Blog

Warsztaty „Zdrowa śniadaniówka” w Lesznie

22/09/2016

Warsztaty „Zdrowa śniadaniówka” w Lesznie

22/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W pierwszą niedzielę października w Galerii Leszno odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne dla rodzin. Projekt „Zdrowa śniadaniówka”, choć prowadzony przez Bezglutenową Mamę,  adresowany jest do wszystkich rodziców. Na zajęciach przygotujemy zdrowe dania, naturalnie nie zawierające glutenu. Zapisy już trwają.

 

bezglutenowe-zdjecia-6Sposób odżywiania (w tym drugie śniadanie) ma istotny wpływ na koncentrację, pamięć, logiczne myślenie, rozwój intelektualny, samopoczucie i sprawność fizyczną dzieci oraz młodzieży. Wszak jesteśmy tym, co jemy… Tymczasem śniadaniówki części uczniów polskich szkół są dalekie od ideału (tak na marginesie – identycznie jest pewnie w całej Europie, gdzie je się dużo przetworzonego jedzenia).

 

bezglutenowe-zdjecia-7Zamiast mięsa, ryb, warzyw, owoców i razowego pieczywa znajdziemy tam czekoladowe batoniki, drożdżówki, pizzerki, białe bułki z nutellą, popcorn, chipsy, colę, landrynki i sporo innych niezdrowych przekąsek.
Galeria Leszno, jako miejsce odwiedzane przez większość mieszkańców regionu, chce mieć swój udział w promowaniu zdrowego sposobu odżywiania dzieci i młodzieży. Dlatego we współpracy z Bezglutenowej Mamy oraz Galerii Leszno powstał projekt „Zdrowa śniadaniówka”, w ramach którego odbędą się warsztaty kulinarne dla rodziców.

 

 

bezglutenowe-zdjecia-5– Uczestnicy poznają zasady wartościowego komponowania śniadań dla dzieci i zalety płynące z umieszczania atrakcyjnych i pożywnych potraw w śniadaniówce. Wspólnie przygotują niektóre dania, m.in.: paluszki rybne, zdrowe ciasteczka, łódki warzywne, deser owocowy z owoców chia, orzechowe batony energetyczne czy sałatkę z quinoa – mówi Michalina Kaźmierczak-Banaszak, specjalista ds. Marketingu Centrum Handlowego Galeria Leszno.
bezglutenowe-zdjecia-9Projekt „Zdrowa śniadaniówka” ma pokazać rodzicom, jakie posiłki powinny spożywać ich dzieci w trakcie pobytu w szkole, ale też na co dzień, w domu.Że  owszem, mogą to być i kanapki, ale z wartościowymi dodatkami.

Powinny to być dania bogate w białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce. Mamy nadzieję przekonać rodziców, że płatki śniadaniowe są dobre, ale na podwieczorek, i to raz w tygodniu…

 

Warsztaty odbędą się 2 października o godzinie 13.00 i 16.00 – zapraszamy całe rodziny.
Obowiązują zapisy pod adresem: leszno@multi.eu. Na zgłoszenia czekamy do 30 września.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się