Blog

Włoskie, bezglutenowe paluchy chlebowe na Andrzejki 2019

26/11/2019

Włoskie, bezglutenowe paluchy chlebowe na Andrzejki 2019

26/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Andrzejki bez glutenu da się przeżyć i to całkiem smacznie. Co powiecie na włoskie, bezglutenowe paluchy chlebowe z pesto? Lekkie i puszyste, idealne do maczania w dobrej oliwie lub zjadane jako przystawka do zimnego piwa? Bezglutenowe paluchy chlebowe o smaku pesto lub pizzy zdążycie przygotować godzinę przed przyjściem gości – bo potrzebne są proste składniki, a ciasto bardzo krótko rośnie. I jeszcze coś – bezglutenowe paluchy chlebowe możecie zapakować do papierowej torebki i wziąć do szkoły czy na imprezę. Oczywiście takie paluszki chlebowe można nafaszerować dowolnymi dodatkami – czekoladą, pastą z papryki albo kremem pomidorowym z bazylią. Pierwszy raz zjadłam je kilka dni temu u zaprzyjaźnionej Izy z Poznania. Smakowały bosko do sałatki greckiej. Nie dostałam jednak przepisu na włoskie, bezglutenowe paluchy chlebowe, tylko stworzyłam go od podstaw. Takie sobie dałam wyzwanie ;) A ponieważ przed nami Andrzejki bez glutenu, upieczcie je koniecznie ;) 

Składniki na włoskie paluchy chlebowe bez glutenu 30 szt

  • 200 g bezglutenowego michu chlebowego
    tzw. mix B
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 12 g drożdży świeżych
  • 180 g letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g pesto, ajvaru lub kremu czekoladowego
    bez glutenu – im lepsze pesto, tym lepiej ;)
  • opcjonalnie – rozkłócone jajko 
    do posmarowania paluchów

Jak przygotować bezglutenowe paluchy chlebowe?

  • mix wymieszaj z solą i dodaj suche drożdże; jeśli chcesz użyć świeże drożdże, zmieszaj je z 30 ml wody i dodaj do mixu z solą
  • wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • zostaw ciasto do wyrosnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około 20 – 25 minut
  • stolnicę obsyp mąką bezglutenową i delikatnie rozwałkuj połowę ciasta w kształt prostokąta na grubość około 0,3 mm
  • posmaruj je wybranym dodatkiem i pokrój nożem na pasy o szerokości około 1-1,5 cm
  • każdy pas potnij na krótsze paski około 5-8 cm długości („na oko”)
  • paski skręcaj jak makaron świderki  – ale dość ściśle – i układaj na blaszce posmarowanej papierem do pieczenia
  • bezglutenowe paluchy chlebowe posmaruj  – opcjonalnie – rozkłóconym jajkiem i posyp ziołami lub siemieniem lub niczym ;)
  • zostaw do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra-dół
  • piecz włoskie paluchy chlebowe bez glutenu około 15 minut, do delikatnego przyrumienienia
  • część paluchów możesz po ostudzeniu zamrozić
  • smacznego ;) 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się