Blog

1

Wędzona, parzona szynka bezglutenowa pełna mięsa

12/04/2014

Wędzona, parzona szynka bezglutenowa pełna mięsa

12/04/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Święta wielkanocne słyną ze stołów uginających się pod naporem wędlin. Na półmiskach królują szynki dojrzewające i wędzone, boczek, salami, wszelakie kiełbasy, kabanosy i pasztety. Na szczęście coraz więcej producentów oferuje wędliny bezglutenowe, więc nie jesteśmy skazani na wegetarianizm :). Mimo to nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowych wyrobów: pełnych mięsa, a wolnych od konserwantów. Zobaczcie, jak przygotowuję parzoną szynkę bezglutenową pełną mięsa. 

 

W Intermarche w Lesznie kupiłam niespełna kilogram szynki dojrzewającej wędzonej. Od szefa rzeźników wiem, że jest to wyrób z własnej wędzarni, wolny od jakichkolwiek dodatków: nie ma tam nawet maggi.

W domu owinęłam szynkę w folię spożywczą i przez godzinę gotowałam ją na parze. Wodę w garnku przyprawiłam majerankiem, tymiankiem, kurkumą, liściem laurowym i zielem angielskim. Nauczona doświadczeniem sprzed miesiąca, nie dodałam soli.

Gorącą szynkę zostawiłam, by ostygła, a następnie wstawiłam do lodówki. Po paru godzinach była idealna do krojenia. Antek i Zosia prześcigali się w sięganiu po świeżo krojone plastry. Owszem, szynka miała nieco tłustych kawałeczków, ale udało się je łatwo odkroić.

Miesiąc wcześniej identyczną szynkę sparzyłam we wrzącej wodzie – zawiniętą w folię aluminiową zanurzyłam ją w wywarze pełnym przypraw na godzinę.  Trzymałam garnek na maleńkim ogniu. Ostudziłam, schłodziłam w lodówce i serwowałam na kolację.  Miała wtedy jeden mankament -była lekko za słona, ponieważ do wody dodałam sól.  Niepotrzebnie – ta szynka sama w sobie miała jej dość dużo.

Przygotowanie tej szynki bezglutenowej jest proste i szybkie, a jej tradycyjny  smak powinien zadowolić wszystkich członków rodziny, nawet glutenowych :).

KOMENTARZE (1)

Incola piecze bezglutenowy chleb | Bezglutenowa mama 24/10/2016 11:25
[…] u dzieci wzbudziły kanapki Incoli z wędzoną, domową szynką (przepis tutaj). Cieniutkie plasterki szynki, do tego miękki chleb przypominający glutenowy… Tak, to był […]
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się