Znakomita informacja dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej: coraz więcej producentów oznacza swoje wędliny jako bezglutenowe. Przybywa też wędlin bezglutenowych z dobrym, krótkim składem. Dzięki temu MAMY PEWNOŚĆ, że te wyroby są dla nas bezpieczne, poddawane stałym kontrolom. Spora część wędlin jest dostępna w dyskontach i marketach w całej Polsce, m. in. w Biedronce i Netto, choć tych z lepszym składem trzeba szukać w sklepach internetowych lub w sklepikach ze zdrową żywnością. Uwierzcie, zasmakują całej rodzinie, bo wiele przypomina domowe, dobre wędliny.
Osobiście nie przepadam za wędlinami ze sklepu, bo są z reguły nafaszerowane fosforem, solą, konserwantami, zbożami i różnymi polepszaczami. Nie chcę tego jeść, nie chcę tego podawać mojej rodzinie do jedzenia. Wybieram tylko wędliny bezglutenowe najwyższej jakości, o najlepszym i najkrótszym składzie. Dbam o dzieci na moich koloniach bezglutenowych i tam również serwuję wyłącznie najwyższej jakości wędliny bezglutenowe. Podaje im również domowe wędliny bezglutenowe – przepisy KLIK.
Jakich producentów wędlin bezglutenowych cenię najbardziej? Numer jeden w moim domu to marka Nik-Pol. Raz w miesiącu jadę do hurtowni w Poznaniu, kupuje kilka „batonów” różnych szynek, potem w domu kroję je na porcje, mrożę i mam spory zapas. Dzięki temu nie muszę kupować wędlin krojonych z marketów, gorszych w składzie, bardziej nafaszerowanych chemią.
Cenię również wędliny bezglutenowe Bacówki, tym bardziej, że niedawna kontrola wykazała, iż ich wyroby są bezpieczne dla chorych na celiakię KLIK.
A jak wybierać dobre wędliny bezglutenowe? Czym się kierować? Uwaga – tu przeczytaj o częstej pomyłce w sklepach mięsnych z wędlinami „bez glutenu” KLIK.
Najważniejsze zasady kupowania bezglutenowych wędlin:
Więcej o bezpiecznych zakupach bezglutenowych i szukaniu glutenu na etykiecie KLIK.
KOMENTARZE