Blog

Włoskie, bezglutenowe ciasteczka amaretti

25/06/2015

Włoskie, bezglutenowe ciasteczka amaretti

25/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

DSC04410Te smaczne, ekspresowe i zdrowe ciasteczka cieszyły się dużym powodzeniem podczas czerwcowych, bezglutenowych warsztatów w Poznaniu. Do ich przygotowania potrzeba kilku prostych składników.

Ciasteczka amaretti, zwane makaronikami, są też sprawdzonym pomysłem na przemycenie do diety bezglutenowego dziecka zdrowych migdałów.

 

 

amaretti skladSkładniki (*):

– 320 g płatków migdałów bez śladowych ilości glutenu (lub mielonych migdałów w skórce lub bez bez śladowych ilości glutenu);

– 300 g cukru lub ksylitolu (1 i ½ szklanki);

– 3 białka jaj;

– 1 łyżka miodu (opcjonalnie);

– 2 łyżeczki likieru Amaretto lub opcjonalnie 4-5 kropli olejku migdałowego do ciast bez glutenu (np. Libella);

 

 

 

DSC04409Piekarnik nagrzałam do 150 stopni C. W robocie kuchennym zmieliłam drobno migdały. Dodałam cukier i mieliłam przez 10 sekund. Na koniec dodałam białka, aromat migdałowy i miksowałam, aż ciasto będzie gładkie. Łyżeczką nakładałam ciasto na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Zachowywałam odległość 5 cm – bo ciasteczka się rozpłaszcza i urosną. Piekłam ciasteczka przez 20 minut. Pod koniec pieczenia pilnowałam, by się nie przypaliły.

 

 

 

DSC04408Pozostawiłam je na blaszce do ostygnięcia. Dopiero później zdjęłam je z blachy i wstawiłam do blaszanego pudła. Amaretti można przechowywać w metalowej puszcze przez  3 tygodnie. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze….

Ciasteczka smakowały zarówno naszym glutenowym przyjaciołom: dorosłym i dzieciom. W mig znikały też z blach na warsztatach w Poznaniu (21 czerwca 2015 r.) Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

(*) Przepis jest autorstwa Grażyny Konińskiej, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pochodzi z czasopisma stowarzyszenia „Bez glutenu”.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się