Blog

Wegańskie babeczki jaglano-bananowe

28/06/2016

Wegańskie babeczki jaglano-bananowe

28/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Oto babeczki, które Grażynka  upiekła wczoraj na urodzinki Czarka na naszej bezglutenowej kolonii. Bezglutenowe, wegańskie, z naturalnych i zdrowych składników. Dlaczego wegańskie? To nie fanaberia, ale wśród nas są dzieci nietolerujące mleka lub jaj. I właśnie z myślą o nich powstały babeczki dla wszystkich. Genialne i szybkie.

 

kaszaSkładniki na około 16 babeczek:

– 220 g suchej kaszy jaglanej przebranej z glutenowych ziaren

– około 300 ml wody do gotowania kaszy;

– 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego bez śladowych ilości glutenu + 5 łyżek wrzątku;

– około 150 ml mleka roślinnego (Grażynka zrobiła kokosowe mleko);

– około 60 ml oleju;

– 1 duży dojrzały banan (około 140 g);

– 1 łyżka cukru z wanilią;

– 100 g cukru pudru;

– suszone daktyle bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);

 

Wymieszaj len z wrzątkiem i odstaw, by powstała papka. Kaszę zalej wodą i ugotuj (do wchłonięcia wody). Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Kaszę zblenduj ze wszystkimi składnikami na gładką masę. W rękach formuj kulki i przełóż  je do papierowych lub silikonowych foremek. Ozdób pokrojonymi daktylami. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Piecz do suchego patyczka.

Uwierzcie, że bezglutenowe i glutenowe dzieci zaakceptowały smak i konsystencję babeczek. Tym bardziej, że przy degustacji śpiewały  gromkie „sto lat” Czarkowi, świętującemu swe urodziny.

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się