Blog

Z kolonijnego piekarnika: bezglutenowe drożdżówki bez mleka

28/07/2018

Z kolonijnego piekarnika: bezglutenowe drożdżówki bez mleka

28/07/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na koloniach z Bezglutenową Mamą obowiązuje zasada: wszystkie dzieci jedzą to samo. Jeśli serwujemy gofry, jagodzianki, mleko, naleśniki czy racuszki – to specjalną wersję przygotowujemy również dla dzieci na diecie bezglutenowej, a jednocześnie bez mleka czy jajek. Bo u nas nie ma dyskryminacji – bardzo się o to staramy. Pewnego dnia dotarły do nas bezglutenowe jagodzianki ze świeżych jagód z piekarni PUTKA BEZ GLUTENU. Ponieważ zawierają jaja i mleko, dla alergików przygotowałam w kolonijnej kuchni specjalną wersję: wegańskie drożdżówki bezglutenowe z borówkami i jabłkami, na bazie Mix B Schär i soku pomarańczowego. Ozdobione domowym lukrem zniknęły w ekspresowym tempie, a alergicy wołali o jeszcze :). Zerknijcie, jak łatwo przygotować wegańskie drożdżówki bezglutenowe i cieszyć się smakami lata.

Wegańskie drożdżówki bezglutenowe – zobacz przepis

Najłatwiej przygotować je na bazie bezglutenowego mixu chlebowego. KLIKNIJ – przepis na wegańskie drożdżówki bezglutenowe. Przepis na te bezglutenowe drożdżówki bez jajek i mleka powstał podczas mojego szkolenia załogi DUKAT Medical SPA w Dąbkach

Jagodowa uczta na Orliku

Bezglutenowe jagodzianki oraz ciepłe jeszcze wegańskie drożdżówki bezglutenowe zawiozłam naszym kolonistom na Orlik w Kudowie-Zdroju, gdzie od rana trwały rozgrywki piłkarskie i zabawy sportowe. Wygłodniali zawodnicy zjedli wszystko, co do okruszka. A dla mnie największą satysfakcją był uśmiech alergików, którzy brali równy udział w letniej uczcie :). Wiecie, jak wychwalali moje drożdżówki? Pod niebiosa ;)

Galeria zdjęć z Orlika w Kudowie

Na koloniach z dietą bezglutenową korzystamy z produktów znanych i sprawdzonych producentów

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się