Bardziej atrakcyjnego dnia wiosny nie można było chyba zaplanować…. W sobotę, 21 marca bezglutenowe dzieci i dorośli w Pile będą mogli świętować przy garnkach i w dobrym towarzystwie. Na bezglutenowych warsztatach przygotujemy dania wielkanocne, m. in. bezglutenowe chlebki do święconki, bezglutenowy żurek, pasztet mięsny bez glutenu oraz mazurki i czekoladowe rolady. Zapisy dobiegają końca.
Warsztaty organizowane przez włoską firmę Schaer są bezpłatne, ale najlepiej wcześniej się zarejestrować (tutaj) lub zadzwonić lub przysłać e-mail (marta@bezglutenowamama.pl). Liczba miejsc jest ograniczona ze względów organizacyjnych.
Bezglutenowe gotowanie odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile przy ul. Sikorskiego 73 (wejście od podwórza) na parterze, w sali nr 34. Warsztaty potrwają od godziny 10 do 15. Małych i dużych kuchmistrzów prosimy o przyniesienie swoich fartuszków oraz wałków, na których nie będzie śladów po glutenowym cieście. Zamiast stolnic użyjemy blatów ze stali, więc unikniemy ryzyka zanieczyszczenia potraw glutenem.
Tematem marcowych warsztatów w Pile jest „Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych”. Przygotujemy dania bezglutenowe, w tym niektóre bezmleczne i bezjajeczne. Zaplanowaliśmy m. in. upieczenie bezglutenowego mazurka, chlebka do święconki, sernika czekoladowego, wieńca cynamonowo-drożdżowego. Powstaną także bułeczki oraz chleb biały i chleb razowy z ziemniakami. Przygotujemy też szybki żurek bezglutenowy oraz domową ćwikłę.
Tak, bezglutenowa Wielkanoc w Pile nadchodzi wielkimi krokami ;) i zapowiada się apetycznie.
W programie jest także wykład o diecie bezglutenowej i prezentacja o bezglutenowych produktach, indywidualne porady kulinarne. Na stoisku miejscowego sklepu bezglutenowego będzie można się zaopatrzyć w bezglutenowe produkty w promocyjnych cenach.
Wszyscy uczestnicy otrzymają także przepisy i książeczki z poradami dotyczącymi bezglutenowego gotowania i pieczenia.
Oczywiście przez cały czas trwania warsztatów będą dostępne napoje oraz przekąski bezglutenowe. A wszystko, co ugotujemy i upieczemy, zjemy ze smakiem.
Warsztaty odbędą się w nowoczesnych pracowniach kulinarnych Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. Szkoła ma ciekawą historię: już przed stu laty żony i córki niemieckich oficerów uczyły się tam gotowania i prowadzenia domu.
Mamy nadzieję, że ich duchy będą nam sprzyjać :). Bo zamierzamy smacznie świętować bezglutenowy dzień wiosny ….