Blog

6

Zapiekanka pełna zdrowia

20/04/2016

Zapiekanka pełna zdrowia

20/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Niewiele osób dobrowolnie i świadomie jada soczewicę. Szkoda, bo zwłaszcza dla dzieci na diecie bezglutenowej soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, wapnia i cynku. Na szczęście można ją przemycać w wielu daniach. Dziś polecam pyszną i pożywną bezglutenową zapiekankę mięsną z czerwoną soczewicą. W moim domu nikt nie odkrył prawdziwego składu tego dania.

 

soczewicaSkładniki:

– 500 g mielonego mięsa;

– 100 g czerwonej soczewicy bez śladowych ilości glutenu (lub 200 g soczewicy czerwonej z puszki, odsączonej z zalewy);

– 50 g bezglutenowych płatków owsianych;

– 1 jajko;

– 1 czerwona cebula posiekana;

– 4 ząbki czosnku posiekane;

owsiane– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki;

– 3-4 łyżki dozwolonego tłuszczu (u mnie masło klarowane);

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego;

– 2 łyżki soku z cytryny;

– łyżeczka soli;

– pół łyżeczki pieprzu bez śladowych ilości glutenu (np. Dary Natury);

– pół łyżeczki czerwonej papryki bez śladowych ilości glutenu (np. Dary Natury);

– ćwierć łyżeczki kurkumy bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury);

– opcjonalnie szczypta pieprzu Cayenne bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury);

– opcjonalnie do ozdoby: pomidory suszone, pieprz zielony, kapary;

 

zapiekanka 1Ugotowałam soczewicę w podwójnej ilości wody. Posoliłam ją dopiero przed końcem gotowania (można ją zblendować, by pozostała nieodkryta przez dzieci). Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Cebulę z czosnkiem i pietruszką zeszkliłam na maśle. W misce wymieszałam wszystkie składniki, dodałam do nich zeszklone warzywa. Połączyłam składniki, doprawiłam do smaku. Formę żaroodporną wysmarowałam tłuszczem. Przełożyłam do formy masę i wygładziłam jej powierzchnię. Ozdobiłam suszonymi pomidorami i kaparami. Zapiekankę wstawiłam na 30 minut do piekarnika.

 

Serwowałam danie polane tłuszczem (Zosia wybrała oliwę z oliwek, a Antkowi przemyciłam masło klarowane), z dodatkiem surowej marchewki oraz pasków papryki. Zapiekanka mięsna z soczewica nie wymagała żadnych dodatków, a ponieważ nie przepadamy za sosami, tłuszcz wystarczył nam w zupełności. Tak powstał pełnowartościowy obiad, pełen białka roślinnego i zwierzęcego, węglowodanów, tłuszczów oraz warzyw i magicznych przypraw.

Dzieciom ani słowem nie zdradziłam składu zapiekanki. Smakowała zupełnie jak danie z sosem bolońskim, miała zwartą konsystencję i chyba nikt nie wyczułby tam soczewicy. Oboje w mig zmietli danie z talerzy, nie mając pojęcia, że zjadają soczewicę.

 

soczewicyMoim zdaniem zapiekanka smakowałaby wykwintniej, gdybym użyła wołowego mięsa mielonego, ale ponieważ białko krowie jest zabronione w diecie Antka, pozostaliśmy przy wieprzowinie. Zachęcam do podobnych eksperymentów na obiad czy kolację. Połączenie soczewicy (lub innych roślin strączkowych) z białkiem zwierzęcym sprawia, że z jednym posiłkiem dostarczamy organizmowi bombę odżywczą. Jak wspomniałam, jest to szczególnie wskazane u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

KOMENTARZE (6)

Katarzyna 23/07/2023 18:16
Dzień dobry. Gdzie można kupić bezglutenową soczewicę? Wszędzie w ofercie są tylko makarony i mąka z soczewicy :(
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:38
Ja niedawno kupiłam w sklepie FriendlyFoodShop.pl
Magda 28/04/2016 15:45
Ha! Też pomyślałam o pasztecie :) Tak czy siak muszę zrobić,córka lubi soczewicę ku mej uciesze :)) Chciałabym jeszcze dopytać odnośnie białek zwierzęcych-chodzi o to że uczuleni na mleko krowie mogą być uczuleni na jej mięso ?
Bezglutenowa Mama 28/04/2016 22:22
Tak, osoby uczulone na białko krowie nie mogą jeść wołowiny, cielęciny, jogurtów, masła, salami z mięsem wołowym, tatara....
mamaAni 21/04/2016 07:38
Fajny pomysł, ja bym to potraktowała jak pasztet na kanapki :) Podobnie robię pasztet z ciecierzycy z mięsem, jem go potem z samymi warzywami/kiełkami - pycha :)
Bezglutenowa Mama 21/04/2016 08:23
Fajny pomysł, wtedy powstanie danie na zimno, a do tego porządna porcja oleju lnianego lub rzepakowego nierafinowanego.... Boskie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się