Blog

2

Zdrowa kromka, czyli prosty przepis na naturalny chleb bezglutenowy

20/06/2024

Zdrowa kromka, czyli prosty przepis na naturalny chleb bezglutenowy

20/06/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chleb bezglutenowy Zdrowa Kromka, musisz go upiec!

Jeśli chcesz jeść zdrowo na diecie bezglutenowej, naprawdę musisz spróbować upiec ten chleb bezglutenowy! Powstaje tylko z trzech łatwo dostępnych mąk, jest 100% naturalny, pyszny i zdrowy, pięknie wyrośnięty!

Bogactwo smaków i składników odżywczych!

To moje najnowsze odkrycie, nieco zmieniona wersja czeskiego przepisu na chleb bezglutenowy, który dostałam od przyjaciół z Ostravy. Uprościłam go, zmieniłam niektóre proporcje i oto jest!

Czeskie chleby słyną z dodatku kminku, więc mój chleb bezglutenowy Zdrowa Kromka też ma tę przyprawę, ale jeśli jej nie lubisz, po prostu zrezygnuj z kminku, chleb będzie równie pyszny i zdrowy.

zdrowa kromka przepis na chleb bezglutenowy

Rada: jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je najpierw w 380 ml wody, do której dodasz suche składniki

Składniki

Dodatkowo przygotuj1 łyżkę mąki gryczanej lub ryżowej do podsypania stolnicy.

przepis na zdrowy chleb bezglutenowy zdrwa kromka

Wykonanie

  • W misce wymieszaj składniki: 3 rodzaje mąk, sól, kminek, suszone drożdże
  • Łuskę babki jajowatej zalej 100 ml wody (odjętych z całej porcji podanej w przepisie), zostaw na 5 minut
  • Do miski miksera wlej pozostałe 380 ml wody, ocet i syrop z agawy
  • Do płynnych składników dodaj suche oraz napęczniałą łuskę babki jajowatej
  • Wyrabiaj mikserem (haki) lub w thermomixie (program: Ciasto) przez 7 minut
  • Ma powstać zwarte, ale elastyczne i lekko puszyste ciasto; jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżek wody
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, by wyrosło
  • Po tym czasie zagnieć je kilkakrotnie lub rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką
Poznaj więcej przepisów Bezglutenowej Mamy na chleby bezglutenowe

Pieczenie chleba bezglutenowego

  • Uformuj bochenek lub umieść ciasto w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Oprósz mąką lub posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i odstaw na 1- 1,5 godziny, by bochenek niemal podwoił objętość
  • Piekarnik nastaw na 230 stopni C, grzałka góra - dół
  • Wyrośnięty chleb bezglutenowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • Zostaw chleb w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, a po około 20 minutach delikatnie przełóż go na metalową kratkę, by odparował
  • Jeśli chleb był pieczony w formie, to na kratkę wyłóż go po upływie kolejnych 15- minut
  • Krój dopiero po ostudzeniu, bo inaczej powstanie tzw. wtórny zakalec

A jeśli chcesz jeszcze bardziej uzdrowić ten naturalny chleb bezglutenowy bez miksów i uprościć sobie pracę, zerknij na poniższe wskazówki

przepis na chleb bezglutenowy bez miksów

Druga wersja - wybierz to, co Ci pasuje

  • zamiast białej mąki gryczanej, użyj  pełnoziarnistej    
  • pełnoziarnistą mąkę ryżową możesz zastąpić tą białą - wtedy jednak proporcja wody może być nieznacznie inna, ale i tak zawsze pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy odrobinę wody lub mąki, by uzyskać właściwą konsystencję
  • wyrób ciasto, oprósz je mąką, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw np. na noc; rano tylko zagnieć ciasto, uformuj bochenek, poczekaj aż wyrośnie i piecz; tak samo możesz wyrobić ciasto rano, a chleb piec dopiero wieczorem, jak Ci wygodnie
  • jeśli lubisz typowo chlebowy kształt kromek, nie piecz chleba w foremce - ale pamiętaj, że chlebek w czasie wyrastania trochę się spłaszczy, więc od razu uformuj wyższy bochenek;
  • a jeśli lubisz duże kromki, upiecz chleb w małej keksówce - wtedy ciasto nie rozpłaszczy się w czasie wyrastania
Druga wersja - wybierz to, co Ci pasuje

Chleb bezglutenowy z mąk naturalnych dłużej zachowuje świeżość, ale latem może szybciej pleśnieć, bo ma więcej błonnika i wilgoci. Dlatego latem przechowuj go w woreczku w lodówce.

jak upiec zdrowy chleb bezglutenowy

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE (2)

A. 27/10/2024 01:10
Świetny przepis, chleb smakuje wszystkim, nawet glutenożercom ;) Dodałam jeszcze 30 g siemienia lnianego, 50 g słonecznika oraz dodatkowo 50 ml wody w związku z ziarnami - wychodzi jeszcze lepszy. Jestem początkująca w BG wypiekach - zastanawiam się tylko czemu służy zagniatanie chleba po wstępnym wyrastaniu? Czy nie można po prostu zostawić w foremce do wyrośnięcia na ok. 1 h i potem piec? Czy chleb w piekarniku już prawie nie wyrastaniu - czy pieczesz z parą (np. miska z wodą w piekarniku)?
Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:06
Świetnie, że dodałaś od siebie kilka składników :) Ponowne zagniatanie ciasta służy lepszemu finalnemu wyrośnięciu :) jest zasada, że wypieki drożdżowe powinny rosnąć dwa razy :) Na zdrowie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się