Blog

2

Wytrawna pizza amarantusowo-gryczana bez glutenu

05/09/2014

Wytrawna pizza amarantusowo-gryczana bez glutenu

05/09/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj obiecałam dzieciom na obiad pizzę. W ramach urozmaicenia i uzdrowienia przepisu aż 1/3 ciasta zastąpiłam pełnoziarnistymi mąkami.

No no, takiej pizzy jeszcze nie jedliśmy. Wiem, nie brzmi to skromnie, ale… pochwalił ją nawet glutenowy, wybredny nastolatek, a nasze dzieci wtrząchnęły  po kilka kawałków. Tylko glutenowy Daniel kręcił nosem. Tradycjonalista….

 

pizza amarantusowo-gryczana skladnikiSkładniki:

– 200 g mąki uniwersalnej mąki bezglutenowej;

– 50 g bezglutenowej mąki gryczanej;

– 40 g bezglutenowej mąki z amarantusa (Amarello lub Szarłat);

– 10 g bezglutenowej mąki kokosowej (Glutenex);

– szklanka i trochę letniej wody;

– 22 g świeżych drożdży;

– 2 łyżki oleju;

– łyżeczka cukru;

– szczypta soli;

– przyprawy opcjonalnie: oregano, bazylia, pieprz;

– ząbek czosnku;

– do obłożenia: np. tuńczyk, bezglutenowa wędlina, cebula, papryka, oliwki, żółty ser;

 

pizza gryczano-amarantusowa (2)Mąki przesiałam, wymieszałam ze szczyptą soli, z oregano i bazylią suszoną (niekoniecznie, a ja lubię dodawać zioła już do ciasta). Drożdże rozpuściłam w szklance i paru łyżkach wody z cukrem. Wlałam do mąk. Wymieszałam drewnianą łyżką, dodałam olej i ponownie wymieszałam ciasto.

Obsypałam je mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut.

 

 

pizza gryczano-amarantusowa (11)Ciasto o uroczym, beżowym kolorze urosło, stało się porowate. Zagniotłam je dłońmi natłuszczonymi olejem, podzieliłam na dwie części i ułożyłam na okrągłych blaszkach do pizzy, wysmarowanych olejem (można całe ciasto ułożyć na blasze z piekarnika lub uformować pizzerki).

Pizze posmarowałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem, czosnkiem, solą i pieprzem.

 

 

 

pizza gryczano-amarantusowa (9)Obłożyłam je dodatkami. Dla Antka serem i bezglutenowym kabanosem Konspolu, dla Zosi – serem, tuńczykiem, oliwkami, cebulą i papryką. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C, wstawiłam pizze na stojaku i piekłam je w termoobiegu przez 25 minut.

Dom wypełnił się aromatem ziół i ekologicznej piekarni :). Nie mogliśmy się doczekać, aż zatopimy zęby w naszej nowej pizzy. Szczególnie byłam ciekawa reakcji dzieci…

 

 

pizza gryczano-amarantusowa (1)Ku mojemu zaskoczeniu Anek pałaszował swoją pizzę, nie wspominając nawet o kropelce keczupu. Zosia była zdziwiona nowym smakiem, ale zjadła swój kawałek bez protestów, delektując się nowymi nutami w tym znanym daniu. Zaprzyjaźniony nastolatek i jego mama skosztowali po kawałku i …., powiem nieskromnie, chwalili nasz eksperyment. Przyznali, że nigdy nie jedli wytrawnej pizzy! A tu proszę: bezglutenowa, zdrowa i amarantusowo-gryczana  :). Tylko glutenowy Daniel nie przekonał się do tej pizzy. Po prostu nie lubi amarantusa i gryki.

 

 

 

pizza gryczano-amarantusowa (12)Ten eksperyment po raz przekonał mnie, że warto zmieniać przepisy, uzdrawiać je i uatrakcyjniać.

Nasza amarantusowo-gryczana pizza na pewno wejdzie na stałe do repertuaru obiadowego. Oczywiście na zmianę z tradycyjną pizzą – bo przecież nie chcę pozbawiać dzieci znanego i lubianego smaku białego ciasta z serem i salami :). Moim faworytem pozostanie jednak ciemna pizza.

 

 

KOMENTARZE (2)

Karina 19/03/2017 22:37
Witam, a czy coś w zamian za drożdże ? Niestety w naszej diecie nie możemy ich stosować przez co opcji na pizze jest mniej :( liczę na poradę. Pozdrawiam :)
Bezglutenowa Mama 22/03/2017 20:10
Niestety, nie piekłam jeszcze pizzy bez drożdży. Może spróbujesz zrobić tartę wytrawną? Zerknij, tu jest przepis: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa-tarta-z-wedzonym-boczkiem/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się