Blog

11

Zdrowa pasta z sardynek bezglutenowa

08/11/2015

Zdrowa pasta z sardynek bezglutenowa

08/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie znam dziecka, które dobrowolnie zje puszkę sardynek z ośćmi… Ale bezglutenowa pasta rybna z twarogiem, czosnkiem, cebulą, olejem lnianym (lub rzepakowym) już przejdzie, o czym przekonałam się dziś wieczorem. Do tego chrupiące bagietki, najlepiej razowe

Małe tłuste rybki są bardzo dobrym źródłem witaminy D, fosforu i wapnia. Dlatego właśnie osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej zaleca się jedzenie raz w tygodniu puszki sardynek razem z ośćmi. KLIK – tutaj przeczytacie więcej, dlaczego dorosły i dziecko na diecie bezglutenowej powinni jeść ryby, przynajmniej trzy razy w tygodniu.

 

rybysSkładniki:

 

 

Zblendowałam cebulę z czosnkiem, dodałam sardynki, twaróg w kawałkach, przyprawy i olej. Zblendowałam składniki na w miarę jednolitą masę, doprawiłam. Ułożyłam na talerzu i ozdobiłam ziarenkami zielonego pieprzu. Serwowałam z bezglutenowym razowym chlebem (zgrzankowanym) i z bezglutenowymi grzankami z jasnego chleba. Kanapki smakowały glutenowemu danielowi oraz Zosi, ja zadowoliłam się pastą (unikam chleba na kolację). Antek takich rzeczy nie jada, więc miał na talerzu bezglutenowe tosty z wędliną i keczupem.

 

Bezglutenowa pasta rybna jest łatwa i szybka w przygotowaniu, nie wymaga skomplikowanych składników. Mnie przypomina smak dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama szykowała taką pastę na kolację, doprawiając ją świeżo zmielonym pieprzem. Tylko na siedmioosobową rodzinę proporcje były nieco inne :). Mama wiedziała, że ryby w puszce są cennym źródłem składników odżywczych. A ich ości przydają się zębom i kościom. Zwłaszcza na diecie bezglutenowej.

KOMENTARZE (11)

mama Ani 06/01/2016 14:34
Ja użyłam szprotek z Lidla cebuli czosnku i natki pietruszki, sera akurat nie miałam, ale i tak wyszło fajne smarowidło :)
admin 06/01/2016 21:57
Super, na pewno wyjdzie na zdrowie :)
Joanna 26/11/2015 21:19
Chciałam zrobić sobie na śniadanie pastę ale kupiłam przez pomyłkę sardynki w pomidorach czasem zaskakuję sama siebie:) zjem tak ale jutro kupię w oleju:)
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 09:50
Może ta pasta smakowałaby świetnie także z rybą w pomidorach? Warto wypróbować.
basiag 11/11/2015 12:09
Brzmi pysznie, napewno zrobie :)
Michał 10/11/2015 15:25
Ryba z puszki jest nie zdrowa, lepiej kupić świeże filety.
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:35
Najlepiej jeść wszystkiego po trochę, by nie kumulować w organizmie jednego rodzaju toksyn.
Sebastasia 10/11/2015 16:10
Zgadzam sie, ze jest niezdrowa, ale poczytaj raporty o świeżych rybach. Sa tak zatrute metalami ciężkimi, ze wlosy dęba stają. Kurczaki to hormony, jajka to samo. Warzywa znowu metale ciężkie Co tu jesc? Nawet powierzem nie ma sie zyc, takie niezdrowe
Sebastasia 10/11/2015 16:11
Powietrzem nie da sie żyć, mialo byc
Sebastasia 09/11/2015 13:50
Marto. A kupujesz kukurydzę i gorszek w puszcze oraz mleczko kokosowe ? Masz jakies sprawdzone bez glutenu? I jescze herbatę zielona, ktora jest bezpieczna? Wiem, ze nie ma temat ale nurtuje mnie to od dawna.
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:35
Kupuję puszki wszystkich firm, ale zawsze czytam skład i wybieram jak najbardziej naturalny. Zielona herbata dobra jest taka, która w składzie ma tylko zieloną herbatę :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się