Blog

2

Zapiekanka mięsna: przemytnik kaszy gryczanej

21/09/2014

Zapiekanka mięsna: przemytnik kaszy gryczanej

21/09/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nadchodzą chłodne dni, a to dobry czas na dania z rozgrzewającej kaszy gryczanej. Jest naturalnie bezglutenowa, ale zawsze trzeba ją przebrać z obcych ziaren. Wczoraj w gazetce w Lidlu dzieci wynalazły  apetycznie wyglądającą potrawę: zapiekankę z kaszy gryczanej i mielonego mięsa. Nie mogłam się oprzeć.  Zdrowe składniki, do tego aromatyczny kminek i majeranek, a dla ozdoby biały ser. Dopasowałam przepis do diety bezglutenowej.  Palce lizać! I wbrew pozorom przepis jest łatwy!

 

zapiekanka miesno-gryczana (9)Składniki (*):

– 500 g mielonego z łopatki wieprzowej;

– olej rzepakowy;

– 4 duże ząbki czosnku – drobno posiekanego;

– łyżeczka kminku roztartego w moździerzu;

– 400 g pomidorów krojonych z puszki;

– cebula pokrojona w kostkę;

– pół małego selera obranego i startego na dużych oczkach;

– pietruszka korzeniowa obrana i starta na dużych oczkach;

– marchewka starta na dużych oczkach;

– pół cukinii umytej i startej na dużych oczkach;

– pieprz;

– sól;

 

SOS

– 2 łyżki masła

– łyżka bezglutenowej mąki ryżowej;

– łyżka bezglutenowej skrobi: kukurydzianej lub ziemniaczanej;

– 100 g suchej, zmielonej kaszy gryczanej uprzednio przebranej z obcych ziaren (część zostawiamy do obsypania naczynia żaroodpornego);

– 250 ml mleka 3,2 %;

– ząbek czosnku posiekany;

– sól;

– pieprz;

– łyżeczka suszonego majeranku;

– 200-250 g ugotowanej kaszy gryczanej uprzednio przebranej z obcych ziaren (a więc ugotować trzeba około 120 g);

– 2 żółtka;

– 20 g dojrzałego sera twardego podpuszczkowego startego na tarce (lub zwykłego żółtego);

DODATKOWO:

– 80 g dojrzałego sera twardego startego na tarce;

-trochę masła do posmarowania naczynia;

– 50 g twarogu tłustego;

 

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Do garnka wrzuciłam 2 łyżki masła i podgrzałam. Gdy się rozpuściło, dodałam mąkę ryżową i łyżkę zmielonej kaszy gryczanej. Energicznie mieszałam trzepaczką. Zdjęłam garnek z ognia i wlałam zimne mleko. Garnek wstawiłam znów na ogień,  dodałam posiekany czosnek – 2 ząbki. Mieszałam sos, ale by zgęstniał, dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Doprawiłam solą i pieprzem. Mieszając, gotowałam jeszcze chwilę. Zdjęłam z ognia i dodałam małą łyżeczkę majeranku. Zamieszałam,  dodałam 200-250 g ugotowanej kaszy. Mieszając dodałam 2 żółtka, a następnie dwie łyżki startego żółtego sera. Wymieszałam sos i odstawiłam.

 

MIĘSNY FARSZ Z WARZYWAMI

Na gorącą patelnię wlałam olej i usmażyłam mięso mielone. Dodałam posiekane drobno 2 ząbki czosnku oraz kminek roztarty w moździerzu (lub kminek mielony, np. Dary Natury).  Mięso zalałam pomidorami z puszki i dolałam troszkę wody. Smażyłam ok. 10 minut na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Odstawiłam patelnię.

Na większej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekaną cebulę i czosnek, zblanszowałam  je.  Wrzuciłam starte: pietruszkę, seler, marchew i cukinię. Doprawiłam pieprzem i solą. Smażyłam, co jakiś czas mieszaj. Do podsmażonych warzyw dorzuciłam wcześniej podsmażone mielone. Mieszałam i chwilę smażyłam. Dodałam trochę soli i pieprzu.

 

Piekarnik ustawiłam na 190 stopni (termoobieg). Naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Obsypałam zmielona gryką. Wyłożyłam mielone, posypałam je serem żółtym, zalałam sosem z kaszą gryczaną. Górę zapiekanki posypałam żółtym serem. Zapiekankę włożyłam do piekarnika na 25 minut. Upieczoną wyjęłam i posypałam pokruszonym twarogiem.

 

Skórka zapiekanki była znakomicie chrupiąca, warzywa dobrze komponowały się z mięsem, przyprawami i kaszą. Jedliśmy zapiekankę z dużym apetytem – była urozmaiceniem dla kaszy jedzonej tradycyjnie, jako dodatek do mięsa na obiad lub na śniadanie (z owocami). Czy w zapiekance czuć grykę? Zmartwię tych, którzy jej nie lubią: tak.  Ale jeśli użyje się kaszy gryczanej niepalonej, nikt nie powinien wyczuć podstępu ;)

 

Ten, lub inne przepisy z kaszy gryczanej warto włączyć do bezglutenowego menu: zawiera dużo białka, cenniejszego niż białka innych zbóż. To skarbnica witaminy B i PP, wapnia, żelaza, fosforu, potasu. Wartościowsza jest biała, niepalona gryka – ziarna podczas palenia tracą około 50% witamin.

 

 

(*) Oto link do oryginalnego przepisu Karola Okrasy z Kuchni Lidla:

http://kuchnialidla.pl/product/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-miesa-mielonego

 

 

 

 

 

 

(*) Przepis pochodzi z gazetki Lidla;

KOMENTARZE (2)

Ewa 24/09/2014 23:55
Wyśmienita! Polecam
Marta Bezglutenowa Mama 25/09/2014 12:32
I wcale nie taka skomplikowana, jakby się wydawało z liczby składników, prawda?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się