Bezglutenowe warsztaty kulinarne są dla wielu celiaków okazją do poznania innych chorych, w tym dzieci, a także miejscem nauki gotowania i pieczenia, rozmów i wymiany doświadczeń.
Znam wstępny harmonogram zajęć do czerwca br. – myślę, że jest imponujący. Najbliższe zajęcia: w Jelniej Górze, w Zielonej Górze i Pile. Teriny kolejnych warsztatów podam wkrótce.
Na warsztatach najistotniejsze jest to, że wszystkiego można dotknąć, spróbować, a nawet… zepsuć. Tak, na tym to polega. By upiec dobry chleb bezglutenowy, trzeba najpierw poznać konsystencję ciasta, zrobić z trzy zakalce….
By nabrać odwagi do samodzielnego przygotowania pierogów bezglutenowych lub pizzy czy ciasta drożdżowego, trzeba podpatrzeć, jak to się robi. Zapewniam, że po takich doświadczeniach o wiele chętniej sięgniecie do piekarnika i garnków :).
Mam zasadę, że angażuję się w bezglutenowe warsztaty kulinarne oparte głównie na bezglutenowych produktach z międzynarodowym przekreślonym kłosem. Zasada ta dotyczy przede wszystkim bezglutenowych mąk, pieczywa czy ciast i przekąsek.
W Polsce wiele bezglutenowych imprez jest bezpłatnych. Inaczej jest we Włoszech, o czym opowiadała Beata – bezglutenowa mama z Włoch (czytaj tutaj).
Do końca czerwca w całej Polsce odbędzie się mnóstwo bezglutenowych warsztatów. Oto częściowy harmonogram (bo jeszcze nie wszystkie zajęcia zostały publicznie ogłoszone).
Część imprez organizuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, część włoski producent żywności bezglutenowej Dr Schaer. Terminy kolejnych spotkań, także powakacyjnych, będą znane niebawem.
28.02.2015 Jelenia Góra, warsztaty Schaer „Bezglutenowa kuchnia włoska dla dzieci i dorosłych”
14.03.2015 Zielona Góra „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia czeska” (tutaj);
14.03.2015 Warszawa, warsztaty Schaer „Bezglutenowe gotowanie dla każdego”
21.03.2015 Piła, warsztaty Schaer „Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych”
25.04.2015 Olsztyn, Dzień z Schärem
09.05.2015 Zielona Góra, warsztaty Schaer „Bezglutenowe torty i wypieki dla dzieci i dorosłych”
22 – 23.05.2015 Warszawa, Gluten Free Expo (szczegóły tutaj)
13.06.2015, Katowice, warsztaty Schaer „Bezglutenowe makarony w zdrowej diecie”
27.06.2015 Kraków, Dzień z Schärem
Na warsztaty obowiązują zapisy, a liczba miejsc jest ograniczona. Na imprezy z firmą Schaer można się zapisać pod adresem: (tutaj)