Blog

27

Zdrowy, bezglutenowy chleb z samej mąki bez mixów

18/09/2014

Zdrowy, bezglutenowy chleb z samej mąki bez mixów

18/09/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mamo, to najpyszniejszy chleb, jaki dotąd piekłaś! – wykrzyknął rano Antek, nasz bezlitosny krytyk i tester bezglutenowego pieczywa.

Po takiej pochwale dzielę się przepisem. Mniam: pieczywo z prawdziwych, pełnoziarnistych mąk… Oto bezglutenowy chleb z gryki, ryżu i amarantusa, z dodatkiem gotowanych ziemniaków.  Tani, zdrowy i prawdziwy! A niebawem przepis na chleb bezglutenowy bez drożdży.

 

chleb gryka - ziemniaki (5)Składniki (*)

– 2 szklanki bezglutenowej mąki gryczanej (340 g);

– 1 szklanka bezglutenowej mąki ryżowej (160 g);

– 1 szklanka bezglutenowej mąki z amarantusa (140 g) – można zmielić nasiona;

– 200 g ugotowanych ziemniaków (np. z „wczoraj”);

– 3 łyżki oleju;

– 30 g świeżych drożdży lub 10 g suchych;

– 1 łyżeczka cukru;

– 2 łyżeczki soli;

– około 3 szklanki wody (lub pół na pół wody z mlekiem);

– 1/2 szklanki nasion (np. siemienia lnianego, słonecznika, sezamu, orzechów, pestek dyni);

 

 

chleb grycz-amarant z pyramiMąki przesiałam. Zdusiłam widelcem ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane – zachowują składniki odżywcze). Z drożdży (w temperaturze pokojowej) zrobiłam rozczyn: roztarłam je z cukrem, łyżką mąki gryczanej i 1/4 szklanki letniego mleka (może być woda). Odstawiłam w ciepłe miejsce na kilka minut. Gdy powstały pęcherzyki i urosły, wlałam je do miski z mąką. Dodałam ziemniaki, 2,5 szklanki płynu (woda lub mleko lub pół na pół) i sól. Wymieszałam krótko mikserem. Dodałam olej i nasiona. Mieszałam ciasto przez 5 minut. Uzyskało konsystencję gęstego budyniu – jak zaleca autorka przepisu (*).

 

 

chleb gryka - ziemniaki (4)Ciasto przełożyłam do dwóch foremek: do długiej (blaszanej, więc wyłożonej papierem do pieczenia) oraz do małej, silikonowej. Odstawiłam formy w ciepłe miejsce, przykryłam je wilgotną ściereczką.

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Do wnętrza wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Gdy ciasto podwoiło objętość, posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem oraz słonecznikiem. Wstawiłam do piekarnika na godzinę.

 

 

chleb gryka - ziemniaki (3)Przed końcem pieczenia sprawdzałam patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Foremki wyjęłam z piekarnika, a chlebkom pozwoliłam w nich zostać jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyłożyłam je na metalową kratkę, by ostygły i odparowały.

Kroiłam dopiero, gdy pieczywo zupełnie ostygło. I to właśnie ono tak oczarowało Antka. Chlebem z ziemniakami zajadali się również Zosia i glutenowy Daniel i ja we własnej osobie. Pycha. Chlebek wyróżnia się w masie bezglutenowych chlebów, serio.

 

chleb gryka - ziemniaki (2)Dodatek ziemniaków powoduje, że chleb ma lepszą strukturę – wyjaśniają Grażyna Konińska i Waldemar Sadowski, autorzy książki „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne”. – Jest wilgotny i sprężysty, dłużej zachowuje świeżość.

Od siebie dodam, że ten bezglutenowy chleb nie kruszy się, można go trzymać na blacie kuchennym w bawełnianej ściereczce przez kilka dni.

 

Raz dodałam do ciasta garść suszonej żurawiny – słodkie owoce świetnie się komponowały z tym pieczywem.  Chleb smakuje ze wszystkimi dodatkami: z serami, wędlinami, dżemami. Nie próbowałam z nutellą, ale kto wie? ;) Ten rodzaj wypieku jest alternatywą dla osób, które z różnych względów muszą unikać glutenu, ale i kukurydzy. Bywa, że niektórzy nie mogą jeść skrobi, gumy guar lum gumy ksantanowej. A te właśnie dodatki znajdują się w większości gotowych mieszanek bezglutenowych , a także w paczkowanych chlebach bezglutenowych.

 

Bywa też, że w mniejszych miejscowościach nie ma dostępu do specjalistycznych mąk na chleb. Poza tym są one bardzo drogie. Znacznie taniej kupić mąkę gryczaną bez glutenu (lub kaszę gryczaną niepaloną i ją zmielić) i pozostałe, jednorodne mąki.

 

Co do ekonomii: z podanych składników otrzymałam dwa chleby o łącznej wadze 1,2 kg. Składniki kosztowały mnie około 10 zł (sama zmieliłam grykę, którą wcześniej przebrałam z glutenowych nasion). Za tę cenę stać by mnie było na około półtora bochenka bezglutenowego chleba w sklepie. Czy byłby tak zdrowy, pełen wartości odżywczych z amarantusa i gryki? Oceńcie sami…

 

(*) Przepis pochodzi  z książki Grażyny Konińskiej i Waldemara Sadowskiego, „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” – wydanej przez firmę Ekoprodukt, która produkuje wyroby z amarantusa z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem – serię Amarello.

 

KOMENTARZE (27)

Agnieszka 31/01/2016 17:35
Upieklam, wyszedl mi dosc niski i kurcze ale widac kawalki ziemniakow:) chyba zle je roztarlam, jest cieply wiec poczekam z przekrojeniem ale u mnie tak samo wilgotny szczegolnie na dole, moze sie niedopiekl? Trzymalam 1h i 10 min. Pozdrawiam
admin 31/01/2016 22:28
Nie martw się - on mnie też opada w piekarniku. Ziemniaki trzeba rozgnieść widelcem lub blenderem. Jaki był ten chleb po rozkrojeniu?
Agnieszka 01/02/2016 17:48
Raczej nie do zjedzenia:( mokry i przyklejał się do noża podczas krojenie. MY dorośli piekliśmy sobie tosty w piekarniku z niego, ale malej nie dałam go zjeść:(
admin 02/02/2016 20:31
Z tego wynika, że miał trochę za dużo wody. Zachęcam do kolejnej próby i dodania o parę łyżek wody mniej. Ten chleb, jak wszelkie pieczywo bg, trzeba najpierw napsuć, a potem pięknie wychodzi :) Trening czyni mistrza ;)
Agnieszka 31/01/2016 09:44
Czy zamiast świeżych drożdży można dać suche?? Jeśli tak to w jakiej ilości??
admin 31/01/2016 22:29
Jasne - 10 g suchych bezpośrednio do mąki.
Ania 29/01/2016 12:31
A moze sprobuje zrobic pod folia, wtedy fajnie rosnie ;-)
Bezglutenowa Mama 29/01/2016 22:01
Mówisz o rośnięciu pod folią, przed pieczeniem?
anna 27/11/2015 09:40
Witam, upiekłam wczoraj chleb z podanego przepisu. W moim odczuciu chleb jest dziwny, ładnie wrósł, a podczas pieczenia stopniowo opadał i w środkowej części widać zapadnięcie. Piekłam długo dłużej niż godzinę, a mimo to nie mam pewności czy ten chleb jest niedopieczony, czy po prostu ma taką kleistą konsystencję w środku? Jak kroję nożem to oblepia się na nim, mimo że z zewnątrz jest chrupiący. Proszę o ewentualne wskazówki. Piekarnik mam dobry i zawsze dopieka.
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 09:46
Aniu, chleb wyrasta ładnie, ale mnie tez zawsze w piekarniku lekko opada. Jeśli jest aż tak wilgotny, że oblepia nóż, to znaczy, że jest trochę za dużo wody. Czasem któraś mąka jest bardziej wilgotna i wtedy mnie chłonie wodę. Dlatego podczas wyrabiania ciasta wodę najlepiej dodawać stopniowo i w razie potrzeby dolewać. Ten chleb nie jest zmarnowany - mimo, że oblepia się nóż, to wyjdą z niego świetne grzanki. Zawsze tak ratuję ten chleb :).
Angelika 22/09/2015 11:47
Czy zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia? Jeśli tak,to ile łyżeczek? Niestety nie nogę jeść drożdży.
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:28
Chleby bez drożdży piecze się według innej receptury. Spróbuj tych chlebów: LITEWSKI: http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowy-chleb-litewski-bez-drozdzy/ FASOLOWY http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowy-chleb-fasolowy/
Bezglutenowa Mama 27/08/2015 07:24
Amarantusowej w tym przepisie raczej nie zamienisz, bo ten przepis został stworzony właśnie pod kątem tej mąki..... Ale spróbuj, może akurat okaże się, że świetnie sprawdzi się mąka jaglana albo ryżowa, można dać 5% kokosowej.
Mama Marcela 27/08/2015 00:09
czym można zastąpić mąkę amarantusową? Niestety z ciecierzycy i kukurydzianej też nasz alergik nie może. Czy jaglana sie sprawdzi?
Kasia 23/07/2015 11:39
Upiekłam ten chlebek w smaku pyszny, ale niestety w połowie pieczenia upadł mi i strasznie niski wyszedł. Ma może Pani na to jakąś radę?
Bezglutenowa Mama 24/07/2015 21:11
Może za wysoko wyrósł - ponad foremkę - przed włożeniem do piekarnika? Spróbuj następnym razem dać bardziej letnią wodę, by wolniej rósł.
Kasia 25/07/2015 13:25
Dziekuję za radę ☺
Bezglutenowa Mama 23/10/2014 12:00
Mąka cieciorkowa jest baaardzo zdrowa, ale daje zdecydowanie inny posmak, niż amarantusowa :) Dodatek kminku lub czarnuszki jest jak najbardziej wskazany - doda pikanterii i wyrazu :). Powyższy przepis jest bazą, a dodatki można komponować wedle upodobań. Osobiście uwielbiam chleby kminkowe... :)
Metis 22/10/2014 12:45
Zrobiłam "trochę" zmieniony przepis i jest OK, tylko jak dla mnie chleb mało wyrazisty - ale zamiast mąki amarantusowej dałam cieciorkową i 2x więcej ziemniaków (źle przeczytałam:P). Nie mniej chleb jest sprężysty, nie kruszy się, jest wilgotnawy i taki jakby puszysty. Następnym razem dorzucę może czarnuszki albo kminku?
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:40
Tak, chleb ma pewną wilgotność, ale dzięki temu wytrwa w ściereczce nawet tydzień. Kminek świetnie będzie pasował do masy, a czarnuszka - do posypania :)
Bezglutenowa Mama 19/10/2014 21:41
Spróbuj dać wyższą temperaturę - być może masz nieszczelny domowy piekarnik, to problem większości domowych piekarników; i tuż przed wstawieniem formy do piekarnika wlej z czajnika wrzątek na blachę - by wytworzyć mocna parę; i grunt to nie zniechęcaj się!
alunia_szuka 16/10/2014 19:07
Dziś upiekłam chlebek wg podanego przepisu,zapach i wygląd zewnętrzny super, ale chyba coś mi nie wyszło, jakiś taki lekki zakalec mi wyszedl, choć w smaku jest pyszny... Musze jeszcze dojść do wprawy.
inka 30/09/2014 09:27
Mimo wszystko wychodzi bardzo drogo.Maka z gryki,maka ryzowa i maka z amarantusa.jak to przebierasz gryle z glutenowych łusek??nie rozumiem...czt kasze dobrze myjesz i suszysz przed zmieleniem
Marta Bezglutenowa Mama 30/09/2014 21:05
Z ekonomii nie jestem dobra, ale za 10 zł mamy dwa chleby o wadze 1,2 kg. Tymczasem w sklepach chleb bg wazy 250-300 g i kosztuje 7-8 zł. A jak kupisz całe opakowania mąki amaranntusowej i ryżowej i gryczanej bez glutenu - to to, czego nie zużyjesz do pierwszego wypieku, wykorzystasz do kolejnych. Moim zdaniem jest więc tanio :). A ziarna gryki przepieram z obcych ziaren, na sitku o dużych oczkach myję, potem susze w piekarniku przy otwartych drzwiach i dopiero mielę. A jak nie mam czasu, to kupuję mąkę gryczaną z Glutenexu - jako jedyny polski producent specjalistyczny ma międzynarodowy Przekreślony Kłos.
Marta Bezglutenowa Mama 18/09/2014 19:04
Trudno mi powiedzieć, czy mocno go czuć, bo... ja go juz nigdzie nie wyczuwa, nawet jak jem go samego :). Ale chyba jest OK, bo glutenowy Daniel, który też nie lubi amarantusa, nosem nie kręcił na ten chleb :)
Marta Bezglutenowa Mama 19/09/2014 09:37
Właśnie dopytałam szczegółowo - glutenowy, niechętny amaratusowi Daniel orzekł, że amarantusa w chlebie nie wyczuwa :)
Metis 18/09/2014 14:48
Koniecznie muszę spróbować. Mam tylko pytanie: czy mocno czuć amarantus? Niestety osobiście nikomu z mojej rodziny on nie smakuje... Staram się go dodawać w jakiś mikro ilościach (bo wartościowy) ale niestety większa jego ilość powoduje, że rodzina mocno kręci nosem. Jedyne co im smakuje z amarantusem to amarantuski:)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się