Blog

Wysokobiałkowa pasta śródziemnomorska - przepis bez glutenu, bez mleka, bez mięsa

25/07/2024

Wysokobiałkowa pasta śródziemnomorska - przepis bez glutenu, bez mleka, bez mięsa

25/07/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 10 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Wysokobiałkowa pasta śródziemnomorska - samo zdrowie!

Wymyśliłam wysokobiałkową pastę śródziemnomorską i od razu się z Wami dzielę, korzystajcie, bo to samo zdrowie, mega porcja białka, no i 100% naturalne składniki.

Zapiszcie przepis koniecznie, bo przyda się nie tylko na śniadanie czy kolację jako dodatek do pieczywa, ale również jako samodzielna przekąska, np. z paluszkami warzywnymi.

Śródziemnomorska pasta wysokobiałkowa, bez mięsa, bez glutenu i mleka to danie dla dzieci i dorosłych, dla sportowców i zwykłych zjadaczy chleba. Serwowałam ją na moich bezglutenowych koloniach i przyznam, że znikała dość szybko z bufetu szwedzkiego.

Co najważniejsze, ma naprawdę dużo białka, co jest szczególnie ważne w diecie bezglutenowej bez mięsa. 

A dlaczego nazwałam ją śródziemnomorską pastą? No bo suszone pomidory, dobra oliwa, strączki i oregano to stałe składniki najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej :) 

To co, do dzieła!

PS Suszone oregano bezglutenowe, bardzo dobrej jakości, kupisz w MAGROS.

przepis bezglutenowy pasta wysokobialkowa bezglutenowa

Bezglutenową pastę śródziemnomorską przygotujesz przy użyciu blendera, thermomixa lub tylko samego noża i widelca. 

Składniki

  • 200 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo lub półmiękko
  • 1/2 posiekanej cebuli (nie jest konieczna, ale
  • pęczek natki pietruszki, posiekany
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano bez glutenu
  • dobrze jest dodać 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: kilkanaście kaparów odsączonych z zalewy

Wysokobiałkowa pasta śródziemnomorska zachowuje w lodówce świeżość przez 3-4 dni, więc warto przygotować większą porcję na zapas.

Wykonanie pasty

  • Cebulę posiekaj drobniutko na desce
  • Zblenduj (lub pokrój drobno) jajka, fasolę i suszone pomidory (Thermomix: 10 s obr 6)
  • W misce połącz zblendowaną masę, cebulę, natkę pietruszki, kapary, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano
  • Wymieszaj, dopraw do smaku
  • Przełóż do szczelnie zamykanego słoika i przechowuj w lodówce

Wysokobiałkowa pasta śródziemnomorska jest łatwa i szybka w wykonaniu. Uwaga, można się od niej uzależnić :)


pasta bezglutenowa do pieczywa

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się