Blog

Uzdrawialiśmy przepisy na warsztatach w Lesznie

29/10/2014

Uzdrawialiśmy przepisy na warsztatach w Lesznie

29/10/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy po ośmiu godzinach pracy na leszczyńskich warsztatach wróciłam do domu, padałam ze zmęczenia i z … głodu. Bo choć w sobotę szkolna kuchnia obfitowała w bezglutenowe potrawy, zjadłam zaledwie pieroga, ślimaczka z serem, racucha i kawałek placka od Blandyny. Pizza tylko mignęła mi z daleka i zapachniała, podobnie makaron z cukinią… Nie miałam czasu pogadać, pośmiać się, zrobić zakupów… Ale i tak mam w planie kolejne warsztaty :).

 

warsztaty schaer 2014 (34)Za każdym razem powtarzam sobie, że na prowadzonych przez siebie warsztatach powinnam więcej rozmawiać z ludźmi, doradzać, zaglądać, a nie harować jak wół. I co? Przychodzę na zajęcia, już zmęczona wcześniejszą logistyką, i … wpadam w wigor kuchennej pracy. Nie mogę się oderwać od misek, mikserów, piekarników, mąk, przypraw, chochli, wałków… Tak było i w   sobotę, 25 października podczas warsztatów z firmą Schaer „Zdrowa kuchnia bez glutenu”, zorganizowanych przez leszczyński oddział Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

warsztaty schaer 2014 (36)Zajęcia dla dzieci i dorosłych trwały około sześciu godzin. W Zespole Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie spotkało się ponad pięćdziesięciu celiaków i osób stosujących dietę bezglutenową z innych przyczyn zdrowotnych. Na zajęcia dotarli głównie mieszkańcy regionu leszczyńskiego, ale także dzieci i dorośli z Żagania, Zielonej Góry czy Krotoszyna. Wśród nas byli „weterani”, ale także początkujący celiacy, którzy dopiero przed dwoma tygodniami dowiedzieli się o swojej chorobie.

 

warsztaty schaer 2014 (3)W nowoczesnej pracowni gastronomicznej ZSRiB w Lesznie mogliśmy rozwijać wszystkie kulinarne talenty. Oczywiście z założenia pracowaliśmy wyłącznie na certyfikowanych bezglutenowych produktach.

Tym razem naszym celem było uzdrawianie bezglutenowych przepisów. Wprowadziliśmy tę zasadę także na zajęciach z dziećmi, w myśl przysłowia o skorupce ;)

 

warsztaty Leszno Schaer 2014 (5)Do bezglutenowej pizzy dodaliśmy kurkumę i mąkę żołędziową. Racuchy wzbogaciliśmy bezglutenową mąką kokosową bogatą w wartości odżywcze. Ciasteczka upiekliśmy na bazie mąki razowej i amarantusa, a babeczki uzdrowiliśmy marchewką i cynamonem.

 

warsztaty Leszno Schaer 2014 (3)Na warsztatach każde, nawet najmniejsze dziecko, miało jakieś zajęcie: wbijanie jajek, odważanie składników, mieszanie ciasta, wsypywanie cukru, dekorowanie pizzy, przygotowanie rozczynu drożdżowego. W niektórych czynnościach pomagali im rodzice i starsze koleżanki.

Łatwo się domyślić, że podczas degustacji własnych wyrobów największe wzięcie miała pizza, a zaraz potem racuchy.

 

warsztaty schaer 2014 (45) Natalia i Agnieszka, uczennice Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych, nie nadążały ze smażeniem i odsączaniem ich z tłuszczu. Choć przygotowaliśmy podwójną porcję ciasta, racuchów ciągle było mało….

Frajdę sprawiły dzieciom konkursy rozpoznawania bezglutenowych produktów. Nagrodami były m. in. bezglutenowe gumy do żucia.

 

 

WP_20141025_018W panelu dla bezglutenowych dorosłych  przygotowaliśmy bezglutenowy chleb razowy z amarantusem i zielonym pieprzem, biały chleb z jajkami i płatkami teff, bułeczki z gryką, pierogi z kaszą jaglaną i serem, makaron z cukinią, drożdżówki z serem oraz pastę z sardynek i amarantusa. W ruch poszły wałki, patelnie, garnki, miksery. Przy każdym z długich stołów uwijali się dorośli i nieliczne dzieci, które zostały ze swoimi rodzicami.

 

WP_20141025_024Udało nam się wszystko! No, za pierwszym razem zakalec wyszedł w bułkach z gryką, ale nikomu to nie przeszkadzało – bułeczki zniknęły w mgnieniu oka. Ponieważ przepis na bułki jest ekspresowy, szybko zagnietliśmy w dwóch miskach dodatkowe porcje.

Tym razem wyszło OK – bułeczki wyrosły jak należy i upiekły się modelowo.

 

warsztaty z telefonu (2)Wszystkich potraw próbował Jacek Boraś, polski przedstawiciel firmy Schaer. Po degustacji zapowiedział, że w drodze do domu nie zatrzyma się nigdzie na obiad – a to najlepszy dowód, że wszystko, co przygotowaliśmy, było smaczne.

Oczywiście każdego dania powstawały pełne garnki – nikt więc nie wyszedł głodny. Nikt oprócz Bezglutenowej Mamy, która syciła się zapachami i radosną pracą, a głód poczuła dopiero w domu :).

 

warsztaty schaer 2014 (4)Tradycyjnie już warsztaty udało się połączyć z dodatkowymi atrakcjami. Podczas zajęć uczestnicy degustowali słodycze i pieczywo firmy Schaer, a także bezglutenowe napoje Buenos Ice Tea. Mogli również robić zakupy w wyjątkowo okazyjnych cenach. Sklep „Gluten-free” z Pl. Metziga w Lesznie sprzedawał produkty firmy Schaer, a ekologiczne delikatesy „Wiem co jem” z ul. 55 Pułku Piechoty w Lesznie oferowały bezglutenowe czeskie ziarna i nasiona, przyprawy Dary Natury, dodatki do pieczenia i wędliny.

 

warsztaty schaer 2014 (11)W czasie zajęć dziecięcych dorośli wysłuchali prezentacji Jacka Boraśa o firmie Schaer, mogli też skorzystać z konsultacji dietetyka Karola Mulczyńskiego z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Lesznie. Mieli również do dyspozycji materiały edukacyjne Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jak zawsze podczas warsztatów: degustacjom, wymianie doświadczeń i przepisów oraz integracji nie było końca

 

warsztaty schaer 2014 (20)W organizacji warsztatów pomogli partnerzy: włoska firma Schaer, a także leszczyńskie sklepy: Gluten-free (Plac Metziga) i  delikatesy „Wiem co jem” (ul. 55 Pułku Piechoty) oraz sklep z Poznania Friendly Food.

Uczestników bezglutenowych warsztatów gościł Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, który od niemal dwóch lat współpracuje ze stowarzyszeniem.

 

warsztaty schaer 2014 (56)Szczególne podziękowania i słowa uznania kieruję do Pani Mirosławy Karpińskiej (na zdjęciu w środku), nauczycielki Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie. Pani Mirka od początku niestrudzenie opiekuje się naszymi warsztatowymi grupami, służy nam radą i wsparciem.

Dziękuję też członkom Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którzy włączyli się do prac organizacyjnych.

 

warsztaty Leszno Schaer 2014 (2)Podczas warsztatów korzystaliśmy z produktów Schaer (wszystkie mixy), Amarello (mąka prażona z amarantusa, amarantus ekspandowany, mąka amarantusowa), Glutenex (mąka kokosowa, gryczana).

Korzystaliśmy też z przypraw oraz mąki żołędziowej Dary Natury i płatków teff firmy Incola, mąki dyniowej  firmy Szarłat.

 

Oto link do telewizyjnego reportażu z bezglutenowych warsztatów w Telewizji Leszno:

http://www.telewizjaleszno.pl/files/2754/3_bezglutenowo_i_smacznie.mp4

 

fot. Bogdan Marciniak

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się