Blog

6

Wielkanocne ciasteczka bez barwników

10/03/2016

Wielkanocne ciasteczka bez barwników

10/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Owocowe batony Frupp na stałe goszczą w bezglutenowych śniadaniówkach naszych dzieci. Kiedyś starłam jednego batona na proszek i użyłam jako posypki do jakiegoś ciasta.

Ale dzięki autorkom „Świąt bez pszenicy” upiekłam niedawno różnokolorowe ciastka z naturalnymi barwnikami. Z Celiko pochodziły dwa: liofilizowane ananasy oraz batony Frupp. A bezglutenowy mix na ciastka był z Glutenexu.

 

 

kolorowe jajka 2Składniki:

-250 g mąki Super mix na ciastka Glutenex (skrobia pszenna bezglutenowa);

– kilka łyżek cukru pudru (opcjonalnie, jako dodatek do kwaskowych batonów);
– 1 jajko;
– 100 g miękkiego masła (lub margaryny bezmlecznej);
– 1 łyżka wody;
– pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko;

– sok z połówki cytryny;

– do barwienia ciasta: 3-4 batony owocowe Frupp (najlepiej wiśniowe), liofilizowane ananasy Celiko lub inne owoce;

 

kolorowe jajka 3Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni C. Fruppy starłam na tarce (lub blenderem) do jednej miski, a liofilizowane ananasy – do drugiej.

Wyrobiłam składniki rękoma na blacie stołu i podzieliłam ciasto na dwie części. Do jednej dodałam starte Fruppy, a do drugiej – ananasy. Starannie wyrobiłam obie porcje ciasta, by suche barwniki zmieszały się z nim na jednolitą barwę.

 

kolorowe jajka 4Między dwoma arkuszami papieru rozwałkowałam ciasto różowe na grubość około 0,3-0,5 cm i wycinałam foremkami ciasteczka. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam na 12-15 minut do piekarnika. Pod koniec pieczenia kontrolowałam kolor ciastek, by nie zmieniły barwy z czerwonej na brązową. Następnie rozwałkowałam żółte ciasto, wycięłam kształty, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 12-15 minut.

 

kolorowe jajka 5Upieczone ciastka zdejmowałam z blach dopiero, gdy zupełnie wystygły. Schowałam je do metalowych puszek. Kolorowe ciasteczka bezglutenowe, w kształcie jajeczek i zajączków, będą słodką ozdobą wielkanocnego bezglutenowego stołu. Oczywiście pod warunkiem, że dotrwają do świąt. Bo Zosię i Antka trudno oderwać od szafki z ciastkami…. Dodatkowa zaletą ciasteczek z naturalnymi barwnikami jest to, że nie są przesadnie słodkie.

 

kolorowe jajkaSmakosze słodyczy mogą więc dodać do ciasta parę łyżek cukru pudru lub udekorować gotowe ciasteczka lukrem lub cukrem pudrem. Choć moim zdaniem nie jest to konieczne.

Bezglutenowe dzieci, spragnione kolorowych słodyczy podobnych do glutenowych, z pewnością docenią smak ciastek z domowej kuchni. I z przyjemnością wezmą porcję na drugie śniadanie do szkoły. Bo przecież słodka przekąska raz kiedyś nie zaszkodzi (oczywiście jako dodatek do kanapki pełnej białka i warzyw).

 

 

 

KOMENTARZE (6)

Mariola 10/03/2019 11:54
A zamiast tej mąki jaką inną mogę dodać? Nie posiadam tej mąki?
Bezglutenowa Mama 11/03/2019 09:22
Faktycznie, ta maka zniknęła nawet z oferty producenta :) Proponuję Mix C Balviten lub Schar :)
ad 11/03/2016 16:18
aby nie było takich nie jednolitych kolorów, do żywności liofilizowanej należy dodać trochę wody. Jeżeli frupp zostanie umieszczony w wodzie będzie o konsystencji musu ( im więcej wody tym bardziej wodnisty)
admin 11/03/2016 23:48
Masz na myśli to, żeby Fruppa nie blendować, tylko rozpuścić w wodzie?
milka 10/03/2016 21:04
Pięknie wyglądają. Fajny pomysł z dodaniem naturalnych barwników. Z suszonymi ananasami chyba też powinny się udać? Będę próbować i modyfikować przepis, bo u nas więcej rzeczy zakazanych.Pozdrawiam
admin 11/03/2016 23:46
Zamiast jajka można dodać siemię i będzie OK. Suszone ananasy też spełnią tę rolę :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się