Blog

Wegańska i bezglutenowa chałka ze sklepu

08/10/2018

Wegańska i bezglutenowa chałka ze sklepu

08/10/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na diecie wegańskiej i bezglutenowej nie jest łatwo o dobre ciasto, zwłaszcza w wersji sklepowej. Ale Incola wprowadziła właśnie do sprzedaży wegańską i bezglutenową chałkę bez alergenów. Widziałam jej reklamę na Facebooku, więc zrobiłam zakupy w jednym ze sklepów internetowych. Byłam ciekawa, jak smakuje wegańska i bezglutenowa drożdżówka  a’la chałka. Piszę „a’la chałka”, bowiem w klasycznej postaci chałka ma kształt warkocza, choć miewa również kształt bułki. A bezglutenowa i wegańska chałka Incoli to pękata bułą z kruszonką, wypieczona na jaglanym zakwasie, z dodatkiem inuliny – cennego błonnika. Mniejsza o kształt, przejdźmy do degustacji. Przyznam szczerze, że Incola trafiła w dziesiątkę: to prawdziwy, polski smak. Drożdżowy, z nutką cytryny – jak w wypiekach naszych babć. Ta bezglutenowa i wegańska chałka jest wypieczona z zewnątrz, a śnieżnobiała i puszysta w środku. Mistrzostwo cukiernicze po prostu. Buła świetnie komponuje się z masłem, dżemem czy powidłami, z miodem lub czekoladą, ale można ją też jeść bez żadnych dodatków. Nie jest wcale sucha ani twarda, a wręcz przeciwnie – mięciutka. Taka drożdżówka bezglutenowa bez jaj i mleka to jest coś! Do tego szklanka kawy lub herbaty malinowej z sokiem – i życie jest piękne. Niewtajemniczeni spytają może, co to za nowa moda i dziwactwo te wypieki wegańskie i bezglutenowe? Już wyjaśniam: to nie moda, ale konieczność w niektórych chorobach. Coraz więcej dzieci i dorosłych ma nie tylko celiakię, ale również nietolerancję mleka, jaj, soi, skrobi pszennej bezglutenowej – i to im są dedykowane wypieki bezglutenowe i wegańskie. Jako osoba będąca na diecie bezglutenowej od 1979 r. doceniam, że obecnie te produkty są nie odróżnienia od glutenowych. Jak potwierdzili moi znajomi glutenożercy, ta bezglutenowa i wegańska chałka Incoli jest tak pyszna, jak glutenowa. Gdzie jej szukać? na razie głównie w sklepach internetowych i patronackich (info poniżej).

Gdzie kupić bezglutenową chałkę Incoli bez jaj, mleka i soi?

Bezglutenową i wegańską chałkę Incoli kupiłam w sklepie internetowym www.friendlyfoodshop.pl ale pojawiła się ona również w innych sklepach patronackich Incoli:  

Sklep bezglutenowy All4Celiac

Sklep Bezglutek.pl

Można ją również kupić w stacjonarnych sklepach Twój Market i w Kuchniach Świata, a także w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. Ponieważ to nowość na rynku bezglutenowym, będzie pewnie stopniowo dostępna w kolejnych punktach sprzedaży. Mam nadzieję, że ta chałka będzie dostępna również w sieciach, m. in. w Żabce, w której już teraz można kupić wiele produktów bezglutenowych Incoli.

Coś specjalnego dla alergika na diecie bezglutenowej

Wiem, że na taką gotową przekąskę długo czekali rodzice dzieci na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na diecie bez mleka, jaj, soi i pszenicy. Bo przygotowanie bezglutenowemu alergikowi drugiego śniadania do przedszkola to spore wyzwanie, a domowe wypieki gluten-free, na dodatek wegańskie, nie zawsze udają się za pierwszym razem. Incola trafiła więc w dziesiątkę chałką bezglutenową i wegańską, na dodatek mięciutką i pyszną. 

Skład bezglutenowej i wegańskiej drożdżówki

Jak wspomniałam, ta chałka jest wypieczona na zakwasie jaglanym, a także na bazie skrobi kukurydzianej i mąki ryżowej. Została wzbogacona inuliną – wartościowym błonnikiem. Mimo obecności zakwasu zawiera również drożdże. Dodatkową zaletą są naturalne aromaty – w smaku wyraźnie wyczuwalny jest naturalny aromat cytrynowy. Ta chałka nie zawiera gumy guar, a jako zastępnika glutenu użyto gumy ksantan. Pełen skład zobaczycie TUTAJ – bezglutenowa i wegańska chałka Incoli. Producent zadbał o stworzenie smacznej i miękkiej bułki pozbawionej alergenów, a jednocześnie wzbogaconej dobrymi składnikami. Uprzedzam jednak osoby, które nie znają technologii wypieku produktów bezglutenowych, a dodatkowo bez jajek, mleka czy skrobi pszennej bezglutenowej: niech was nie zrazi długa lista składników. Bo to jedyna alternatywa dla chorych na celiakię i będących na dietach eliminacyjnych.  

Bezglutenowa i wegańska chałka Incoli waży 120 g, ma 3 miesiące przydatności do spożycia. Kosztuje niespełna 6 zł. Jest gotowa do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, wystarczy chałkę odpiec przez 2 minuty w 175 stopniach C. Smacznego!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się