Jeśli chcesz jeść zdrowo na diecie bezglutenowej, naprawdę musisz spróbować upiec ten chleb bezglutenowy! Powstaje tylko z trzech łatwo dostępnych mąk, jest 100% naturalny, pyszny i zdrowy, pięknie wyrośnięty!
Bogactwo smaków i składników odżywczych!
To moje najnowsze odkrycie, nieco zmieniona wersja czeskiego przepisu na chleb bezglutenowy, który dostałam od przyjaciół z Ostravy. Uprościłam go, zmieniłam niektóre proporcje i oto jest!
Czeskie chleby słyną z dodatku kminku, więc mój chleb bezglutenowy Zdrowa Kromka też ma tę przyprawę, ale jeśli jej nie lubisz, po prostu zrezygnuj z kminku, chleb będzie równie pyszny i zdrowy.
Rada: jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je najpierw w 380 ml wody, do której dodasz suche składniki
Dodatkowo przygotuj1 łyżkę mąki gryczanej lub ryżowej do podsypania stolnicy.
A jeśli chcesz jeszcze bardziej uzdrowić ten naturalny chleb bezglutenowy bez miksów i uprościć sobie pracę, zerknij na poniższe wskazówki
Chleb bezglutenowy z mąk naturalnych dłużej zachowuje świeżość, ale latem może szybciej pleśnieć, bo ma więcej błonnika i wilgoci. Dlatego latem przechowuj go w woreczku w lodówce.