Blog

13

Zielony tort bez mleka

19/06/2015

Zielony tort bez mleka

19/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

DSC04424Nie lubicie sztucznych barwników, dodawanych do ciast? Ja nie lubię, postanowiłam więc zaeksperymentować  ze szpinakiem. Odciśniętą pulpę dodałam pod koniec miksowania ciasta. Upiekłam, rozkroiłam, udekorowałam bitą śmietaną z … kokosa. Do tego owoce, cukrowe ozdoby i gotowe! To naprawdę szybkie ciasto! Przyznam, że dzieci podeszły do tego wynalazku z pewną rezerwą, za to dorośli na Antka pikniku w przedszkolu degustowali szpinakowy tort bezglutenowy z zainteresowaniem.

 

 

szpinakSkładniki:

CIASTO:

– paczka 450 g mrożonego, mielonego szpinaku bez śladowych ilości glutenu;

– 1 i 1/3 szklanki cukru;

– 3 jajka

– 1 i 1/3 szklanki oleju;

– 2 szklanki mixu bezglutenowego Nutri Free per dolci;

– 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

MASA:

– mleko kokosowe w puszce schłodzone przez dobę w lodówce;

– lub – bita śmietana 30-36% – jeśli nie macie alergii na mleko;

– truskawki, banany, maliny;

kilka łyżek cukru pudru;

 

 

DSC04426Rozmroziłam szpinak i odsączyłam go z wody – odcisnęłam porządnie na sicie. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Zmiksowałam jajka z cukrem, wlałam powoli olej dalej mieszając. Wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodałam szpinak i wymieszałam łyżką. Wlałam masę do formy, piekłam około godziny do „suchego patyczka”. Jeśli wierzch zbytnio się przypieka, przykryj go folią. Po wystudzeniu obcięłam nożem wierzch ciasta i rozdrobniłam  go na talerzyku.

 

 

 

DSC04425Otworzyłam mleko w puszce, odlałam wodę (przydała się do koktajlu truskawkowego) i zmiksowałam gęsty tłuszcz na „bitą śmietanę”. Dodałam kilka łyżek cukru pudru. Szpinakowy tort rozkroiłam, nakropiłam kawą. Wyłożyłam kokosową śmietankę i truskawki. Na wierzch ciasta znów wyłożyłam śmietanę, ozdoby cukrowe i owoce.

Tort wstawiłam do lodówki, by nieco stężał. Godzinę później zawiozłam go na piknik kończący przedszkole Antka. No, dzieci podchodziły sceptycznie do kolorystyki ciasta….

 

 

Antek, nie powiem ci, co mama dodała do tego tortu, ale gdybyś wiedział, na pewno byś go nie zjadł.… – podpuszczała brata Zosia, która znała skład ciasta.

To ja może spróbuję później... – wymigał się Antek.

Dorosłym uczestnikom pikniku tort chyba przypadł do gustu, bo niektórzy sięgali po dokładki – ku uciesze Bezglutenowej Mamy. Jak myślicie, czy taki zielony, bezglutenowy tort sprawdzi się na przyjęciu dla małego celiaka?

KOMENTARZE (13)

Maria 05/11/2015 15:24
Witam, czy myśli Pani, że można spróbować upiec to ciasto używając mąki ryżowej?
Bezglutenowa Mama 05/11/2015 17:27
Hm, może jednak dodać trochę skrobi? Na samej mące ryżowej może być zbyt sypkie.
gosiasit 19/07/2015 21:21
U mnie żelazo spadło po sterydach,później wyszło szydło z worka...moje złe samopoczucie to tsh 127 !!! Zaczynam walkę,mogę zrobić sobie zielony tort teraz :-)
Bezglutenowa Mama 22/07/2015 14:43
Widać, jak ważne jest robienie sobie badań...
gosiasit 23/06/2015 01:17
Próbowałam tortu na warsztatach w niedzielę w Poznaniu,jak dla mnie był pyszny,uwielbiam szpinak,ale w cieście rzeczywiście nie wyczułam jego smaku,niestety nie zjadłam całej porcji,po pierwsze był dla mnie trochę za słodki,a po drugie walczę z powodu UWAGA! wysokiego poziomu żelaza we krwi,mam przekroczoną normę dwukrotnie, nie wiem czy ktoś kiedyś z tym przy celiakii walczył. jak zjade z żelazem upiekę go w domu :-)
admin 24/06/2015 20:58
Słodkość zależy od tego, do jakich smaków jesteśmy przyzwyczajeni. osobiście zawsze dają cukru mniej, niż w przepisie, ale nie wszyscy lubią wytrawne smaki, więc na warsztatach podaję "przepisową" wagę cukru; Ze szpinakiem spokojnie - wcale nie ma dużo żelaza;
gosiasit 25/06/2015 10:22
Jeśli ktoś ma za wysokie żelazo to szpinak jest jak prawie każdy produkt bombą żelazowa,bo tu problem wynika ze zwiększonej przyswajalnosci niż u osoby przeciętnej. no ja wole jednak mniej słodkie ciasta :-)
Bezglutenowa Mama 26/06/2015 13:56
To mamy podobne smaki ;) - własnie piekę spody do tortów dla siostrzeńca i w każdym odejmuję choć parę gram cukru ;)
gosiasit 26/06/2015 21:05
Jak w przepisie jest 3/4 szkl cukru to daje pół szkl maksymalnie i to trzcinowego,jest jeszcze mniej słodki. u nas znaleść dobrego dietetyka...nie mam tyle czasu,stosuje też dietę ubogozelazowa,powtórka wyników po tygodniu,bo może być to wykladnik stanu zapalnego... do tego badanie na transferyne i ferrytyne żeby wykluczyć hemochromatoze.wyniki ok żelazo nadal wysokie.
karla 24/06/2015 12:12
Moj syn tez celiaczek ma wysoki poziom zelaza i wapnia lekarze sie dziwią. Ja mam podejrzenie celiakii i takie same wyniki. Mam anemie a zelaza duzo i bardzo maly poziom cholesterolu. I nie mam pojęcia jak się wzmocnic nie przyjmujac preparatow z zelazem. Lekarze stwierdzili ze taka moja uroda i nic mi nie sa w stanie doradzic. A ja juz jestem bardzo słaba.
admin 24/06/2015 20:59
Może poszukasz dobrego dietoterapeuty?
gosiasit 24/06/2015 19:27
Niedokrwistość nie wynika tylko z niedoboru żelaza,może być żelazo ok,albo za wysokie jak w naszym przypadku,a niedokrwistość może także być z niedoboru wit.B12 lub kwasu foliowego,ja wszystkie wyniki mam idealne,morfologia też a słaniam się na nogach już od rana,myślę że to wszystko wina wysokiego żelaza.
admin 24/06/2015 21:00
Mój Antek też ma wysokie żelazo. Lekarka kazała odstawić produkty bogate w żelazo i za 3 miesiące powtórzyć wyniki.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się