENTARZE (2)

mama ANi 15/09/2015 07:53
Czy wiadomo gdzie można skorzystać z konsultacji u dr Hałasy? Jesteśmy z W-wy
Bezglutenowa Mama 15/09/2015 10:10
Ojej, pewnie gdzieś w Szczecinie. W artykule jest podana nazwa placówki, którą doktor reprezentuje. Nie mam z nim żadnego kontaktu.... Spotkałam go tylko na wykładzie w Warszawie.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się