Blog

20

Uczniowie w bezglutenowej kuchni

19/11/2015

Uczniowie w bezglutenowej kuchni

19/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

warsztaty SP 7 (6)Kuchnia bezglutenowa jest kolorowa i smaczna, o czym po raz kolejny przekonali się Zosi rówieśnicy z klasy.  Dziś wcielili się w rolę piekarzy, cukierników i kucharzy. W profesjonalnej pracowni kulinarnej w Lesznie upiekli bezglutenowe bułki, ciastka, chleb i muffinki. Ugotowali także śniadanie żużlowców, czyli nasiona amarantusa z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi. Po uczcie talerze zostały puste, co oznacza, że wszystko było pyszne.

 

warsztaty SP 7 (5)Dziś pracownia kulinarna Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie gościła uczniów trzeciej klasy miejscowej podstawówki. Kto wie, może to przyszli piekarze i kucharze, którzy będą się uczyć zawodu właśnie w ZSRiB? Lepszej praktyki nie mogli więc przejść :).

Dziś mieli okazję pokosztować tego miodu, przy ogromnym wsparciu kilkorga rodziców i uczniów i nauczycielki technikum żywienia.

 

warsztaty SP 7 (3)Ponieważ nasza Zosia jest bezglutenowa, a ja umiem piec i gotować tylko bezglutenowo, dzisiejsze menu również było ściśle bezglutenowe. Pracowaliśmy na bezglutenowych mieszankach, użyliśmy także mąki migdałowej, z amarantusa i dyni.

Wszystkie dodatkowe produkty również były bezglutenowe, choć wcale nie droższe od konwencjonalnych.

 

warsztaty SP 7 (9)Wystarczyło z półki wziąć kakao Wawel zamiast Wedel, czekoladę Goplanę zamiast Wedla, cukier wanilinowy Celiko zamiast Oetker (ta sama cena), właściwe przyprawy oraz bakalie bez zanieczyszczeń glutenu (np. Kresto).

Podczas dwugodzinnych zajęć przygotowaliśmy pieczywo, słodkie wypieki, ale też dwa bardzo zdrowe dania, warte włączenia do diety jesienno-zimowej.

 

warsztaty SP 7 (12)W menu znalazły się więc: ciasteczka czekoladowe, bułeczki ufoludkowe, kruche ciasteczka smerfowe, muffinki bananowe, ciasto marchewkowe, chleb pomidorowy, pastę z twarogu i sardynek, a także zimowe śniadanie żużlowców: nasiona amarantusa z rozgrzewającymi przyprawami i owocami.

Trzecioklasiści pracowali pełną parą przy wałkach, stolnicach, mikserach, blenderach, piekarnikach i… przy zmywakach.

 

warsztaty SP 7 (8)W pracy wspierali ich starsi koledzy z ZSRiB wraz nauczycielką Mirosławą Karpińską, kilkoro rodziców i wychowawczyni. Słuchajcie, wszystko się udało! Chlebowi nie zaszkodziło jajko, dodane przypadkowo do ciasta, a w ciasteczkach migdałowo-czekoladowych i tak nie dało się wyczuć braku mączki migdałowej (mali cukiernicy w ferworze pracy przeoczyli ten składnik). Śniadanie z amarantusa wzbudziło sporo emocji: części dzieci bardzo smakowało i sięgali po dokładkę, inni natomiast nie byli zainteresowani tym daniem. Ale tak jest z amarantusem: albo się go kocha, albo nienawidzi ;).

 

Galeria zdjęć z warsztatów kulinarnych z uczniami:

 

KOMENTARZE (20)

Joanna 30/11/2015 10:17
Dziękuję za informację a Tantum Verde się też nadaje?
Joanna 29/11/2015 12:59
Marto mam mały problem zaczyna mnie boleć gardło i zaczynam pokasływać czy mogę zażywać rutinoskorbin? I czy jest jakiś syrop na kaszel bezpieczny w aptece?
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 22:22
Rutinoscorbin jest OK, syrop to np. Pyrosal, a na gardło: Hascosept do psikania;
Joanna 26/11/2015 09:28
Dzieki spróbuję tych ciastek:) tylko w strucli mak powinien być najlepiej gotowany(w wodzie lub mleku) a potem dwa razy zmielony jest bardziej wilgotny w połączeniu z bakaliami i kilkoma kroplami olejku rumowego mmmmm pycha jak będę piec na święta trochę to zmodyfikuję :)
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 09:53
Przepisów na nadzienie makowe jest mnóstwo i dzięki temu można wybrać taki, na który akurat ma się składniki i czas :) Na mleku na pewno jest subtelniejszy w smaku :).
Joanna 25/11/2015 18:14
No i UDAŁA mi się strucla tylko nie dałam jej do keksówki tylko zrobiłam z niej wianek na tortownicy ciasto wyrosło mogło by lepiej ale jak będę piec na święta dam trochę więcej świeżych drożdży:) bynajmniej już wiem że na święta makowca i pierników nie zabraknie na naszym stole:) kiedyś jeszcze piekłam takie kruche ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa szukałam już w internecie ale nie znalazłam może masz jakiś przepis?! byłabym wdzięczna :)
admin 26/11/2015 09:22
Piekę kruche ciasteczka makowe z masy: http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowe-ciasteczka-z-makiem/ oraz z supermiksu na ciastka Glutenexu oraz: http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowe-szpony-wiedzmy/. Świetny pomysł z wieńcem w tortownicy. Fakt, to ciasto mocno nie wyrasta, ale w strucli chyba też o to chodzi, by nie było zbyt puszyste, tylko bardziej zbite.
Joanna 25/11/2015 13:29
Ah moja skleroza nie ma granic:) chciałam zapytać o bakalie bo ja używam często firmy MAKAR mają adnotacie o alergenach o glutenie wzmianki nie ma to chyba ok. Pisałam do tej firmy maila ale cisza!!!
admin 26/11/2015 09:23
Tak, używam Kresto i Makar, czasem z Tesco.
Joanna 25/11/2015 13:25
Wczoraj nie dałam rady ale dziś po małych niepowodzeniach z drożdżami(kupiłam świeże a po otwarciu okazało się że były ślady plęśni:( ) po które musiałam się wybrać do miasta bo u nas sklepu brak :( no i zrobiłam ciasto i czekam na wyrośnięcie i sama jestem ciekawa co z tego będzie:) napiszę napewno
Joanna 24/11/2015 14:45
Wczoraj na dworze zrobiło się zimowo:) my z córkami napiekłyśmy pierniki z których zostało 6 sztuk!!! polukrowały je dziewczyny udekorowały no i są pyszne i nie twardną jak z pszennej mąki choć robiłam z połowy przepisu i poknociłam wagę mąki i miodu (potem dosypałam brakującą część ) przepis sprawdziłam i jest super dziś biorę na klatę twoją struclę z makiem. :)
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:53
Gratuluje pierniczków :) A strucli jestem ciekawa, sama też chce upiec jeszcze przed warsztatami w Poznaniu;
Joanna 23/11/2015 11:41
No to czekam z niecierpliwością:) dziś odebrałam wyniki z IgA z 501 zeszłam na 367 no to jakiś mój mały sukces bo bałam się że coś robię nie tak ale jak się obniżyło o tyle to znaczy że dieta działa!!! yuhu z uciechy kupiłam w Biedronce dzisiaj kolorowe groszki i trzeba dać się do pieczenia pierników :)
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:52
Brawo! To Twój mały, wielki sukces :) Miłego pieczenia pierniczków zatem :)
Joanna 22/11/2015 11:46
Pytałam bo są różne opinie na ten temat, Ja dostałam 2 czekolady od znajomej z niemiec firmy EDEKA nie ma wzmianki o glutenie w smaku dobra tylko dzieci mi opakowanie wyrzucili i klapa bo chciałam dać znajomemu żeby mi przywiózł:( A co myślicie o czekoladzie z okienkiem NUSSBEISER ale oryginalnej( nie Alpen Gold) bo tam też nie ma wzmianki o glutenie!!! pytam bo święta za pasem
Bezglutenowa Mama 22/11/2015 22:40
Tak, na święta przydadzą się jakieś dobre czekolady dla dzieci :) Przyjrzę się tej niemieckiej z okienkiem :)
Joanna 19/11/2015 19:27
No super że się udało i dzieciom podobało:) ja upiekłam dzisiaj moje pierwsze bezglutenowe ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką wyszło super:) będzie co pałaszować:) mam pytanie potrzebuję kupić większą ilość kaszy gryczanej i nie wiem jakiej marki wybrać wczoraj przekopałam półki w sklepie ale wszystko zanieczyszczone:( POZDRAWIAM
Bezglutenowa Mama 19/11/2015 22:54
Joanno, kupuj śmiało każdą kaszę gryczaną i ją przebierz jak Kopciuszek - sama tak robię. Możesz też kupić kaszę firmy Denver Food - mają przebadaną;
Joanna 20/11/2015 14:02
Dziękuję za podpowiedź pobawimy się z córką w kopciuszki:) wyczytałam też że cacao Wawel jest dopuszczalne a co z czekolada i z tej firmy masz jakąś opinię na ten temat!?
admin 21/11/2015 23:36
czekolada Wawel ma śladowe ilości glutenu...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się